Į ką atkreipti dėmesį?

Visą šį sezoną pagirtinai su lygos lyderiais kovoję „Sūduvos“ futbolininkai, atrodo, šiek tiek praskydo. Tiesiog magišką pasirodymą LFF taurėje prieš „Trakus“, kuomet pratęsimo metu triuškino priešininkus keturių įvarčių skirtumu, pakeitė akivaizdus pralaimėjimas Klaipėdos „Atlantui“, o vėliau ir sutriuškinimas Vilniuje.

Tokiais rezultatais nepatenkinti marijampoliečiai iškart ėmėsi permainų bei atsisakė trijų užsieniečių paslaugų: prieš rinktinių pertrauką atsisveikinta su vyriausiuoju treneriu Aleksandru Veselinovičiumi, taip pat su jo asistentu Vladimiru Gačinovičiumi bei gynėju Miljanu Jablanu.

2015-aisiais į Marijampolę atvykęs strategas iš Serbijos iš viso komandai vadovavo 59-iose „SMScredit.lt A lygos“ rungtynėse, per kurias pasiekė teigiamą balansą: 33 pergalės, 9 lygiosios bei 17 pralaimėjimų. Tiesa, dauguma tų pralaimėjimų buvo patirti žaidžiant prieš pagrindinius konkurentus dėl prizinių čempionatų vietų, o, matyt, būtent tai labiausiai netenkino klubo vadovų.

Iki 24-ojo turo pradžios likus vis mažiau laiko apie tolimesnius pasikeitimus trenerių štabe kol kas negirdėti, todėl galima manyti, kad artimiausiose rungtynėse komandai vadovaus ilgametis „Sūduvos“ ir Lietuvos rinktinės vartininkų treneris Audrius Ramonas. Ir tai jam nebūtų naujiena: 2014-ųjų rugsėjį iš vyriausiojo trenerio posto pasitraukus Dariui Gvildžiui, būtent A. Ramonas priėmė tekusį iššūkį ir bandė išvairuoti bet stratego likusią komandą.

O jam tai sekėsi tikrai gerai. Per likusią sezono dalį lyg ant bangos žaidusi „Sūduva“ tuomet iškovojo penkias pergales, dukart sužaidė lygiosiomis (kartą prieš „Žalgirį“) ir tik vieną kartą pralaimėjo, bet aukščiau penktos vietos nepakilo. Tad įdomiausias klausimas lieka toks: ar „Sūduva“ ir vėl pasikliaus žvaliu A. Ramono gūsiu, ar visgi ryšis pasisamdyti naują strategą dar iki šio sezono pabaigos?

Visgi tiek A. Ramonas, tiek dar keli žaidėjai, tarp kurių buvo į Lietuvos rinktinę išvykę Vaidas Slavickas ir Tomas Radzinevičius bei į gimtąją šalį išvykę legionieriai, praleido pasiruošimą artėjančiai dvikovai su „Žalgiriu“. Jie prie komandos prisijungė visai neseniai, į treniruotes sugrįžo dėl prastų santykių su dabar jau buvusiu treneriu nuo komandos nušalintas Andro Švrljuga.

Taip pat bus svarbus ir rezultatyviausio Marijampolės komandos žaidėjo Tomo Radzinevičiaus pasirodymas. Vilniuje puolėjas nutraukė dvejas rungtynes trukusią įvarčių sausrą, bet, neskaitant taiklaus smūgio galva, jis daugiau progų beveik neturėjo. Ne ką svarbesnis gali būti ir sūduviečių X faktorius – Eligijus Jankauskas. Būtent po šio jaunojo saugo žaibiško spurto aikštės kraštu ir atlikto rezultatyvaus perdavimo „Sūduva“ sugebėjo sušvelninti rezultatą, tačiau jiems labai trūko kitų komandos draugų pagalbos. Tiesa, dabar „Sūduva“ yra it sužeistas žvėris, kuris nebeturi kur trauktis. Norint dar kovoti dėl prizinių vietų jiems teks kibti į atlapus bet kuriam varžovui ir siekti pergalių iš visų jėgų.

