Varžybų organizatoriai mūsiškę pakvietė į spaudos konferenciją, kurioje buvo kalbama ir apie į dopingo skandalą įsivėlusią vieną pagrindinių lietuvės konkurenčių – rusę J. Jefimovą, apie kurią 19-metė Rūta išsakė tvirtą savo poziciją.

– Kaip reagavote sužinojusi apie J. Jefimovos istoriją?

– Labai nusivyliau. Ši žinia mane šokiravo, neturiu daugiau ką pridurti.

– J. Jefimova pati pareiškė, jog tikisi gauti galimybę dalyvauti Rio, ką manote apie tai?

– Manau, kad WADA ir FINA priims teisingą sprendimą.

– Dalyvavote varžybose Rusijoje ir esate iš Baltijos šalių, kur meldoniumas gaminamas. Ar teko girdėti apie šią substanciją (medžiagą) anksčiau?

– Taip, girdėjau, tačiau niekados nesusidūriau. Kai jis buvo uždraustas, mums buvo pranešta apie tai (...). Mano senelė vartojo jį, todėl esu girdėjusi, tačiau pati niekados nesusidūriau – neturėjau jokio kontakto – su juo.

R. Meilutytė Stokholme dalyvaus 50 m ir 100 m plaukimo krūtine rungtyse.

Ne pirmas kartas

Rusė J. Jefimova, kuri nuo 2011 metų treniruojasi Los Andžele, Kalifornijoje (JAV), įkliuvo dėl meldoniumo – tos pačios medžiagos, kurią vartojo ir tenisininkė Marija Šarapova. Meldoniumas draudžiamu preparatu tapo nuo 2016 metų sausio 1-os dienos, tačiau apie tai sportininkai buvo informuoti 2015-ų rugsėjo pabaigoje.

Paaiškėjo, kad rusė šių metų vasarį davė net du teigiamus dopingo testus.

Šiemet dėl meldoniumo vartojimo pagautas jau visas būrys Rusijos sportininkų: tenisininkė M. Šarapova, greitojo čiuožimo meistras Pavelas Kuližnikovas, greitojo čiuožimo trumpuoju taku atstovai Semionas Jelistratovas ir Jekaterina Konstantinova, dailiojo čiuožimo olimpinė čempionė Jekaterina Bobrova, tinklininkas Aleksandras Markinas, dviratininkas Eduardas Vorganovas ir biatlonininkas Eduardas Latypovas.

Beje, WADA oficialiai pareiškė, kad meldoniumo įtraukimas į draudžiamų preparatų sąrašą neturėjo jokios politinės potekstės, kuo organizaciją pastaruoju metu kaltino Rusijos sporto funkcionieriai ir politikai.

J. Jefimova buvo laikoma viena pagrindinių Rusijos pretendenčių į Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių aukso medalius. Ji – šio sezono moterų 100 metrų plaukimo krūtine geriausio rezultato savininkė ir principinė 19-metės lietuvės R. Meilutytės varžovė.

Prieš tai J. Jefimova buvo diskvalifikuota 16 mėnesių.

Tada J. Jefimovos dopingo testas buvo teigiamas 2013 metų spalio mėnesį tarpvaržybinių laikotarpiu Los Andžele, Kalifornijoje (JAV). Rusė tuo metu ruošėsi tarptautinės varžyboms 25 m ilgio baseine. Jos organizme aptiktas draudžiamas preparatas – dehidroepiandrosteronas (DHEA).

J. Jefimova 2013 metų gruodį Herninge, Danijoje, vykusio Europos plaukimo čempionato trumpame baseine moterų 50 m plaukimo krūtine rungties finale 0,06 sek. aplenkė R. Meilutytę ir iškovojo aukso medalį. Šis jos rezultatas buvo anuliuotas ir pergalė atiteko lietuvei, kuri dar triumfavo 100 m krūtine rungtyje ir 100 m kompleksiniame plaukime.

Nors įkliuvusi J. Jefimova prašė, kad jai būtų skirta tik 12-os mėnesių, o ne dvejų metų diskvalifikacija, FINA Antidopingo komisija pasirinko tarpinį variantą – 16 mėnesių. Rusei toks sprendimas buvo didelis palengvėjimas, ji galėjo dalyvauti 2015 metų pasaulio čempionate Kazanėje.

Vieša išpažintis

Primename, kad praėjusią savaitę už sielos gelmių griebiantį vaizdo įrašą išplatinusi 23-ejų metų Rusijos plaukimo rinktinės lyderė J. Jefimova juo gali nesuminkštinti nei Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA), nei Tarptautinės plaukimo federacijos (FINA) atstovų širdžių. Paaiškėjo, kad rusė šių metų vasarį davė net du teigiamus dopingo testus.

„Dabar žinoma apie du teigiamus dopingo testus. Pirmasis mėginys buvo paimtas vasario 15 dieną FINA užsakymu, o antrasis – vasario 24 d. (taip pat ne varžybų metu) jau JAV antidopingo agentūros. Visgi amerikiečiai dėl šio testo nusprendė nekelti antros bylos ir laikyti tai pirmos istorijos tęsiniu“, – atskleidė J. Jefimovos atstovas Andrejus Mitkovas. Jis nekonkretizavo, kodėl ir kada tiksliai J. Jefimova paskutinį kartą vartojo meldoniumą, nes taip neva rekomendavo teisininkai, kadangi ši informacija gali būti panaudota prieš ją oponentų.

Visa ši istorija virto dideliu skandalu, apie problemas rusų plaukime viešai prabilo ir britų žiniasklaida, atskleidusį faktų, jog su nelegalių preparatų vartojimų gali būti susijęs visas rusų plaukimas.

J. Jefimovos išpažintis, kurioje ji tvirtina toliau besirengianti Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms:

„Pirma, aš negavau jokio pranešimo, kad meldoniumas nuo šių metų sausio 1 d. yra įtrauktas į draudžiamų preparatų sąrašą. Nė vieno – nei iš Rusijos, nei iš tarptautinių organizacijų. Antra, paskutinį kartą „Mildronatą“ vartojau, kai jis dar buvo legalus ir leidžiamas, ir tai dariau dėl sveikatos. Kokiu būdu, jo pėdsakai galėjo likti mano organizme praėjus keliems mėnesiams po gydymosi kurso, dabar analizuoja ekspertai.

Trečia, mano sportinėje karjeroje buvo istorija, kai aš per savo kvailumą praleidau pusantrų metų. Nuo to laiko aš esu ypač atsargi, kontroliuoju viską, kas patenka į mano organizmą. Ir galiu užtikrinti, kad visi preparatai, kuriuos vartojau ir vartoju, yra leidžiami. Taigi kategoriškai neigiu man mestus kaltinimus dėl dopingo vartojimo“, – iš lapelio dramatiškai tekstą skaitė J. Jefimova.

„Šiuo metu mes ruošiamės bylos svarstymui. Tikimės įrodyti, kad aš nepažeidžiau jokių antidopingo taisyklių, ir laukiame, kad bus panaikinti visi kaltinimai. Ir dar – aš ir toliau treniruojuosi su viltimi, kad dalyvausiu Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse“, – dievagojosi rusė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (648)