Antstoliai nerado nei turto, nei gyvos dvasios

„Sparta Gym“ – bene garsiausiai pastaraisiais metais skambantis pavadinimas šalies bušido padangėje.

Bet spalį jis sušmėžavo ir teismo dokumentuose.

Vilniaus apygardos teismas asociacijai „Sparta Gym“ iškėlė bankroto bylą, sulaukęs atitinkamo Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) pareiškimo.

„Sparta Gym“ į valstybės biudžetą nesumokėjo 35,7 tūkst. eurų. Trečiuoju asmeniu į bylą įtrauktai „Sodrai“ klubas liko skolingas gerokai mažesnę sumą – 340 eurų.

Kaip DELFI informavo VMI nepriemokų administravimo departamento direktorė Irina Gavrilova, „Sparta Gym“ mokestinė nepriemoka susidarė dėl 2014 metais deklaruotų, tačiau nesumokėtų gyventojų pajamų ir pelno mokesčių. Skolą bandyta išieškoti pasitelkus antstolį, bet paaiškėjo, kad asociacija neturi nei lėšų savo banko sąskaitose, nei kito turto, nebevykdo jokios veiklos, neliko ir darbuotojų.

Vis dėlto paralyžius Vilniaus kikboksininkų bei muai tai kovotojų kalvės neapėmė, ir nepriteklius jos prižiūrėtojų neužsmaugė.

Kyšo fenikso uodega?

„Dirbame įprastai, normaliai“, – DELFI patikino Andrius Šipaila.

Pastarasis yra viešosios įstaigos Vilniaus sporto centras „Sparta“ vadovas. Įkurtos tik praėjusių metų rugsėjį. Ir nekamuojamos rūpesčių dėl panašaus pavadinimo asociacijai pradėtos bankroto procedūros.

„Kažką sumaišėte“, – DELFI paklaustas apie klubo neįvykdytus įsipareigojimus, patikino A. Šipaila.

Susimaišyti išties nesunku: naujoji įstaiga vykdo veiklą, keistai primenančią bankrutuojančią asociaciją. Treniruotėse pluša tie patys sportininkai, jiems nurodymus dalina tie patys treneriai. Net klubo interneto svetainėje giriamasi auklėtinių pasiekimais nuo pat 2011-ųjų, nors Vilniaus sporto centras „Sparta“ įsteigtas tik 2015 metais. Tiesa, ir pati svetainė pasiekiama lygiai tokiu pačiu adresu, kokį naudojo VMI taikiklyje atsidūrusi „Sparta Gym“.

Toliau – dar įdomiau. Du iš trijų naujo juridinio asmens steigėjų – A. Šipaila ir Rolandas Sriubiškis – prieš šešerius metus steigė ir asociaciją „Sparta Gym“. Tik šįkart atliko rokiruotę: bankrutuojančiame klube direktoriaus pareigas ėjo R. Sriubiškis, naujiesiems „spartiečiams“ vadovauja A. Šipaila.

Nesieja „Sparta Gym“ ir jos vėlesnio klono tik vienas dalykas – skola valstybei.

„Aš asmeniškai ir mano vadovaujama viešoji įstaiga tikrai jokių skolų dengti nesiruošia, nes su jomis nėra niekaip susijusi. Nejau sportininkai turi atsakyti, jei kažkas kažkur prisidirbo? Nesuprantu, ko jūs klausiate, kalbate absurdiškus dalykus“, – stebėjosi A. Šipaila.

Paklaustas, kokiu tikslu pernai prireikė kurti naują juridinį asmenį, direktorius tvirtino, kad tai padaryta „dėl nesutarimų su buvusia valdžia“. Kodėl tuomet minėta „valdžia“ – asociacijai „Sparta Gym“ vadovavęs R. Sriubiškis – yra ir viešosios įstaigos steigėjas?

„Steigėju gali būti bet kas, tai neturi jokios įtakos“, – paaiškinimą rado A. Šipaila.

Vertina tyčinio bankroto galimybę

Vis dėlto nei VMI, nei teismo paskirtai „Sparta Gym“ bankroto administratorei Viktorijai Vilbrantienei toli gražu neaišku, ar tarp dviejų senovės Spartos palikimo puoselėtojų Vilniuje nevertėtų dėti lygybės ženklo.

Tįsoti ant ringo grindų paliktam senajam klubui jau skaičiuojamas nokdaunas, smūgio per kišenę gali neišsisukti ir buvę jo vadovai.

„Kol kas man neperduoti dokumentai, o neturėdama jų rankose, negaliu nieko teigti. Bet tam tikrų klausimų kyla: ta pati veikla, panašus pavadinimas, net interneto svetainė ta pati, ir steigėjai iš dalies sutampa. Panašumų tarp šitų dviejų įstaigų tikrai yra, ir tai bus vertinama“, – kalbėdama su DELFI, atidžiau patyrinėti asociacijos „Sparta Gym“ ir VŠĮ Vilniaus sporto centro „Sparta“ ryšius žadėjo V. Vilbrantienė.

O VMI neatmeta galimybės kreiptis į teismą dėl bankroto pripažinimo tyčiniu ir žalos priteisimo iš buvusios „Sparta Gym“ vadovybės.

„Be kita ko, VMI vertina ir tai, ar nėra tyčinio bankroto požymių. Tokiais atvejais analizuojamos ir tiriamos galinčios turėti reikšmės fizinių ir juridinių asmenų sąsajos, kiti požymiai“, – teigė VMI atstovė I. Gavrilova.

Apie „Sparta Gym“ nepadengtas skolas kreditoriai turi pranešti bankroto administratorei iki gruodžio 7 d.

Registrų centro duomenimis, bankrutuojančią asociaciją 2010 metais įsteigė R. Sriubiškis, A. Šipaila ir Valentinas Boganovičius. VŠĮ Vilniaus sporto centro „Sparta“ steigėjais tapo R. Sriubiškis, A. Šipaila ir Igoris Maksinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)