Žaidėjams – gyvenimo proga

Lietuvos salės futbolo rinktinė ne kasdien atsiduria po padidinamuoju stiklu, bet dabar dėmesio jai netrūksta.

Ketvirtadienį nacionalinės ekipos žaidėjai pirmą kartą gyvenime išbandė sostinės „Siemens“ arenoje išklotą sintetinę salės futbolo dangą. Iki šiol namų rungtynes lietuviai žaisdavo perpus mažesnėje Kauno sporto halėje.

Šįkart Europos čempionato atrankos turnyrą nuspręsta priimti Vilniuje. Ir neatsitiktinai – Lietuvos futbolo federacija (LFF) laukia FIFA sprendimo dėl 2020 metų pasaulio pirmenybių finalinio etapo šeimininkų.

Praėjusiais metais paraišką pateikusi Lietuva konkuruoja su Kosta Rika, Iranu, Japonija ir Naująja Zelandija. Nors FIFA taryba nugalėtojus paskelbti turėjo gruodį, terminas perkeltas į ateinančią gegužę.

Lietuvos rinktinė dar niekuomet nedalyvavo Europos ar pasaulio pirmenybių finaliniuose etapuose. Todėl tikimybė akis į akį susidurti su ryškiausiomis salės futbolo žvaigždėmis jaudina žaidėjus.

„Kai pirmą kartą išgirdau kalbas apie čempionato organizavimą, net negalėjau patikėti, kad tai realu. Laikui bėgant gavome daugiau informacijos, supratau, kad šansų yra. Visai Lietuvai tai būtų didelis žingsnis į priekį“, – sakė komandos kapitonas Arsenijus Buinickis.

Bet ar netektų rausti iš gėdos, jei burtai elitui nepriklausančius lietuvius pasiųstų po Brazilijos, Ispanijos ar Rusijos volu?

„Favoritai būna tik popieriuje ir lažybų kontorose. Prisiminkite praėjusį lauko futbolo Europos čempionatą. Tikrai manau, kad mums užtektų laiko gerai pasiruošti“, – optimistiškai nusiteikęs A. Buinickis.

Į brazilus nesidairo

Atsakomybė dėl lietuvių parengimo dar neregėtam išbandymui kristų ant K. Rudžionio pečių.

Kol neaiškus FIFA pasirinkimas, treneris teigė nekvaršinantis galvos mintimis apie naują salės futbolo programą, skirtą per ketverius metus išpūsti Lietuvos rinktinės raumenis.

„Nenušovus meškos kailio lupti nereikėtų. Sprendimas paaiškės artimiausiu metu, tuomet ir galvosime dėl programos, nes ji turėtų būti labai rimta ir didelės apimties.

Rinktinė – klubų veidas. Todėl jų lygmenyje turi būti nuoseklus ir kryptingas darbas, kurį atlikti padėtų ir federacija, ir pati rinktinė. Ketveri metai – pakankamai, jeigu dirbti pradėtume šiandien“, – skaičiavo specialistas.

Būta ir rinktinių, kurių pajėgumas šovė aukštyn per dar trumpesnį laiko tarpą.

Braziliškas konvejeris į Europą ir Aziją salės futbolininkus veža netgi sparčiau nei lauko futbolo atstovus, o Lietuvoje jo stotele tapo Kauno „Vyčio“ klubas.

Penkis brazilus prieš sezoną pasikvietusi laikinosios sostinės komanda netruko išsiveržti į A lygos lyderius. Bet K. Rudžionis nemano, kad „natūralizacija“ galėtų būti išeitis, jei pasaulio čempionatas vyktų Lietuvoje.

„Lietuva – ne Rusija, ne Azerbaidžanas ir ne Kazachstanas, pilietybių mes taip lengvai nedaliname. Tokių iliuzijų nėra – bent jau mano galvoje. Vienintelis pliusas dėl Lietuvos klubuose žaidžiančių brazilų yra tas, kad jie padeda vietiniams žaidėjams kelti savo lygį“, – samprotavo rinktinės strategas.

Pavojinga net Andora

Vis dėlto kol kas lietuviškas salės futbolas pirmyn žengia per lėtu tempu – tai pripažįsta ir K. Rudžionis.

Todėl Europos čempionato atrankos starto išvakarėse iš anksto rengia auklėtinius sunkiam mūšiui ne tik su grupės favoritais prancūzais, bet ir nykštukine Andora.

„Mums silpnų priešininkų nebėra, Andora taip pat bus pajėgi konkurentė“, – patikino K. Rudžionis.

Penktadienį Lietuva žais su Andora, sekmadienį – su Prancūzija. Į kitą etapą žengs tik pogrupio nugalėtojai.

„Forma nėra blogiausia, nes Lietuvos čempionatas jau įsibėgėjęs. Tad visi, atėję iš lauko, spėjo priprasti prie salių. Trenerių štabas paruošė aibę informacijos, telieka deramai pasiruošti rungtynėms“, – sakė A. Buinickis.

Jis ir gynėjas Ramūnas Radavičius – geriausiai žinomi ekipos atstovai tiems, kurie mėgsta futbolą, bet jo peripetijas salėje seka ne itin atidžiai. Abu jie praeityje buvo ir didžiojo futbolo nacionalinės komandos sąrašuose. Salės futbolo rinktinės branduolį taip pat sudaro veteranas Arūnas Šteinas, Jurijus Jeremejevas.

„Jeigu nebūčiau kuklus lietuvis, sakyčiau, kad turime daug šansų laimėti grupę. Bet būsiu atviras – prancūzai yra favoritai. Tik ne visada būtent jie ir laimi“, – paklaustas apie komandos galimybes atrankos turnyre, teigė K. Rudžionis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)