Iki tobulumo „Žalgiriui“ pritrūko tik vienos pergalės UEFA Čempionų lygos atrankos varžybose.

Apžvelgdamas sezono pasiekimus „Žalgirio“ vyriausias treneris Valdas Dambrauskas teigė, kad dar prieš sezoną visi žinojo, jog šie metai bus išskirtiniai.

„Pasikeitė LFF taurės formatas, o dvi taurės per vieną sezoną yra daug didesnis iššūkis. Ypatingai antra taurė, kai kiekvienas jos etapas susidėjo tik iš vienerių rungtynių. Tad kiekvienas toks mačas buvo tarsi finalas. Vertinant praėjusius metus galima sakyti, kad mes turėjome istorinį sezoną. Iki šiol dviejų LFF taurių per metus niekas nebuvo laimėjęs ir vargu ar kas nors kada nors laimės. O net jei ir turės tokią galimybę, tai ta pati komanda dar privalės iškovoti Supertaurę ir tapti Lietuvos čempionais. Iš viso tai yra keturi titulai per metus. Manau, kad tai iš tiesų įspūdingas pasiekimas“, – konstatavo V. Dambrauskas.

Pirmas trofėjus

Oficialus „Žalgirio“ sezono startas įvyko vasario 28 d. rungtynėse dėl Lietuvos Supertaurės. 2013 metais trofėjų iš Panevėžio „Ekrano“ perėmęs „Žalgiris“ šį kartą laikė šalies vicečempionų „Trakų“ egzaminą.

„Tuo metu komanda buvo savotiškoje pereinamojoje stadijoje. Po praėjusio sezono pasikeitė nemažai žaidėjų, o prieš pat Supertaurės rungtynes praradome ir Jurijų Kendyšą, kuris išvažiavo į Borisovo BATE klubą. Buvo įdomu pažiūrėti, kaip į komandą įsilies nauji žaidėjai. Nepasakyčiau, kad jautėme nerimą, tiesiog buvo įdomu“, – prisimindamas Supertaurės rungtynes kalbėjo V. Dambrauskas.

Iš tiesų, po 2015 metų sezono „Žalgiryje“ netrūko permainų. Profesionalo karjerą baigė Deividas Šemberas, į Kazachstaną išvyko gynėjas Georgas Freidgeimas, į Turkiją pasuko rezultatyviausias komandos žaidėjas Darvydas Šernas. Su komanda atsisveikino ir trys senbuviai Algis Jankauskas, Paulius Janušauskas ir Andro Švrljuga bei legionieriai Semiras Kerla, Kristis Andreou, Serge'as Nyuiadzi ir Eliandro Gonzaga.

Prieš pat sezono pradžią į BATE ekipą perėjo J. Kendyšas. Išėjusių futbolininkų vietas užėmė naujokai lietuviai: Saulius Mikoliūnas, Linas Klimavičius, Marius Žaliūkas ir Simonas Stankevičius, legionieriai Bahrudinas Atajičius, Marinas Matošas, Mamadou Mbodjis ir Eltonas.

Nors „Žalgirio“ gretose netrūko naujų veidų, bet Supertaurės rungtynėse svariausią žodį tarė senbuviai. 22 min. „Trakų“ puolėjas Davidas Aršakianas pelnė pirmą sezono įvartį ir išvedė savo komandą į priekį. Tačiau pirmo kėlinio pabaigoje Linas Pilibaitis rezultatą išlygino. Antroje rungtynių dalyje išryškėjo žalgiriečių persvarą. Tiesa, antrame kėlinyje „Žalgiriui“ paversti žaidybinio pranašumo įvarčiais nepavyko, bet papildomas pusvalandis priklausė žaliems ir baltiems. Vytautas Lukša, Tautvydas Eliošius ir Mantas Kuklys ištaškė į šipulius gynybinius varžovų įtvirtinimus ir pirmas sezono trofėjus atiteko žalgiriečiams.

„Po pirmo kėlinio nebuvo jokių abejonių, kad mes laimėsime rungtynes. Jautėme, kad esame geresni, stipresni nei varžovai. Nežinau, ką tuo metu jautė „Trakai“, bet mes buvome užtikrinti. Mus motyvavo ir prieš rungtynes futbolo specialistų išsakytos mintys, nuojautos, kad trofėjų iškovos „Trakai“. Norėjome visiems įrodyti, kad „Žalgirio“ nurašyti negalima“, – teigė V. Dambrauskas.