Žalgiriečių gretose ir toliau solidžiu žaidimu išsiskiria įvarčius mušantis Andrija Kaludjerovičius, taip pat Mantas Kuklys ir sirgalių mėnesio žaidėju išrinktas Vytautas Lukša. Pastaruoju metu vilniečių žaidime, atrodo, sustyguota viskas: tiek puolimas, tiek gynyba, o tai varžovų situacijos nepalengvina nei per nago juodymą.

Susikrovus jau dešimties taškų persvarą prieš artimiausius varžovus ir nuo jų solidžiai atitrūkus, galima tikėtis ir vis dažnesnio jaunosios kartos žaidėjų įsitraukimo. Tai būtų puiki proga išbandyti ir vis garsiau į pagrindinę komandą besibeldžiantį Justą Lasicką, ir Radviliškyje puikiai debiutavusį gynėją Joną Skinderį, ir Pirmoje lygoje varžovų gynėjus it degtukus laužantį puolėją Julių Momkų.

Forma

Kuomet žalgiriečiai ir toliau skina vieną pergalę po kitos, iškovodami maksimalų taškų kiekį, „Sūduvos“ futbolininkų situacija darosi vis labiau komplikuota: pergalių stoka jiems pastaruoju metu gan stipriai kirto ir formos atžvilgiu.

„Žalgiris“ tęsia savo įspūdingą žygį bei pergales iškovojo ne tik per paskutines penkerias rungtynes, bet ir varžovus įveikė jau devynis kartus iš eilės. Į ketvirtą iš eilės čempionų titulą nusitaikiusiems vilniečiams kelio nepastojo nė viena lygos komanda trečiajame rate. Per paskutines penkias rungtynes pasiektas įvarčių santykis – 13:4 žalgiriečių naudai.

Tuo tarpu „Sūduvos“ reikalai – daug prastesni. Marijampoliečiai per pastarąsias penkerias rungtynes iškovojo vos dvi pergales, dukart pralaimėjo ir kartą sužaidė lygiosiomis. Bendras įvarčių santykis – 5:7 ne Marijampolės ekipos naudai.

Iš pradžių iškovotos dvi pergalės: minimaliu rezultatu įveiktas Kauno „Kauno Žalgiris“, 2:1 nugalėtas ir Utenos „Utenis“. Tačiau po būtent šių rungtynių prasidėjo nesėkmių ruožas. Blankiose rungtynėse su Jonavos „Lietava“, kuriose marijampoliečiai švaistė E. Jankausko sukurtas progas, buvo pasiektos nulinės lygiosios. Mačo uostamiestyje metu pavyko tik sušvelninti pralaimėjimą Klaipėdos „Atlantui“ (1:2), o Vilniuje antrajame kėlinyje atkūrę intrigą, taip pat greitai viską paleido vėjais praleisdami du greitus įvarčius pačioje mačo pabaigoje (1:4).

Tarpusavio akistatos

Šiemet „Žalgiris“ ir „Sūduva“ susitiko tris kartus: dukart pergale džiaugėsi žalgiriečiai, karą - varžovai. Bendras įvarčių rezultatas – 7:4 „Žalgirio“ naudai.

Pirmasis komandų susitikimas įvyko trečiajame ture Vilniuje bei pritraukė minią žiūrovų, kuriems teko stebėti gražias ir itin atkaklias rungtynes. Žalgiriečiai net du kartus buvo besivejančiųjų vaidmenyje, kuomet 16-ąją minutę pasižymėjo Predragas Pavlovičius, o 69-ąją minutę įvartį smeigė Karolis Laukžemis. Visi žalgiriečių įvarčiai krito antrajame kėlinyje.

