„Naujųjų išvakarėse pats laikas apžvelgti ir apibendrinti praėjusius metus. 2016-ieji mūsų šalies bėgikams nepagailėjo įsimintinų akimirkų. Mėginame kurti naują tradiciją – pažymėti didžiausius pasiekimus ir sykiu motyvuoti kitus bėgimo entuziastus sekti įkvepiančiais pavyzdžiais“, – sako daugiau kaip pusmetį radijo eteryje transliuojamos laidos „Bėgikai.lt“ autorius ir vedėjas Tomas Jarusevičius.

Jei reikėtų išrinkti „Metų bėgimo titulą“, tokioje nominacijoje neabejotinai laimėtų pasaulio trail bėgimo čempiono laurus nuskynęs ultramaratonininkas Gediminas Grinius. Šiemet startavęs penkiuose prestižinių taurės („Ultra-Trail World Tour“) varžybų etapuose, atletas finišą pasiekė keturiuose iš jų ir kaskart lipo ant prizininkų pakylos. Savo skambiausia metų pergale G. Grinius laiko antros vietos laimėjimą 170 km bėgime aplink aukščiausią Europos viršukalnę – Monblaną („Ultra-Trail du Mont-Blanc“).

Išskirtinio dėmesio šiemet nusipelnė maratonininkai Remigijus Kančys bei Valdas Dopolskas. Įvykdę normatyvą, jiedu po 12 metų pertraukos pramušė ledus į olimpinio maratono startą. 42,195 km distancijoje Rio de Žaneiro gatvėmis R. Kančys finišavo 75-as (2:21:10), o V. Dopolskas užėmė 111 vietą (2:28:21).

Dar geriau olimpinėse žaidynėse Brazilijoje sekėsi Dianai Lobačevskei. Ji prie starto linijos stojo kartu su tautietėmis Rasa Drazdauskaite ir Vaida Žūsinaite. Trijulė dėl kelialapių į Rio turėjo gerokai paplušėti, mat pretendenčių, įvykdžiusių olimpinį normatyvą, buvo dar daugiau.

D. Lobačevskė Rio iškovojo 17 vietą (2:30:48). Maža to, vos po dviejų savaičių ji tapo Meksiko maratono nugalėtoja (2:40:32), o dar po kelių mėnesių užėmė 6 vietą Guangdžou maratone Kinijoje (2:42:38). Visus tris kartus Diana įvykdė kitų metų Pasaulio lengvosios atletikos čempionato normatyvą!

Tuo tarpu R. Drazdauskaitė savo potencialą pademonstravo dar prieš olimpiadą. Amsterdame vykusiame Europos lengvosios atletikos čempionate ji pusės maratono distanciją (21,098 km) nubėgo per 1:11:47, pagerino asmeninį rekordą ir iškovojo 4 vietą.

Panašu, kad kitąmet Lietuvos maratonininkių laukia dar stipresnė konkurencija. Šiemet į jų gretas galingai įsiveržė sesė dvynė Milda Vilčinskaitė. Savo debiutą Frankfurto maratone ji pažymėjo užimta 6 vieta ir įvykdytu Pasaulio lengvosios atletikos čempionato normatyvu (2:34:48).

Pajėgių varžovų gretos auga ir vyrų maratonininkų gretose. Po trejų metų intensyvių treniruočių į lietuviškąjį maratonininkų elitą prasibrovė geriausio šių metų rezultato savininkas Ignas Brasevičius. Pavasarį Hanoverio maratone „palydėjęs“ Vaidą Žūsinaitę iki olimpinio normatyvo, po pusmečio jis vėl sugrįžo į Vokietiją ir Berlyne įvykdė kitąmet vyksiančio Pasaulio čempionato normatyvą (2:18:56). Tai geriausias šių metų Lietuvos maratono rezultatas, vienuoliktas šalyje per visą istoriją ir, žinoma, I. Brasevičiaus asmeninis rekordas.

Tuo metu ultramaratonininkė Viktorija Tomaševičienė išmėgino jėgas Prancūzijos pietuose Albi mieste vykusiame Europos 24 valandų bėgimo čempionate. Jos debiutas irgi pranoko lūkesčius: nubėgta 195,199 km ir pasiektas naujas Lietuvos paros bėgimo rekordas.

Į naujas aukštumas iškelta ir vyrų paros bėgimo rekordo kartelė. Ultramaratonininkas Aleksandras Sorokinas Atėnuose per 24 val. nubėgo net 260,491 km.

Net du kol kas neoficialius Lietuvos rekordus pasiekė ir sparčiai progresuojantis ultramaratono atletas Vaidas Žlabys. Jis išmėgino jėgas ant bėgimo takelio ir per 7 val. 15 min. įveikė 100 km. Skelbiama, jog tai yra greičiausiai šalyje ant treniruoklio nubėgta „šimtinė“ ir tuo pačiu ilgiausias tokiu būdu įveiktas atstumas.

Žmogaus galimybių ribų nepripažįstantys ultramaratonininkai ir toliau tęsia įsimintiniausių metų įvykių rikiuotę. Savo iššūkiais jau spėjęs išgarsėti ugniagesys Aidas Ardzijauskas Niujorke vykusiose 6 parų bėgimo varžybose nubėgo 517 mylių (832 km) ir tapo jų nugalėtoju. Tuo metu Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojas Andrius Ramonas Naujojoje Zelandijoje vykusiose „Tarawera Trail 50 km“ varžybose irgi finišavo pirmas.

Geležinės ištvermės pareikalavo ir vilniečio Nerijaus Buivydo užsibrėžtas nevaržybinis iššūkis – 20 dienų iš eilės įveikti po maratoną kasdien aplankant po vieną mokyklą. Šiuo savo užmoju bėgimo entuziastas atkreipė dėmesį į švietimo problematiką šalyje.

„Kiekvienas iš čia paminėtų įvykių – savaip reikšmingas. Akivaizdu, kad bėgimo banga šalyje neslūgsta, o profesionalių atletų ar tiesiog bėgimo fanatikų iššūkiai bei pasiekimai ją dar labiau kelia aukštyn. Gali pasirodyti, kad Lietuvoje pergales skina tik ilgų distancijų bėgikai, tačiau dėmesio nusipelno ir sprinteriai bei ne vieną rekordą pagerinęs jaunimas. Sutapo, kad mūsų laidoje iki šiol irgi dažniausiai svečiuodavosi ištvermingieji maratonininkai. Tai atsitiktinumas. Kitąmet pažadame dar aktyviau kalbinti visų bėgimo rungčių atstovus“, – šyptelėjo radijo laidos „Bėgikai.lt“ sumanytojas T. Jarusevičius.

Daugiau sužinoti apie bėgimą, iš arčiau pažinti šiai sporto šakai neabejingus žmones ir pasisemti motyvacijos radijo klausytojai gali kiekvieną savaitę klausydamiesi laidos skirtingų regioninių radijo stočių eteryje. Garso įrašus kaskart galima rasti internete.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)