O juk J. Jefimova buvo laikoma Rio žaidynių favorite. Ji pasiekė geriausią sezono rezultatą moterų 100 m plaukimo krūtine rungtyje (1:05,70 min.) ir antrą geriausią laiką 200 m plaukime krūtine (2:21,41 min.). Taigi Rusija prarado du beveik garantuotus olimpinius medalius. Bet kur kas svarbiau – pačios J. Jefimovos likimas, nes ji gali būti diskvalifikuota visam gyvenimu, teigia leidinys.

„Sport-Ekspress“ pakalbino iki 2010 metų, kai ši persikėlė į JAV, J. Jefimovą treniravusią Iriną Viatčianiną, kuri negali patikėti tuo, kas įvyko.

„Aš apstulbusi, kad tokio lygio sportininkės nesugebėjo apsaugoti. Reikėjo kruopščiai tikrinti visus preparatus, kuriuos jai siūlė. Julija tikėjosi, kad gydytojai supranta jos situaciją ir viskas taip ir bus. Jie turėjo žinoti, kad meldoniumas palieka pėdsakus. Reikėjo padaryti taip, kad sausio 1 dieną niekieno kraujuje jo neliktų nė užuominos. Už tai yra atsakingi daktarai, o ne sportininkai ar treneriai“, – teigė ji.

„Meldoniumas nenukrito kaip sniegas ant galvos. Dar rudenį tapo aišku, kad jis uždraustas. Tad iš kur jis atsidūrė pas Juliją JAV? Vadinasi, ji juo buvo aprūpinta ilgam periodui.

Kaip suprantu, Julija vartojo viską, ką jai išrašė Rusijos Federacijos Sporto ministerijos gydytojas. O štai ji jei būtų klausiusi JAV specialistų, tai vartotų amerikietišką meldoniumo analogą, kuris nėra įtrauktas į WADA juodąjį sąrašą. Viskas būtų puiku.

Jos šio sezono rezultatai – labai geri. J. Jefimova pirmavo reitinge. Suprantama, kad ją tikrino daug kartų. Visi pamena istoriją, tad dopingo kontrolierių žvilgsniai buvo labai įdėmūs. Tai juk akivaizdu“, – konstatavo I. Viatčianina.

„Jeigu ją nušalins visam gyvenimui, nė neįsivaizduoju, ką merginai daryti. Iš ko jai apskritai gyventi, ponai? Jos vienintelė profesija – plaukimas. Sportas. Ji už tai pinigus gauna. O kur jai dabar eiti? Jos kas nors baseine laukia? Mokyti vaikus ir gauti 3000 rublių?“, – piktinosi buvusi jos trenerė.

„J. Jefimova – labai atidi. Tuo labiau su patirtimi, po pirmos istorijos su dopingu tapo trigubai atsargesnė. Daro tik tai, ką sako gydytojai. Kyla klausimų dėl jos tėvo. Jis – juk treneris ir yra Los Andžele, taigi turėjo rūpintis ne tik jos užsiėmimais, bet ir sekti viską, ką vartoja jo auklėtinė. Reikėjo apskambinti visus pažįstamus daktarus ir paklausti: „Štai mes vartojome meldoniumą, ką daryti toliau? Esate tikri, kad neliks jokių pėdsakų? Kaip jį kuo greičiau pašalinti iš organizmo legaliais būdais?“ Gerti daugiau skysčių, mineralinio vandens. Galima juk kažką sugalvoti“, – tęsė I. Viatčianina.

Paklausta, ko palinkėtų Julijai šioje situacijoje, buvusi jos trenerė ragino nepasiduoti.

„Nenuleisti rankų. Kovoti. Tai – ne asmeninė problema, ji Rusijoje kilo daug kam. Ir kalti čia ne sportininkai, o gydytojai ir pareigūnai. Jie pačiu aukščiausiu lygiu turi galvoti, kaip išeiti iš šios aklavietės.

Tikriausiai Julija dabar kreipsis į savo advokatą. Svarbiausia – išvengti diskvalifikacijos iki gyvos galvos. O jeigu J. Jefimova nuvyks į Rio, tai bus fantastika“, – sakė trenerė.

Primename, kad trečiadienį paaiškėjo, jog keturiskart pasaulio čempionė Rusijos plaukimo pažiba 23-ejų metų J. Jefimova antrą kartą pagauta vartojusi dopingą. Teigiamas mėginys iš rusės buvo paimtas ne varžybų metu.

Kadangi tai jau antras kartas, kai Rusijos plaukikė įkliuvo vartojusi neleistinus preparatus, jos sportinė karjera gali būti baigta.

Skelbiama, kad rusė, kuri nuo 2011 metų treniruojasi Los Andžele, Kalifornijoje (JAV) pas Davidą Salo, įkliuvo dėl meldoniumo – tos pačios medžiagos, kurią vartojo ir tenisininkė Marija Šarapova.

Meldoniumas draudžiamu preparatu tapo nuo 2016 metų sausio 1-os dienos, tačiau apie tai sportininkai buvo informuoti 2015-tųjų rugsėjo pabaigoje.

Šiemet dėl meldoniumo jau įkliuvo visas būrys Rusijos sportininkų: tenisininkė M. Šarapova, greitojo čiuožimo meistras Pavelas Kuližnikovas, greitojo čiuožimo trumpuoju taku atstovai Semionas Jelistratovas ir Jekaterina Konstantinova, dailiojo čiuožimo olimpinė čempionė Jekaterina Bobrova, tinklininkas Aleksandras Markinas, dviratininkas Eduardas Vorganovas ir biatlonininkas Eduardas Latypovas.

Beje, Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) oficialiai pareiškė, kad meldoniumo įtraukimas į draudžiamų preparatų sąrašą neturėjo jokios politinės potekstės, kuo organizaciją pastaruoju metu kaltino Rusijos sporto funkcionieriai ir politikai.

J. Jefimova buvo laikoma viena pagrindinių Rusijos pretendenčių į Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių aukso medalius. Ji – šio sezono moterų 100 metrų plaukimo krūtine geriausio rezultato savininkė ir principinė 18-metės lietuvės Rūtos Meilutytės varžovė.

Prieš tai J. Jefimova buvo diskvalifikuota 16 mėnesių.

Tada J. Jefimovos dopingo testas buvo teigiamas 2013 metų spalio mėnesį tarpvaržybinių laikotarpiu Los Andžele, Kalifornijoje (JAV). Rusė tuo metu ruošėsi tarptautinės varžyboms 25 m ilgio baseine. Jos organizme aptiktas draudžiamas preparatas – dehidroepiandrosteronas (DHEA).

J. Jefimova 2013 metų gruodį Herninge, Danijoje, vykusio Europos plaukimo čempionato trumpame baseine moterų 50 m plaukimo krūtine rungties finale 0,06 sek. aplenkė R. Meilutytę ir iškovojo aukso medalį. Šis jos rezultatas buvo anuliuotas ir pergalė atiteko lietuvei, kuri dar triumfavo 100 m krūtine rungtyje bei 100 m kompleksiniame plaukime.

Nors įkliuvusi J. Jefimova prašė, kad jai būtų skirta tik 12-os mėnesių, o ne dvejų metų diskvalifikacija, FINA Antidopingo komisija pasirinko tarpinį variantą – 16 mėnesių. Rusei toks sprendimas buvo didelis palengvėjimas, ji galėjo dalyvauti 2015 m. pasaulio čempionate Kazanėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (544)