70-metis specialistas, kuris yra ir Lietuvos sportinio ėjimo asociacijos (LSĖA) prezidentas, sukritikavo sportininkus, kurių nė vienam nepavyko pasiekti oficialiai keltų tikslų.

„Vienintelis Marius Žiūkas 20 km distanciją įveikė geru tempu (1 val. 22 min. 31 sek.), užėmė 26 vietą ir beveik įvykdė savo užduotį. Kai esi optimaliai pasirengęs ir tinkamai pasirenki varžybų taktiką, joks karštis nesutrukdys. Tą parodė ir praėjusių metų Brigitos Virbalytės startas pasaulio čempionate. O pasiteisinimas, kad buvo labai karšta, juokingas. Negi kiti lenktyniavo pavėsyje, o tik lietuviams buvo liepta eiti spiginant saulei...“ – sakė K. Pavilonis.

LSĖA prezidentas liko nusivylęs ėjikų pasirodymu olimpiadoje. Daugiausiai buvo tikimasi iš B. Virbalytės-Dimšienės, bet ji 20 km nuotolį įveikė net penkiomis minutėmis lėčiau nei jos asmeninis rekordas ir finišavo 29-ta (1 val. 35 min. 11 sek.). Pasak K. Pavilonio, pagal savo pasirengimą ji galėjo kovoti dėl vietos dešimtuke, bet, kaip sakė pati sportininkė, dėl nesėkmės ji linkusi kaltinti tik save.

„Išskyrus M. Žiūką, kiti mūsų ėjikai, vaizdžiai tariant, olimpinėse žaidynėse grybavo. Gaila ketverių metų darbo. Lyg ir buvo daug padaryta. Bet ateina toks laikas, kai sportininkai pradeda treniruoti vienas kitą. Kai patys nieko nepasiekia, tai pradeda mokyti kitus, lyg jau viską žinotų. Kai blogai, tada treneris kaltas, kai gerai – tada mes patys padarėme... Galima ir sau parašyti minusą, kad kaip reikiant nesuvaldžiau situacijos. Savo ataskaitoje parašiau, kad mums ypač trūksta psichologo. Laikai pasikeitė, išaugo konkurencija.

Su M. Žiūku į olimpines žaidynes išvažiavau anksčiau, o Lisabonoje per treniruočių stovyklą su ėjikais liko dirbti treneris Juzefas Romankovas. Prieš išvykdamas visiems ėjikams parašiau, kad jie užmirštų socialinius tinklus, internetą ir ramiai rengtųsi pagrindiniam metų startui. Bet į patarimus jie neatsižvelgė: ir per treniruočių stovyklas, ir per olimpines žaidynes malėsi socialiniuose tinkluose, degino tokią reikalingą psichologinę energiją. Į olimpines žaidynes atvykome laiku, likus trims dienoms iki starto. Bet ir per tas dienas ėjikai iš rankų neišleido mobiliųjų telefonų. Mano nuomone, socialinių tinklų, interneto priklausomybė – tikra tragedija, ji žlugdo sportininkus kaip asmenybes“, – stebisi K. Pavilonis.

– Ėjikai sudarė dešimtadalį Lietuvos olimpinės rinktinės, bet aukštų rezultatų nepasiekė. Kaip tai paaiškinti? – paklausėme K. Pavilonio.

– Lengvosios atletikos ištvermės rungtyse (sportinio ėjimo ir maratono) olimpiniai normatyvai buvo sumažinti. Pagrindinė to priežastis – plėsti geografiją. Kitose rungtyse buvo limituojamas dalyvių skaičius (32–40), o ėjimo varžybose rungtyniavo po 80, maratoną bėgo net po 150 lengvaatlečių. Žinoma, ir jų meistriškumas buvo skirtingas.

