Taisys klaidą

Paolo Barelli įtikino Senojo žemyno plaukimo bendruomenę.

Buvęs Italijos senatorius praėjusį sekmadienį Londone (Didžioji Britanija) vykusiame LEN kongrese aiškia persvara (77 balsai prieš 27) nurungė olandą Eriką van Heijningeną ir buvo perrinktas prezidentu antrai kadencijai.

Tarp priešrinkiminių buvusio Silvio Berlusconi bendražygio pažadų buvo ir vienas, adresuotas Lietuvai.

DELFI žiniomis, tame pačiame Londone ateinančią savaitę R. Meilutytei ant kaklo turėtų būti užkabintas medalis, kurį lietuvė laimėjo 2013-ųjų gruodį.

Danijoje surengtų Europos plaukimo trumpuoju (25 m) taku pirmenybių 50 m plaukimo krūtine finale kaunietę aplenkė J. Jefimova. Netrukus rusė įkliuvo dopingo kontrolieriams, ir visi jos Danijoje pasiekti rezultatai buvo anuliuoti. Bet čempionės laurus iš konkurentės R. Meilutytė perėmė tik žiniasklaidoje: fizinė titulo išraiška – aukso apdovanojimas – iki šiol lietuvės nepasiekė.

Klaidą pagaliau ketinama ištaisyti Didžiosios Britanijos sostinėje, kur kitą pirmadienį pasirodymą Europos čempionate pradės pajėgiausi žemyno plaukikai.

Rūta Meilutytė

Atmintyje įstrigę kokosai

Londone nebus dėl draudžiamų preparatų vartojimo vėl suspenduotos ir bylos atomazgos laukiančios J. Jefimovos.

Tuo metu R. Meilutytė neatsisakė trumpos kelionės iš Plimuto, kuriame gyvena nuo 2010 metų.

Europos čempionato dalyvius priimsiantis Londono olimpinis baseinas, kuriame 2012 metais patekėjo „Auksine žuvele“ pramintos lietuvės žvaigždė, dabar primena sparnus po skrydžio suglaudusį albatrosą – žaidynėms pasibaigus buvo išmontuotos pastato šonose buvusios laikinos tribūnos.

Skrieti visa jėga per vandenį Londone nesiruošia ir R. Meilutytė. Olimpinė čempionė startuos tik 100 m distancijoje, kadangi visą dėmesį skiria rugpjūtį Rio de Žaneire vyksiančiai olimpiadai, kurioje gins nugalėtojos titulą.

Lygiai tokios pačios nuostatos laikosi ir kitas Lietuvos plaukimo rinktinės lyderis – prieš dvejus metus Europos čempionate Berlyne (Vokietija) net tris medalius susižėręs Giedrius Titenis.

„Nevažiuoju į Londoną kovoti dėl titulų. Man tai – tik kontrolinis startas prieš olimpines žaidynes. Specialiai jam beveik nesiruošiau – tik minimaliai. Jeigu pasitaikys mano diena, greitis bus geras. Bet Rio de Žaneire vis tiek turėčiau plaukti daug greičiau nei Londone“, – DELFI kalbėjo plaukimo krūtine specialistas.

26-erių anykštėnas irgi apribojo savo „kilometražą“, atsisakęs 200 m nuotolio, kuriame 2014 metais iškovojo bronzą. Šią distanciją G. Titenis plauks Rio de Žaneire, mat jau yra įvykdęs olimpinį normatyvą.

„Kol kas nesu tinkamai pasiruošęs plaukti 200 metrų, todėl pasirinkau lengvesnes rungtis“, – aiškino rinktinės vyriausiojo trenerio Žilvino Ovsiuko auklėtinis.

Šiuo metu G. Titenis į geriausių planetos plaukikų reitingų dešimtuką patenka tik neolimpinėje 50 m distancijoje – balandžio pradžioje Stokholme (Švedija) lietuvio užfiksuotas rezultatas (27,59 sek.) leidžia jam dalintis devinta vieta su australu Jake'u Packardu.

