Skubina tyrimą

„Šilo“ pavadinimas sutartų rungtynių skandalo epicentre atsidūrė po Latvijoje vasario 13 d. vykusių kontrolinio „Žiemos taurės“ turnyro rungtynių su Rygos „Metta/LU“ (1:3).

Nors pirmas kėlinys tuomet baigėsi be įvarčių, jie pasipylė po pertraukos: pasipriešinimo nesulaukę latviai pasižymėjo triskart iš eilės, o „Šilas“ atsakė Ričardo Beniušio pasiektu garbės įvarčiu.

Tik garbės Kazlų Rūdos komandai jis neatnešė – lažybų rinką stebinti agentūra „Sportradar“ įspėjo LFF apie neadekvačiai didelius statymus per šias rungtynes.

Neoficialiais duomenimis, aktyviausiai lažintasi dėl bendro įvarčių skaičiaus, laimėjimų suma neviršija 100 tūkst. eurų. Tiesa, informaciją apie statymus pateikė dar ne visi LFF partneriai.

„Žiemos taurės“ turnyrą organizuojanti Latvijos „Virsliga“ atšaukė kitas „Šilo“ rungtynes su „Jelgava“ klubu, o LFF pranešė pradedanti tyrimą.

„Norime, kad tas klausimas būtų išspręstas kiek įmanoma greičiau, ypač dėl to, kad artėja sezono pradžia. Tyrimas pradėtas, norėtume, kad jis būtų atliekamas dieną ir naktį. Kuo ilgiau šis klausimas bus atviras, tuo labiau jis kenks Lietuvos futbolui“, – sakė E. Eimontas.

2015 metais iš A lygos dėl manipuliacijų rungtynių rezultatais buvo pašalintas „Klaipėdos granitas“, toks pat likimas laukė ir Pakruojo „Kruojos“, kuri suskubo užbėgti už akių ir iš čempionato pasitraukti pati.

Tad LFF I lygos pirmenybes pernai laimėjęs „Šilas“ A lygoje gali taip ir nepasirodyti. Tiesa, Kazlų Rūdos komandai palanku tai, kad atlikti tyrimą LFF beveik neturi laiko: čempionatas prasideda kovo 3 d.

Kita vertus, A lygos prezidentas Deividas Šemberas teigia, kad dėl tyrimo „Šilo“ debiutas gali būti atidėtas.

„Mano nuomonė griežta: tokiems dalykams – nulis tolerancijos. Bet prieš tai reikia atlikti numatytas procedūras, išklausyti klubo vadovus. Geriau jau nukelti vieną ar kelis šios komandos turus, bet viską išsiaiškinti. Tvarkaraščio korekcijos būtų žymiai mažesnė bėda nei turime dabar“, – DELFI kalbėjo D. Šemberas.

Kas pakeistų „Šilą“, jei jam būtų parodytos duris: praėjusį rudenį iš čempionato iškritęs, bet A lygos licenciją žiemą gavęs „Kauno Žalgiris“ ar antrą vietą I lygoje užėmusi „Palanga“, kuri siekė aukštesnio diviziono licencijos, tačiau nepateikė visų dokumentų?

„Tai – vykdomojo komiteto kompetencija. Kol kas šis klausimas nėra svarstomas. Bet potencialiai tai būtų pirmiausia licencijavimo, o tuomet sportinio principo klausimas“, – teigė E. Eimontas.

Komanda buvo išsiskirsčiusi

„Šilo“ nuotykius Latvijoje nušvietus žiniasklaidai, klubas išplatino pranešimą, kuriame patikino „visokeriopai talkinsiąs atliekant tyrimą“.

Deja, bendradarbiauti su žiniasklaida ekipos vadovai nėra linkę.

„Ačiū, komentarų nebus“, – vos išgirdęs, kad bendrauja su DELFI žurnalistu, antradienį pokalbį telefonu nutraukė „Šilo“ sporto direktorius Andrius Janulevičius.

Tuo metu komandos veteranas R. Beniušis patvirtino gandus, kad pastarosiomis dienomis komanda nebesitreniruoja.

„Buvo kelių dienų pauzė – gal dėl to sąmyšio spaudoje, metamų kaltinimų, nežinau. Bet trečiadienį vėl renkamės į treniruotę“, – DELFI teigė puolėjas.

Kalbėti apie skandalingų rungtynių su latviais užkulisius jis nenorėjo, tik išreiškė nuomonę, kad „Šilas“ puolamas be pagrindo.

„Manau, tai – šmeižtas, kažkoks burbulo pūtimas. Taip man atrodo“, – sakė 36-erių futbolininkas.

Įtartina kompanija

Vis dėlto ne vienas Lietuvos futbole iškilęs panašus „burbulas“ taip ir nesubliūško, juose šmėžavo ir pats R. Beniušis.

Jis į Kazlų Rūdą atvyko iš daugybę įtartinų rungtynių sužaidusios „Kruojos“ kartu su gynėju Alfredu Skroblu. Pastarasis prieš dvejus metus jau buvo diskvalifikuotas 12 rungtynių dėl garbingo žaidimo principų pažeidimų.

Nurodymus „Šilo“ futbolininkams dalina treneris Gedeminas Jarmalavičius, kuris per pastaruosius penkerius metus vadovavo trims dažniausiai lažybų istorijose linksniuotoms Lietuvos komandoms: „Kruojai“, „Klaipėdos granitui“ ir „Šiauliams“.

Nors ir neminėdamas konkrečių pavardžių, E. Eimontas neslepia, kad „Šilo“ rūbinėje tvyro negeras kvapas.

„Nebūna taip, kad sistemiškai įtarimų sukeliantis žmogus staiga pasikeistų ir pradėtų elgtis kitaip. Tą patį prieš daugiau nei pusantrų metų aš sakiau „Šilo“ savininkams, raginau būti ypač atidžius“, – kalbėjo LFF vadovas.

Tragikomiški baudiniai

Pats „Šilas“ pernai lažybų rinkos stebėtojams užkliuvęs nebuvo, bet be skandalų neapsiėjo. LFF skyrė klubui tūkstančio eurų baudą ir trejoms rungtynėms diskvalifikavo du žaidėjus po kuriozų LFF taurės ketvirtfinalyje su „Šilute“.

Tuomet lygiosiomis sužaidusios komandos stojo mušti 11 m baudinių. Išvydę, kaip tai daro Gytis Urba ir Aurelijus Jakelaitis, žiūrovai nežinojo, juoktis ar verkti: po pirmojo „smūgio“ kamuolys net nenuriedėjo iki vartų, o antrasis Antonino Panenkos stiliumi mušė virš skersinio.

Savo ruožtu, priešsezoninės rungtynės su Latvijos klubais nuolat kelia galvos skausmą dėl galimų nesąžiningų susitarimų. Šį mėnesį įtarimų susilaukė ir Marijampolės „Sūduvos“ pergalė namuose rezultatu 3:1 prieš Rygos „Babite“ ekipą. Tiesa, Latvijos futbolo federacija tiria tik svečių elgesį minėtoje dvikovoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)