Negalima sakyti, kad mūsų ėjikai žemo lygio. Lietuvoje puoselėjamos gražios sportinio ėjimo tradicijos. Dirbdamas treneriu šias tradicijas, kuriamas dar nuo Melburno žaidynių sidabrinio prizininko Antano Mikėno laikų, irgi perėmiau. Kasmet Alytuje rengiame prestižines sportinio ėjimo varžybas. Auginame pamainą, Lietuvos olimpiniame sporto centre jau treniruosis trys jauni talentingi ėjikai.

Man ir treneriui Juzefui Romankovui pamainą ugdo Kėdainių treneris Robertas Kaselis. Jauniesiems ėjikams kiek galėdami stengiamės padėti: nuperkame sportinės aprangos, nuvežame į varžybas.

Visą laiką sakai, kad mūsų kiekybė jau netenkina, reikia pereiti prie kokybės. Tačiau pokyčių jau kuris laikas nematyti, o ir pats visada kovoji, kad į svarbiausias metų varžybas nuvyktų visi, kas įvykdė normatyvus.

Daugelio svajonė – patekti į olimpines žaidynes, o ten tik dalyvauti, nes žino, kad jose kalnų nenuvers. Puikiai suprantu Lietuvos tautinio olimpinio komiteto nuostatą – į olimpines žaidynes siųsti visus sportininkus, kurie įvykdo olimpinius normatyvus. Sunku uždaryti duris sportininkui, kuris turi teisę pro jas eiti.

– Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių normatyvą įvykdė penkios ėjikės. Į trejetuką, dalyvavusį žaidynėse, nepateko patyrusi Kristina Saltanovič. Kodėl?

– Ji turėjo visas galimybes dalyvauti jau penktose olimpinėse žaidynėse. Tačiau Kristinos viltys žlugo per lemiamas atrankos varžybas Italijoje pasaulio komandinio čempionato metu. Dėl svarbios priežasties Kristina buvo priversta pasitraukti iš trasos. Nors Živilė Vaiciulevičiūtė parodė prastą rezultatą, ji prieš tai buvo įvykdžiusi olimpinį normatyvą, kuris ir nulėmė jai kelialapį į Rio. Buvo galima rengti dar vienas atrankos varžybas, bet laikėmės duoto žodžio, kad Italijoje bus paskutinės atrankos varžybos.

– Kaip į tai reagavo K.Saltanovič – viena geriausių sportininkių per visą Lietuvos sportinio ėjimo istoriją?

– Kristinai jau 41-eri, aktyvią sportinę karjerą ji jau baigė. Portugalijoje gyvenanti sportininkė šiemet jau dalyvavo Europos veteranų varžybose. Ji nepanoro varžytis ir Druskininkuose vykusiame Lietuvos 10 km čempionate, kartu su veteranų grupės dalyviais ėjo 3 km.

– Prieš olimpines žaidynes traumą gavo Neringa Aidietytė. Ar buvo tikslinga ją vežti į Rio olimpines žaidynes?

– Traumą ji lyg ir buvo apsigydžiusi. Neringa dalyvavo paskutinėje treniruočių stovykloje Portugalijoje. Jai sakiau: jeigu koją dar skauda, esi deramai nepasirengusi olimpiadai, nevažiuok, vietoje tavęs vyks K. Saltanovič. Sportininkė atsakė, kad viskas gerai. Paaiškėjo, kad ne viskas buvo gerai. Neringa Rio iš distancijos pasitraukė nuėjusi vos vieną kilometrą. Jeigu ji iš anksto buvo nusiteikusi pasitraukti iš distancijos, kam tada vyko į žaidynes ir stojo į startą?

* * *

Rio de Žaneiro žaidynėse startavo septyni Lietuvos ėjikai. 20 km vyrai: Marius Žiūkas – 26 vieta (planuota vieta 18-24), Marius Šavelskis – 59 (24-32). 20 km moterys: Brigita Virbalytė-Dimšienė – 29 (6-16), Živilė Vaiciukevičiūtė – 56 (28-30), Neringa Aidietytė – 8-12 (nefinišavo). 50 km vyrai: Tadas Šuškevičius – 33 (16-24), Arturas Mastianica – nefinišavo (28-32).