Rusė vartojo draudžiamą preparatą meldoniumą.

Dabar M. Šarapovos diskvalifikacija baigsis 2017 metų balandžio 26-ą dieną. Artimiausias turnyras, kuriame galės dalyvauti rusė, bus WTA „Premier“ serijos varžybos „Stuttgart Open“ (Vokietija). Turnyras prasidės balandžio 24-ą dieną.

Tarptautinė teniso federacija (ITF) 2016 metų birželio 8-ą dieną diskvalifikavo M. Šarapovą dvejiems metams nuo 2016-ų sausio 26-os dienos.

Po šio sprendimo Rusijos tenisininkė pateikė apeliaciją CAS, reikalaudama sutrumpinti diskvalifikacijos terminą. M. Šarapova turnyruose nedalyvauja nuo praėjusio sausio pabaigos, kai Australijos atvirame teniso čempionate („Australian Open“) ketvirtfinalyje pralaimėjo amerikietei Serenai Williams.

Pagal ankstesnį sprendimą, rusė būtų sugrįžusi į kortus tik 2018 metų vasarį. CAS išplatintame pranešime skelbiama, kad M. Šarapova yra pati kalta, jog nežinojo, kad jos vartotas meldoniumas yra uždraustas. Visgi teismas pripažino, kad rusė dopingo specialiai nevartojo.

Per diskvalifikacijos laiką M. Šarapova WTA reitinge iš ketvirtos vietos nusmuko į 95-ą.

M. Šarapova vienintelė rusė, kuri laimėjo visus „Didžiojo kirčio“ serijos turnyrus. Rusijos atstovė du kartus tapo Prancūzijos atviro čempionato nugalėtoja, laimėjo „US Open“, Vimbldono ir „Australian Open“ turnyrus. Ji 2012 metų Londono olimpiados vicečempionė, kartu su Rusijos rinktine yra iškovojusi Federacijų taurę. Dėl diskvalifikacijos M. Šarapova praleido 2016-ų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.

„Kai sužinojau apie savo diskvalifikaciją praėjusį kovą, tai buvo vienas sunkiausių laikotarpių mano karjeroje. O ši diena, kai sužinojau, kad galėsiu grįžti į tenisą kitą balandį, yra viena laimingiausių dienų mano gyvenime“, – BBC cituoja M. Šarapovą. – Aš jaučiausi taip, tarsi, iš manęs buvo atimta tai, ką aš mylėjau. Esu labai laiminga, kad tai dabar sugrįžta. Tenisas yra mano aistra ir man jo labai truko. Man tai buvo gera pamoka, tikiuosi, kad ITF – taip pat. Negaliu sulaukti… Sugrįšiu jau netrukus!“

Moterų teniso asociacijos (WTA) vadovas Steve'as Simonas pasveikino tokį CAS sprendimą.

„Mums malonu, kad šis procesas jau baigiasi ir mes laukiame, kada galėsime pamatyti Mariją sugrįžtant į aikštelę 2017 metais“, – sakė jis.

Tarptautinės teniso federacijos (ITF) nepriklausoma ekspertų kolegija nusprendė, kad M. Šarapova neturėjo tyčinių ketinimų sukčiauti, tačiau ji viena yra atsakinga už tai, kad jos dopingo testas parodė teigiamą rezultatą.

Pasak kolegijos, ši byla „neišvengiamai privedė prie išvados“, kad ji vartojo draudžiamą medžiagą tam, kad „pagerintų savo pasirodymą“.

M. Šarapova sakė, kad ji vartojo tą preparatą 10 metų gydymosi tikslais dėl širdies veiklos sutrikimų ir magnio trūkumo organizme. Meldoniumas buvo įtrauktas į Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) sąrašą šių metų sausio 1 dieną.

ITF taip pat informavo, kad meldoniumo sportininkės organizme buvo rasta ir per ne varžybų metu vykusį patikrinimą Maskvoje vasario 2-ą dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)