Lietuvos šuolininkas peršoko kartelę, iškeltą į 2 metrų 25 centimetrų aukštį. Būtent toks ir yra Europos pirmenybių normatyvas.

Antrą vietą šiose varžybose užėmė Adrijus Glebauskas (2 m 20 cm), o trečias buvo Mantas Liekis (2 m 10 cm).

„SK Cosma taurės“ varžybose nugalėtojais taip pat tapo:

Karolina Deliautaitė (60 m bėgimas, 7,50 sek.);
Rytis Sakalauskas (60 m bėgimas, 6,80 sek.);
Modesta Justė Morauskaitė (400 m bėgimas, 55,77 sek.);
Rokas Pacevičius (400 m bėgimas, 49,34 sek.);
Eglė Balčiūnaitė (800 m bėgimas, 2 min. 06,42 sek.);
Tomas Lotužis (šuoliai į tolį, 7 m 40 cm);
Austra Skujytė (rutulio stūmimas, 16 m 66 cm);
Šarūnas Banevičius (rutulio stūmimas, 18 m 72 cm).

„Net nesuskaičiuoju, keleriose varžybose peršokau 220 cm ir pagaliau priėjau reikiamą aukštį. Reikėjo šių varžybų, kad nuimčiau įtampą. Psichologija sutrukdė anksčiau įvykdyti normatyvą – jaudiniesi, nori ir reikia“, – po varžybų pasakojo R. Stanys.

Lengvaatlečiui pasirodymas Vilniuje galėjo baigtis katastrofa, kai šokant 220 cm pirmi du bandymai buvo nesėkmingi.

„Tada šokau lyg tai būtų paskutinis mano gyvenimo šuolis, galvojau, kad bet kokiu atveju peršoksiu. Jaučiausi gerai, reikėjo susipurtyti ir peršokti. Turbūt geriausias dienos šuolis ir buvo šis“, – svarstė R. Stanys.

Kaunietis atskleidė, kas taip pat galėjo turėti įtakos rezultatui. Mat prieš varžybas jam pavyko numesti svorio.

„Viso sezono metu svėriau 79-80 kg, o prieš šias varžybas net 76 kg nesvėriau. Tas duoda daug, bet kai krenta svoris, tuo pačiu krenta jėga. Čia yra menas išlaikyti balansą. Šįkart pavyko! Pataikiau!“, – pasakojo lengvaatletis.

Raivydas Stanys / Foto: Robertas Trakys

Antra vieta nusivylęs nebuvo asmeninį rekordą pasiekęs A. Glebauskas, kuris pasiekė pagrindinį sezono tikslą ir įvykdė Universiados normatyvą.

„Tikslas šiose varžybose ir buvo įveikti 220 cm. Universiados normatyvas būtent toks. Tad jį įvykdžiau ir pasiekiau asmeninį rekordą. Taigi – dvigubas džiaugsmas, – sakė A. Glebauskas. – Ar tikėjau, kad galiu aplenkti Raivydą? Visą laiką tikiu, bet Raivydas jau ne kartą man taip jau yra padaręs, kai paskutiniu bandymu parodo profesionalumą ir peršoka. Nenustebino (juokiasi).“

Bilieto į Europos čempionatą nepavyko iškovoti prieš dvejus metus analogiškose pirmenybėse dalyvavusiam rutulio stūmikui Š. Banevičiui. Praėjusį savaitgalį Klaipėdoje vykusiame Lietuvos čempionate lengvaatletis nustūmė 19,50 m, o „Cosma“ taurės varžybose tenkinosi 18,72 m. Europos čempionato normatyvas – 19,80 m.

„Norėjosi pagerinti Klaipėdos rezultatą, bet sudėtingos sąlygos, nes savyje reikėjo ieškoti daugiau jėgų. 19 metrų nestūmiau porą metų, o šiemet jau keturis kartus. Prieš dvejus metus normatyvas buvo 19,50 m, o šiemet – truputį didesnis. Pritrūko to gero stūmimo, kad atiduočiau visą save. Nenusimenu, viskas yra priešaky“, – sakė Š. Banevičius.

Europos čempionate nedalyvaus ir E. Balčiūnaitė. 800 metrų distanciją sportininkė įveikė per 2 min. 6,42 sek., tačiau tapo varžybų nugalėtoja.

„Porą dienų iki varžybų susirgau, kažkur peršalau. Jaučiausi ne itin gerai, turėjau temperatūros. Vis tik prieš startą tikėjau, kad galiu pasiekti Europos čempionato normatyvą, – pasakojo E. Balčiūnaitė. – Liūdna, esu nusivylusi situacija, bet tai yra dar viena pamoka. Tai tik žiemos sezonas, svarbiausia bus vasara. Tikiuosi, kad klaidų nekartosiu.“

Moterų 400 m rungtyje triumfavo M. Morauskaitė, kuri nuotolį įveikė per 55,77 sek.

„Tai man buvo pirmas žiemos sezonas po dvejų metų praleistų dėl traumų. Rezultatai po truputį kyla, sezoną baigiau su gana neblogu rezultatu (55,77 sek.), – džiaugėsi M. Morauskaitė. – Asmeninį rekordą šiemet pasiekiau Ispanijoje, bet Klaipėdoje rezultatą pakartojau. Manau, kad jei esu pasiruošusi, galiu greitai bėgti bet kokiame manieže. Tiek startus Ispanijoje, tiek startus Lietuvoje vertinu labai gerai.“

Intrigą kėlė tiek moterų, tiek vyrų 60 m rungtis, kur triumfavo K. Deliautaitė (7,50 sek.) ir R. Sakalauskas (6,80 sek.). Beje, pastarajam sprinteriui jau po 20-ies distancijos metrų suskaudo kirkšnį, tad finišą jis pasiekė jausdamas skausmą. Iki Europos pirmenybių normatyvo jam pritrūko 0,05 sek.

Solidų rezultatą moterų rutulio stūmimo varžybose užfiksavo A. Skujytė. Daugiakovininkė rutulį nustūmė 16,66 m ir tapo „Cosma“ taurės varžybų nugalėtoja.

Jai, kaip ir kitiems sporto meistro ir kandidato į sporto meistrus kvalifikacinius laipsnius pasiekusiems ir rungčių nugalėtojais tapusiems sportininkams atiteko piniginiai prizai (SM – 150 eurų, KSM – 100 eurų). Be to, papildomus piniginius prizus (po 150 eurų) gavo Europos čempionato normatyvus įvykdę lengvaatlečiai.

„Čia buvo mano krikštas, nes pirmą kartą vykdžiau varžybas. Esu patenkinta, kadangi pasiektas Europos čempionato normatyvas ir užfiksuota kitų aukštų rezultatų, – sakė „Cosma“ klubo direktorė Ana Ambrazienė. – Varžybos vyko po pertraukos ir, manau, planuosime jas rengti kasmet. Ir treneriai, ir sportininkai atsiliepia itin šiltai, džiaugiasi varžybomis ir prašo, kad startų būtų kuo daugiau.“

Normatyvus į Europos čempionatą įvykdė penki Lietuvos lengvaatlečiai. Tai rutulio stūmikės Giedrė Kupstytė ir A. Skujytė, pasaulio sezono lyderė šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė, 400 metrų bėgsianti Eva Misiūnaitė ir R. Stanys.