Naujokai sustiprins komandą

– Pone Nikoličiau, neseniai grįžote iš Europos Klubų Asociacijos susirinkimo Paryžiuje. Kokie sprendimai ten priimti?

– Nebuvo nieko išskirtinio – tiesiog vyko viena iš generalinių asamblėjų. Bene svarbiausias jos akcentas – patvirtintos išmokos klubams už kiekvieną žaidėjo pasirodymą 2016-ųjų Europos čempionate ir šių varžybų kvalifikacijoje. Už tai, kad žaidėjas EURO 2016 atrankos rungtynėse pateko į 23 futbolininkų sąrašą, klubas gaus apie keturis tūkstančius eurų.

Be to, vyko aktyvios diskusijos dėl UEFA klubų varžybų formato. Galimos permainos po 2015–2018 metų ciklo. Kažkokių aiškesnių gairių dar nėra. Toliau diskusiją dėl formato tęsime balandžio pradžioje Budapešte.

– Stebėjote ketverias Olandijos „Eredivisie“ rungtynes. Socialiniame tinkle „Instagram“ juokavote, kad ieškote dar vieno Donovano Slijngardo. Radote?

– Vyksta nuolatinis darbas, susitikimai su agentais. Papildymo ieškome įvairiose šalyse. Olandija – ne išimtis. Ar pavyko rasti, parodys laikas.

Donovanas – labas geras futbolininkas, jo pasikvietimas į „Žalgirį“ pasiteisino. Netgi „Eredivisie“ rungtynėse tarp „Excelsior“ ir „Willem II“ tokio lygio žaidėjo nemačiau.

„Žalgiris“ Nyderlandų antrojoje pagal pajėgumą lygoje būtų viena didžiausią biudžetą turinčių komandų. Pagal šį rodiklį stipriausiame Olandijos divizione patektume tarp šešių silpniausiųjų.

Tiek aukščiausiame, tiek žemesniame divizione galima rasti neblogą žaidėją už mums prieinamą kainą. Ypač antrojoje lygoje yra nebrangių aukšto meistriškumo futbolininkų.

– Šiemet „Žalgirį“ papildė lietuviai Linas Klimavičius, Saulius Mikoliūnas, Simonas Stankevičius, Marius Žaliūkas, Švedijoje gimęs bosnis Bahrudinas Atajičius, kroatas Marinas Matošas, senegalietis Mamadou Mbodjis. Ko tikitės iš šių žaidėjų?

– Jie sustiprins komandą. Permainos nemažos, bet daugelis ekipų tarpsezonio metu keičia apie 40–50 procentų sudėties. Nusprendėme, kad ir mums atėjo laikas atsinaujinti.

– Paskutinysis naujokas – peržiūroje dalyvavęs brazilas Eltonas. Kokios jo galimybės?

– Tai buvo kompleksinis sprendimas. Borisovo BATE išpirkus Jurijų Kendyshą, buvome pasiruošę jam pamainą.

Galutinai Eltono galimybes vertinti kol kas dar per anksti vertinti, bet pražia nuteikia optimistiškai.

– Ar su Eltonu komandos komplektacija baigta?

– Manau, komanda beveik sukomplektuota. Pasipildysime dar vienu ar dviem žaidėjais sezono eigoje arba birželio pradžioje.

Juolab, kad užaugo keli „Žalgiris B“ futbolininkai. Jaučiame moralinę pareigą duoti šansą jiems įsitvirtinti komandoje. Turime išsikėlę tikslą, kad pagrindiniame ekipos 20-uke būtų 20–30 procentų vilniečių, tikrų žalgiriečių – išugdytų mūsų pačių.

Kita vertus, yra papildomų faktorių. Svarbu, ar pritaps, pateisins lūkesčius naujokai. Šiuo metu viskas atrodo neblogai. Žinoma, dar reikės atrasti žaidimo gijas, susistyguoti. Tam turime keturis mėnesius. Svarbiausias mūsų startas – UEFA Čempionų lygos atrankos rungtynės liepą.

– Šiemet ekipą komplektuojate prieš sezoną. Skirtingai nei praėjusiais metais, kai nemažai naujokų atvyko prieš UEFA Čempionų lygos atranką.

