Leidinio duomenimis, teigiamas mėginys iš rusės buvo paimtas nevaržybiniu laikotarpiu.

Kadangi tai jau antras kartas, kai Rusijos plaukikė įkliuvo vartojusi neleistinus preparatus, jos sportinė karjera jau gali būti baigta.

Skelbiama, kad rusė, kuri nuo 2011 metų treniruojasi Los Andžele, Kalifornijoje (JAV) pas Davidą Salo, įkliuvo dėl meldoniumo – tos pačios medžiagos, kurią vartojo ir tenisininkė Marija Šarapova.

Rusijos plaukimo federacija patvirtino žinią, kad J. Jefimova buvo vėl pagauta.

„Federacija informuota, kad J. Jefimovos organizme rasta dopingo meldoniumo“, – patvirtino ji.

Meldoniumas draudžiamu preparatu tapo nuo 2016 metų sausio 1-os dienos.

Nuo to laiko garsiausiai nuskambėjo Rusijos sportininkų teigiami dopingo testai. Paaiškėjo, kad dopingą vartojo tenisininkė M. Šarapova, greitojo čiuožimo meistras Pavelas Kuližnikovas, greitojo čiuožimo trumpuoju taku atstovai Semionas Jelistratovas ir Jekaterina Konstantinova, dailiojo čiuožimo olimpinė čempionė Jekaterina Bobrova, tinklininkas Aleksandras Markinas, dviratininkas Eduardas Vorganovas ir biatlonininkas Eduardas Latypovas.

Beje, Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) oficialiai pareiškė, kad meldoniumo įtraukimas į draudžiamų preparatų sąrašą neturėjo jokios politinės potekstės, kuo organizaciją pastaruoju metu kaltino Rusijos sporto funkcionieriai ir politikai.

J. Jefimova buvo laikoma viena pagrindinių Rusijos pretendenčių į Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių aukso medalius. Ji – šio sezono moterų 100 metrų plaukimo krūtine geriausio rezultato savininkė ir principinė 18-metės lietuvės Rūtos Meilutytės varžovė.

Prieš tai J. Jefimova buvo diskvalifikuota 16 mėnesių.

Tada J. Jefimovos dopingo testas buvo teigiamas 2013 metų spalio mėnesį tarpvaržybinių laikotarpiu Los Andžele, Kalifornijoje (JAV). Rusė tuo metu ruošėsi tarptautinės varžyboms 25 m ilgio baseine. Jos organizme aptiktas draudžiamas preparatas – dehidroepiandrosteronas (DHEA).

J. Jefimova 2013 metų gruodį Herninge, Danijoje, vykusio Europos plaukimo čempionato trumpame baseine moterų 50 m plaukimo krūtine rungties finale 0,06 sek. aplenkė R. Meilutytę ir iškovojo aukso medalį. Šis jos rezultatas buvo anuliuotas ir pergalė atiteko lietuvei, kuri dar triumfavo 100 m krūtine rungtyje bei 100 m kompleksiniame plaukime.

Nors įkliuvusi J. Jefimova prašė, kad jai būtų skirta tik 12-os mėnesių, o ne dvejų metų diskvalifikacija, FINA Antidopingo komisija pasirinko tarpinį variantą – 16 mėnesių. Rusei toks sprendimas buvo didelis palengvėjimas, ji galėjo dalyvauti 2015 m. pasaulio čempionate Kazanėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2583)