Dėl to plaukikas teigia nesijaudinantis – esą sezono pradžioje įsibėgėti jam visada sekasi lėtokai, o optimalią formą pavyksta įgauti per svarbiausias varžybas.

Šiemet tai – olimpinės žaidynės, vyksiančios ten, kur prasidėjo G. Titenio tarptautinė karjera.

Lygiai prieš dešimt metų anykštėnas Rio de Žaneire laimėjo bronzą pasaulio jaunių (iki 18 metų) čempionate plaukdamas 200 m krūtine.

„Pamenu: buvo karšta, pamačiau augančius kokosus. Tada bene pirmą kartą išvažiavau į tolimą egzotišką šalį, todėl įspūdį ji man padarė“, – nostalgiškai prisiminė G. Titenis.

Konkurencija – ir tarp tautiečių

Jei R. Meilutytė, G. Titenis, Danas Rapšys ar Simonas Bilis rugpjūtį tikrai galės pasižvalgyti į Rio de Žaneiro palmes, kitiems Lietuvos plaukikams Londone reikės smarkiai pasistengti.

Lietuvos plaukimo federacija (LPF) pirmiausia solidžių rezultatų laukia iš tokių į olimpinę rinktinę tebepretenduojančių sportininkų kaip Andrius Šidlauskas, Mindaugas Sadauskas, Ugnė Mažutaitytė.

O plaukimo peteliške specialistai Povilas Strazdas, Tadas Duškinas ir Deividas Margevičius tarpusavyje netiesiogiai rungsis dėl vietos olimpinėje kombinuotoje estafetėje 4x100 m.

Prasimušti į Rio de Žaneirą Londone pamėgins ir vyrų estafetės 4x100 m laisvu stiliumi komanda, bet jos galimybės laikomos labiau teorinėmis.

„Tie, kurie jau užsitikrinę olimpinius kelialapius, Europos čempionate tikrai nebus geriausios formos – jiems tai bus tik papildoma treniruotė. Nors, aišku, R. Meilutytė ir prastesnės formos gali laimėti medalį. Kaip ir G. Titenis, gal net D. Rapšys – jų pagrindiniai konkurentai lygiai taip pat formos piką turėtų planuoti per olimpines žaidynes, galbūt tik išskyrus šeimininkus britus. Kitokia situacija tų plaukikų, kurie nori patekti į žaidynes – jiems Europos čempionatas bus lemiamas“, – DELFI sakė LPF generalinis sekretorius Emilis Vaitkaitis.

Europos plaukimo pirmenybės vyks gegužės 16-22 dienomis. Šią savaitę Londono olimpiniame baseine šeimininkauja sinchroninio plaukimo ir šuolių į vandenį meistrai. Tarp pastarųjų yra dvi Lietuvos atstovės: Indrė Marija Girdauskaitė bei tik šiemet Lietuvos pasą gavusi JAV gyvenanti Genevieve Akvilė Green Angerame.

Lietuvos plaukimo rinktinės sudėtis
Rūta Meilutytė (100 m krūtine),
Ugnė Mažutaitytė (50, 100, 200 m nugara),
Raminta Dvariškytė (200 m krūtine),
Giedrius Titenis (50, 100 m krūtine),
Simonas Bilis (50, 100 m l. stiliumi, 50 m peteliške),
Danas Rapšys (100, 200 m nugara, 200 l. stiliumi),
Andrius Šidlauskas (100, 200 m krūtine),
Povilas Strazdas (100, 200 m l. stiliumi, 100 m peteliške, 200 m kompl.),
Deividas Margevičius (50, 100, 200 m peteliške),
Mindaugas Sadauskas (50, 100 m l. stiliumi),
Tadas Duškinas (50, 100 m peteliške, 50, 100 m l. stiliumi),
Gytis Stankevičius (50, 100, 200 m nugara),
Vyrų estafečių komanda (4x100 m l. stiliumi, 4x100 m komb.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)