Pavasario duobė ir antra pergalė

Iškovoję Supertaurę žalgiriečiai sėkmingai startavo ir „SMScredit.lt A lyga“ čempionate. Kovo mėnesį „Žalgiris“ įveikė „Trakus“ (2:0), Kauno „Stumbrą“ (6:3), Marijampolės „Sūduvą“ (3:2) ir Utenos „Utenį“. Tačiau penktame ture čempionai vos neprisižaidė ir tik sėkmingai susiklosčius aplinkybėms išvengė nesėkmės rungtynėse su Jonavos „Lietava“. Dvikova su čempionato debiutantais baigėsi lygiosiomis 2:2. O jau po kelių dienų „Žalgiriui“ teko nuryti karčią piliulę ir pripažinti Klaipėdos „Atlanto“ pranašumą. 8-ame „SMScredit.lt A lyga“ ture antausį „Žalgiriui“ skėlė „Trakai“ (0:1), o 10-ame – ir Marijampolės „Sūduva“ (0:1). Po 10 rungtynių žalgiriečiai čempionate užėmė tik ketvirtą vietą. Tačiau pasiekę žemiausią sezono tašką čempionai atsispyrė naujam skrydžiui.

„Ne paslaptis, kad rinktinių varžyboms skirta pertrauka smarkiai išbalansuoja komandą. Daug žaidėjų išvažiuoja į rinktines, o sugrįžimas niekada nebūna lengvas. Juo labiau, kad sezono pradžioje komanda vis dar buvo vystymosi stadijoje. Mums reikėjo surasti savo žaidimą, ypač – gynyboje. Pozityvių momentų matėme jau pralaimėtose rungtynėse su „Atlantu“.

O persilaužimo momentas buvo LFF taurės turnyre. Bet ne finale, o kiek anksčiau. Pusfinalyje žaidėme su Kauno „Stumbru“. Pirmose rungtynėse Vilniuje tik baigiantis rungtynėms L. Pilibaitis išplėšė lygiąsias. Atsakoma dvikova vyko pagal mūsų scenarijų ir pirmavome po Vytauto Lukšos įvarčio. Bet antro kėlinio pradžioje likome 10-yje. Pirmavome, bet „Stumbrui“ reikėjo tik vieno įvarčio, kad išlygintų rezultatą ir išplėštų pratęsimą. Tos rungtynės parodė, kad mes einame teisingu keliu. Žaidėjai buvo maksimaliai susikoncentravę, vyrai padėjo vieni kitiems, dvikovos pabaigoje V. Lukša įmušė antrą įvartį ir mes žengėme į LFF taurės turnyro finalą“, – prisiminė „Žalgirio“ vyriausiasis treneris V.Dambrauskas.

Gegužės 15 d. Telšiuose vykusiose 2015-2016 metų LFF taurės turnyro finalo rungtynėse „Žalgiris“ po pratęsimo 1:0 įveikė „Trakus“. Šį kartą pergalingą įvartį po M. Kuklio perdavimo nuo kampinio gairelės pelnė gynėjas L. Klimavičius. Penktą kartą iš eilės iškovoję LFF taurę žalgiriečiai nemažino apsukų ir šalies pirmenybėse. Nuo gegužės 8 d. iki rugsėjo 20 d. „SMScredit.lt A lyga“ sostinės ekipa sužaidė 16 rungtynių, iškovojo 14 pergalių, o du susitikimai baigėsi lygiosiomis. Dar keturias rungtynes „Žalgiris“ laimėjo 2016 metų LFF taurės turnyre. Per tą laiką žalgiriečiai patyrė tik vieną nesėkmę. Tačiau būtent ji tapo skaudžiausiu 2016 metų sezono smūgiu.

Čempionų lygos pamoka

Trečią kartą iš eilės „Žalgirio“ kelias UEFA Čempionų lygoje prasidėjo antrame atrankos varžybų etape. Ir trečią kartą iš eilės pajėgiausias Lietuvos futbolo klubas nesugebėjo peržengti šio slenksčio. Tačiau šį kartą nuo patekimo į kitą varžybų etapą žalgiriečius skyrė net ne minutės, o sekundės, Pirma akistata su Kazachstano čempione „Astana“ ekipa Vilniuje baigėsi be įvarčių 0:0.