Jam vos prasidėjus rezultatą pirmą kartą išlygino Mamadou Mbodjis. 79-ąją minutę fantastišką slalomą surengė Saulius Mikoliūnas, kuris ne tik apsivarė net kelis gynėjus, bet ir „įsūdė“ fantastiško grožio įvartį iš tolimos distancijos. Kai jau atrodė, kad rungtynės greičiausiai baigsis lygiosiomis, „Žalgirio“ sirgalius pradžiugino po keitimo pasirodęs Jorge‘as Chula. Portugalas išprovokavo Ivano Kardumo pražangą, kuri garantavo smūgį nuo 11 metrų žymos. Šis darbas buvo patikėtas Mantui Kukliui, kuris neklysdamas išplėšė savo komandai pergalę.

Antrasis susitikimas 10-ajame ture Marijampolėje buvo sėkmingesnis aikštės šeimininkams. Pliaupiant stipriai liūčiai sūduviečiai į priekį išsiveržė 25-ąją minutę, kuomet greitos atakos metu ant žemės buvo paguldytas ant šlapios vejos paslydęs Donovanas Slijngardas, o tuo pasinaudojęs T. Radzinevičius išvengė vienintelio likusio gynėjo atlikdamas perdavimą Ernestui Veliuliui. Šis nesudėtingu smūgiu nuginklavo vartininką ir šiuo įvarčiu dovanojo pergalę savo žiūrovams.

Paskutinysis susitikimas Vilniuje prasidėjo greitu Lino Klimavičiaus išprovokuotu 11 metrų baudiniu, kurį realizavo A. Kaludjerovičius. Visgi vėliau žaidimas kiek aprimo, nors ir toliau aikštėje dominavo žalgiriečiai. Jie rezultatą padvigubino tik antrajame kėlinyje, kuomet jo pradžioje tiesiog fantastišką įvartį pelnė V. Lukša.

Nors varžovai dar mėgino spardytis ir 72-ąją minutę po taiklaus T. Radzinevičiaus šūvio galva sušvelnino rezultatą ir atgaivino intrigą, ji tęsėsi neilgai. Ilgai planuotas šturmas nepavyko, o žalgiriečių smogtas atsakas buvo, nors ir vėlyvas, mirtinas. 89-ąją minutę žaibiškos kontratakos smaigalyje atsidūręs Elivelto nedvejodamas siuntė kamuolį į vartų tinklą, o po kelių minučių beveik identiškoje situacijoje atsidūręs Marinas Matošas taip pat lengvai nuginklavo bejėgį vartininką.

Komentaras

Artėjančias 24-ojo turo rungtynes su Marijampolės „Sūduva“ aptarė Vilniaus „Žalgirio“ vartininkas Saulius Klevinskas.

„Nors paskutines rungtynes laimėjome net 4:1, tačiau jos anaiptol nebuvo lengvos. Kaip ir visada, su „Sūduva“ kovojome iš visų jėgų ir iki pat pabaigos. Aišku, „Sūduva“ galbūt šiek tiek fiziškai pavargo, nes mes pagal šį aspektą tikrai geriau atrodėme, todėl ir pelnėme tiek įvarčių. Tačiau juos pelnėme tik rungtynių pabaigoje.

Trečiadienį tikėsimės tokio scenarijaus, kaip paskutinėse rungtynėse Vilniuje. Žaidžiant „Sūduvos“ namuose visada būna sunku. Be to, komandai turbūt vadovaus naujas treneris, todėl žaidėjai ir turės, ir norės jam parodyti, ką sugeba. Visgi tikiuosi, kad viskas klostysis gerai.

A. Veselinovičiaus atleidimas, bent jau man, nebuvo netikėtas. „Sūduvai“ jau seniai reikėjo permainų, nes komanda sukomplektuota tikrai gerai, tačiau rezultatų nėra. Natūralu, kad tada kenčia treneris. Tačiau nemanau, kad jį pakeis A. Ramonas. Kiek man teko su juo bendrauti, jis nedega noru tapti vyriausiuoju treneriu. Gali būti ir taip, kad rungtynėse su mumis jie jau turės naują trenerį.

Nors ir laimėjome visas rungtynes trečiajame rate, bet iki tobulo žaidimo mums dar nemažai pritrūko. Praleidome nemažai įvarčių. Ateityje taip pat norisi išlaikyti panašų tempą ir skinti pergales“, - sakė žalgirietis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją