Rusų agentūra „R-Sport“ jau spėjo pasidžiaugti, kad 23-ejų metų plaukikės Julijos Jefimovos organizme meldoniumo norma yra žemiau baudžiamos ribos ir ji gali būti amnestuota.

WADA atstovų teigimu, mažos meldoniumo dozės organizme leis įrodyti, kad sportininkas sąmoningai nevartojo dopingo.

WADA toliau tirs tuos atvejus, kaip sportininkai patys prisipažino vartoję dopingą po 2016 metų sausio 1 dienos arba meldoniumo koncentracija jų kraujyje viršys 15 mikrogramų. Nuo atsakomybės nebus atleisti ir tie asmenys, kurių kraujyje bus nuo 1 iki 15 mikrogramų meldoniumo, o dopingo testas buvo darytas po 2016 metų kovos 1 dienos ar vėliau.

Balandžio 2 d. WADA pradėjo tyrimą per kiek laiko meldoniumas išnyksta iš sportininkų organizmo.

Nuo 2016 metų kovos pradžios meldoniumas, kuris nuo 2016-ų sausio 1 dienos yra įtrauktas į draudžiamų preparatų sąrašą, buvo aptiktas daugybės Rusijos sportininkų organizme. Garsiausi jų – tenisininkė Marija Šarapova, minėta plaukikė J. Jefimova, dailiojo čiuožimo atstovė Jekaterina Bobrova, greitojo čiuožimo meistras Pavelas Kuližnikovas, greitojo čiuožimo trumpuoju taku atstovai Semionas Jelistratovas ir Jekaterina Konstantinova, tinklininkas Aleksandras Markinas, biatlonininkas Eduardas Latypovas, regbininkai Aliona ir Aleksejus Michalcovai, dviratininkai Eduardas Vorganovas, Anastasija Čulkova ir Pavelas Jakuševskis, imtynininkai Jevgenijus Salejevas ir Sergejus Semionovas, lengvaatlečiai Andrejus Minžulinas ir Nadežda Kotliarova, vandensvydininkas Aleksejus Bugaičiukas, skeletonininkas Pavelas Kulikovas, gimnastas Nikolajus Kuksenkovas, boksininkas Igoris Michalkinas ir kiti.

Iš viso meldoniumas buvo aptiktas 150 sportininkų iš 15 valstybių organizme. 40 jų yra iš Rusijos.

Primename, kad 23-ejų metų Rusijos plaukimo pažiba J. Jefimova kovo viduryje išplatino vaizdo įrašą, kuriame prisiekinėja, kad nebuvo informuota apie tai, kad meldoniumas nuo sausio 1 dienos buvo įtrauktas į draudžiamų preparatų sąrašą. Be to, ji tikina jo šiemet ir nevartojusi.

„Pirma, aš negavau jokio pranešimo, kad meldoniumas nuo šių metų sausio 1 d. yra įtrauktas į draudžiamų preparatų sąrašą. Nė vieno – nei iš Rusijos, nei iš tarptautinių organizacijų. Antra, paskutinį kartą „Mildronatą“ vartojau, kai jis dar buvo legalus ir leidžiamas, ir tai dariau dėl sveikatos. Kokiu būdu, jo pėdsakai galėjo likti mano organizme praėjus keliems mėnesiams po gydymosi kurso, dabar analizuoja ekspertai.

Trečia, mano sportinėje karjeroje buvo istorija, kai aš per savo kvailumą praleidau pusantrų metų. Nuo to laiko aš esu ypač atsargi, kontroliuoju viską, kas patenka į mano organizmą. Ir galiu užtikrinti, kad visi preparatai, kuriuos vartojau ir vartoju, yra leidžiami. Taigi kategoriškai neigiu man mestus kaltinimus dėl dopingo vartojimo“, – tuomet iš lapelio tekstą dramatiškai skaitė J. Jefimova.

„Šiuo metu mes ruošiamės bylos svarstymui. Tikimės įrodyti, kad aš nepažeidžiau jokių antidopongo taisyklių, ir laukiame, kad bus panaikinti visi kaltinimai. Ir dar – aš ir toliau treniruojuosi su viltimi, kad dalyvausiu Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse“, – dėstė ji.

Į dopingo skandalą įklimpusi sportininkė iki trečiadienio, balandžio 13-os treniravosi JAV ir artimiausiu metu turi sugrįžti į Rusiją, kur lauks galutinio sprendimo.

J. Jefimova yra viena pagrindinių Lietuvos plaukimo žvaigždės 19-metės Rūtos Meilutytės konkurenčių.

J. Jefimova buvo laikoma viena pagrindinių Rusijos pretendenčių į Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių aukso medalius. Ji – šio sezono moterų 100 metrų plaukimo krūtine geriausio rezultato. Prieš tai J. Jefimova buvo diskvalifikuota 16 mėnesių.

Tada J. Jefimovos dopingo testas buvo teigiamas 2013 metų spalio mėnesį tarpvaržybinių laikotarpiu Los Andžele, Kalifornijoje (JAV). Rusė tuo metu ruošėsi tarptautinės varžyboms 25 m ilgio baseine. Jos organizme aptiktas draudžiamas preparatas – dehidroepiandrosteronas (DHEA).

J. Jefimova 2013 metų gruodį Herninge, Danijoje, vykusio Europos plaukimo čempionato trumpame baseine moterų 50 m plaukimo krūtine rungties finale 0,06 sek. aplenkė R. Meilutytę ir iškovojo aukso medalį. Šis jos rezultatas buvo anuliuotas ir pergalė atiteko lietuvei, kuri dar triumfavo 100 m krūtine rungtyje ir 100 m kompleksiniame plaukime.

Nors įkliuvusi J. Jefimova prašė, kad jai būtų skirta tik 12-os mėnesių, o ne dvejų metų diskvalifikacija, FINA Antidopingo komisija pasirinko tarpinį variantą – 16-a mėnesių. Rusei toks sprendimas buvo didelis palengvėjimas, ji galėjo dalyvauti 2015 metų pasaulio čempionate Kazanėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (722)