V. Dambrausko teigimu, „Žalgiris“ buvo puikiai pasirengęs iššūkiui.

„Prieš Čempionų lygą mes išvykome į Slovėniją ir ten ruošėmės dvikovai su „Astana“. Tai vienareikšmiškai buvo geriausias klubo vadovų sprendimas. Galėjome visas jėgas ir energiją skirti tik treniruotėms ir poilsiui. Komanda tiesiog augo kaip ant sparnų. Turėjome labai stiprius sparingo partnerius, siekėme žaisti drąsiai, atsikratyti baimių ir parodyti, ką iš tiesų mes sugebame. Savo planą pasiruošimo metu įvykdėme šimtu procentų“, – konstatavo V. Dambrauskas. – Buvome ne tik labai gerai pasiruošę, bet ir gerai išanalizavę varžovus. Ir ėjome žaisti tik dėl pergalės. Gaila, kad pirmose rungtynėse nepavyko išnaudoti progų, bet tai tik pridėjo mums pasitikėjimo. Buvo begalinis tikėjimas, kad galime laimėti.“

Liepos 20 d. Astanoje įvyko atsakomas susitikimas. Prieš rungtynes „Žalgirio“ futbolininkai turėjo unikalią progą išgirsti namuose likusių artimųjų linkėjimus, sudėtus į jaudinantį ir įkvepiantį filmą.

„Tai buvo nerealus video. Buvome susitarę, kad po Čempionų lygos verksime tik iš džiaugsmo ir iš laimės. Bet nuo pirmų to filmo akimirkų matėsi, kad ne visiems pavyks išlaikyti tą pažadą. Filmas futbolininkus sukrėtė iki širdies gelmių. Ir pridėjo milžinišką motyvacijos užtaisą“, – konstatavo V. Dambrauskas.

Deja, Astanoje „Žalgiriui“ futbolo stebuklo sukurti nepavyko. Pirmame kėlinyje praleidę pirmą įvartį, antro kėlinio viduryje po Elivelto smūgio „Žalgiris“ rezultatą išlygino. Tačiau jau per teisėjo pridėtą laiką „Astana“ ekipos gynėjas Marinas Aničičius įstūmė kamuolį į „Žalgirio“ vartus ir išplėšė kelialapį į kitą Čempionų lygos etapą iš Lietuvos čempionų rankų.

„Manau, kad mes nusipelnėme geriau. Bet nieko nepadarysi. Viską turėjome savo rankose, bet leidome tai laimės paukštei išskristi. Dar ir dabar galvoti ar kalbėti apie tas rungtynes yra labai sunku, – pripažino V. Dambrauskas. – Bet mes parodėme, kad augame kaip klubas, kaip komanda. Žaidėjai parodė, kad gali žaisti su bet kuo. Ir tas pralaimėjimas mūsų nesugniuždė. Net atvirkščiai, mes pamatėme, kad galime daryti stebuklus. Tikėjimas savimi liko. Lietuvoje mes žinojome, kad laimėsime, tik nežinojome kiek ir kas įmuš. Prie komandos vasarą prisidėję Andrija Kaludjerovičius, Matija Ljujičius ir Slavko Blagojevičius pridėjo jėgos ir pasitikėjimo. Mes tapome vieningu kolektyvu, kuriam tiesiog reikėjo netrukdyti. Jei neklystu, trečiame „SMScredit.lt A lyga“ rate laimėjome visas rungtynes ir taip nulėmėme čempionato baigtį.“

Antra LFF taurė

Rugsėjo 25 d. Klaipėdoje „Žalgiris“ iškovojo antrą LFF taurę. Tiesa, šį kartą finale žalgiriečiai susitiko ne su „Trakais“, o su Marijampolės „Sūduva“. Tas rungtynes „Žalgiris“ laimėjo 2:0, tiksliais smūgiais atsižymėjo A. Kaludjerovičius ir M. Kuklys.

V. Dambrausko teigimu, finalo baigtis buvo iš anksto nulemta.

„Pusfinalyje po fantastiškos kovos 2:1 nugalėjome Klaipėdos „Atlantą“. Tose rungtynėse jau per teisėjo pridėtą laiką A. Kaludjerovičius įmušė pergalingą įvartį. Mums tai buvo tarsi nedidelis atpildas už pralaimėjimą Astanoje. Po tokios pergalės pralaimėti „Sūduvai“ buvo neįmanoma. Jautėme žiauriai didelį pasitikėjimą savo jėgomis. Tikėjome savimi, komanda, jautėme, kad tikrai laimėsime, tik nežinojome rezultato. Puikiai suvokėme, ką turime padaryti. Ir tai padarėme“, – konstatavo V. Dambrauskas.

