Nuo sporto profesionalo karjerą baigęs V. Alekna neatitolo – sugrįžta ir į stadioną, stebi vyresnio sūnaus Martyno pasirodymus sektoriuje bei seka kitų lengvaatlečių startus įvairiose varžybose.

„Apie krizę kalba tie, kurie daug krizena“, – juokavo disko metikas, paklaustas, ar sutinka, jog Lietuvos lengvąją atletiką ištiko krizė. Pasak keturiskart geriausio šalies sportininko, nauji lyderiai, sugrąžinsiantys medalius į Lietuvą, pamažu beldžiasi į elitą.

„Atėjo toks laikmetis, kai jaunimas dar nepilnai subrendo. Manau, šis laikas neužsitęs labai ilgai, nes perspektyvaus jaunimo, kas galėtų žengti paskutinį žingsnį ir įsitvirtinti ant tarptautinių varžybų pjedestalo, yra nemažai, – sakė V. Alekna. – Lengvojoje atletikoje naujas veidas jau yra – vienareikšmiškai Airinė Palšytė. Ji demonstruoja pakankamai gerus rezultatus ir tikrai turi potencialo juos dar pagerinti. Tas pats Andrius Gudžius, dabar susidūręs su nesėkme, kitais metais turėtų būti pasirengęs.“

Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių normatyvus jau įvykdė 23 lengvaatlečiai. Tiesa, šiuo metu į olimpiadą galėtų vykti ne daugiau 17 sportininkų. Pastebima, kad šių žaidynių normatyvai stadiono rungčių atstovams yra aukštesni nei būdavo prieš tai. Iš pradžių patvirtintas disko metimo normatyvas buvo 66 metrai, tačiau tokį rezultatą pasiekus itin mažam skaičiui sportininkų, jis buvo nuleistas iki 65 metrų.

Praėjusiais metais planetos čempionato medaliui pakako numesti 65,18 m.

„Normatyvai yra nustatomi priešolimpinio sezono metu, imant atitinkamą kiekį rezultatų ir išvedant vidurkį. O kadangi disko metime įtaką daro geros meteorologinės sąlygos, tuos aukštus rezultatus sportininkai parodo išskirtinėse vietos ir dėl to kitais metais reikia guostis dėl aukštų normatyvų. Jie ne visada būna pasiekti stadionuose, o tiesiog specifinėse vietose“, – aiškino V. Alekna.

Kas iš Lietuvos lengvaatlečių gali iššauti Rio de Žaneire?

„Mūsų didelė maratono komanda, manau, kad viena iš jų galėtų pretenduoti į dešimtuką. Iš ėjikių taip pat kas nors gali parodyti aukštus rezultatus. Būtų labai gerai, jei finale dalyvautų Zinaida ir Airinė“, – prognozavo V. Alekna.