Čempionų formalumai

Po pergalės 2016 metų LFF taurės turnyro finale „Žalgiris“ turėjo sutvarkyti formalumus „SMScredit.lt A lyga“ pirmenybėse. Liepos pabaigoje žalgiriečiai susigrąžino lyderių pozicijas šalies čempionate ir jų jau neužleido. Tiesa, spalio 1 d. „SMScredit.lt A lyga“ 27-ame ture „Atlantas“ Vilniuje 1:0 įveikė „Žalgirį“ ir nutraukė žalgiriečių išpuoselėtą 16-os iš eilės nepralaimėtų rungtynių seriją. Tačiau spalio 30 d. „Žalgiris“ LFF stadione 2:0 įveikė „Atlantą“ ir likus trims turams iki čempionato pabaigos užsitikrino Lietuvos čempionų titulą.

„Čempionais vis tiek būtume buvę mes, klausimas buvo tik kada, kuriame ture. Įdomu, kad pernai mes taip pat užsitikrinome titulą likus trims turams iki pirmenybių pabaigos, ir taip pat savo aikštėje laimėjome prieš „Atlantą“, – teigė V. Dambrauskas.

Šį sezoną „SMScredit.lt A lyga“ pirmenybėse „Žalgiris“ per 33 rungtynes surinko 76 taškus, iškovojo 24 pergales, 4 kartus sužaidė lygiosiomis ir patyrė 5 nesėkmes. Antrą vietą užėmę „Trakai“ surinko 67 taškus, trečioje finišavo Marijampolės „Sūduva“ (58 taškai).

„Čempionatas susideda iš 33-ejų rungtynių, tad čia iškovoti taurę galima net ir padarius kelias klaidas. Tačiau šešis kartus iš eilės laimėti LFF taurės varžybas yra labai didelis pasiekimas. Buvo šeši finalai ir nei karto „Žalgiris“ nežaidė su ta pačia komanda. Gal būt lengviausias finalas buvo paskutinis, su „Sūduva“. Aišku, vis tiek reikėjo kovoti, grumtis, bet mes visi tikėjome, kad tas rungtynes bet kuriuo atveju laimėsime. O kai yra tikėjimas, daug lengviau pasiekti savo tikslus. Manau, kad „Žalgiryje“ mes būtent tuo ir pasižymime. Mes tikime vieni kitais, žinome, kad nepavesime vieni kitų, žinome, kad dirbame siekdami vieno tikslo. Ir tai mūsų pergales padaro tik dar saldesnėmis“, – pareiškė antrą sezoną prie „Žalgirio“ vairo užbaigęs V. Dambrauskas.

Statistika

2016 metais įvairiose oficialiose varžybose „Žalgiris“ sužaidė 44 rungtynes, iškovojo 32 pergales, 6 kartus sužaidė lygiosiomis ir patyrė 6 pralaimėjimus. Iš viso įmušė 104 įvarčius, o iš savo vartų kamuolį traukė 34 kartus. Palyginimui, 2015 metais „Žalgiris“ visuose turnyruose taip pat sužaidė 44 rungtynes, laimėjo 37 dvikovas, 2 kartus sužaidė lygiosiomis ir patyrė 5 nesėkmes (4 – „SMScredit.lt A lyga“ pirmenybėse, 1 – UEFA Čempionų lygos varžybose). Įvarčių santykis: 128 įmušti ir 29 praleisti. Tiesa, pernai vien LFF taurės turnyre žalgiriečiai per 6 sužaistas rungtynes pelnė 24 įvarčius, o praleido tik 3.

Didžiausią pergalę „Žalgiris“ iškovojo 2016 metų LFF taurės turnyro ketvirtfinalyje 7:0 sutriuškinęs II lygos Vakarų zonoje žaidžiančią „Radviliškio“ ekipą. Lietuvos čempionate žalgiriečiai didžiausią pergalę iškovojo 16 ture 5:0 įveikę Kauno „Stumbro“ futbolininkus. Stambiausia nesėkmė „SMScredit.lt A lyga“ 33-io turo rungtynėse su „Trakais“ patirtas pralaimėjimas 1:3. Absoliučiai rezultatyviausios 2016 metų sezono rungtynės – 2-o turo dvikova su „Stumbru“ (6:3).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)