– Turėjome tokį tikslą – bet, kaip žinia, kartais gyvenimas padiktuoja savaip. Tarkime, šiemet visiškai neplanavome, kad J. Kendyshas išvyks. Jis ir anksčiau buvo sulaukęs tam tikrų pasiūlymų, bet norėjome bet kokia kaina baltarusį išlaikyti. BATE kvietimas buvo netikėtas. Visi žinome, apie kokio lygio komandą kalbame. J. Kendyshas norėjo išbandyti save tokioje ekipoje, juo labiau, kad futbolininkas – baltarusis.

Kai žaidėjas gauna pasiūlymą, vertiname atsakingai, svarstome visus variantus, atsižvelgiame į naudą, pasekmes, pliusus, minusus. Svarbus faktorius – patenkintos turi būti visos trys šalys: „Žalgiris“, klubas, kurio pasiūlymą žaidėjas gauna, pats futbolininkas. Jei kam nors sąlygos netinka, nieko neįvyksta. Bet šiuo atveju, lemiamas faktorius buvo žaidėjo noras ir jo svajonė. Mes irgi turime svajonę, todėl puikiai jį supratome ir palaikėme.

Todėl tarpsezoniu turėjome tikslą sukomplektuoti komandą, kuri ruoštųsi nuo sezono pradžios. Kaip žinote, ir su Darvydu atsisveikinome taip pat tik todėl, kad žaidėjas gavo labai gerą pasiūlymą, nors turėjome vilties, jog jis liks, todėl ir į jo vietą reikėjo pakeitimo.

Komplektuodami komandą atsižvelgiame į daugelį faktorių – žaidėjų lygį, meistriškumą. Tačiau ne visiems pavyksta greitai pritapti, adaptuotis. Futbolininkas gali būti labai geras, bet nesugebėti prisitaikyti prie komandos.

Grįžtant prie klausimo, vienareikšmio atsakymo, nuo kada reikia komplektuotis UEFA kovoms, nėra. Ta pati mūsų varžovė „Malmö“, žaisdama su „Žalgiriu“, negalėjo registruoti naujų futbolininkų. Tačiau trečiajame etape Švedijos komandos sudėtyje rungtyniavo penki naujokai. Ar jie padarė klaidą, ar ne, sugebėdami patekti į UEFA Čempionų lygos grupių etapą? Kalbame juk ne apie visa komandą ar jos branduolį, o pavienius žaidėjus ir kaip juos greitai pavyksta įlieti į komandą, nemažai gali lemti ir netikėtumo faktorius. Prie „Malmö“ pergalės 3:0 prieš pries Zalcburgo „Red Bull“ du iš trijų įvarčių pridėjo naujokai. Jiems tai buvo tik antrosios ir trečiosios rungtynės šioje komandoje. Mano nuomone, žaidėjo kvalifikacija ir parengtumas atlieka lemiamą vaidmenį.

„Žalgirio“ komplektacija gera ar bloga? Manau, už mus kalba rezultatai – iškovojome 11 titulų iš eilės: tris čempionų titulus, keturias LFF taures, keturias LFF supertaures.

Pasirengimas sezonui buvo sklandus

– Komandai nebeatstovaus karjerą baigęs Deividas Šemberas. Neliko Semiro Kerlos, Darvydo Šerno. Algis Jankauskas, Paulius Janušauskas ir Andro Švrljuga išvyko į Marijampolės „Sūduvą“. Ar tiesa, kad marijampoliečiai jiems pasiūlė geresnes sąlygas nei Lietuvos čempionai?

– Tiesa pasakius, nė vienam iš šių trijų žaidėjų nepateikėme jokio pasiūlymo. Taigi neįmanoma palyginti, ką prižadėjo „Sūduva“ ir ką būtų pasiūlęs „Žalgiris“.

Šie žaidėjai mūsų sudėtyje buvo ilgą laiką. Natūralus ir labai suprantamas Algio bei Pauliaus noras žaisti daugiau.

Su visais minėtais futbolininkais išsiskyrėme gražiai. Taip atsitiko, kad šiuo metu jie išvyko, gerbiame jų sprendimus. Asmeniškai aš visada juos palaikysiu. Galbūt kažkada į komandą jie dar sugrįš.

– Georgas Freidgeimas pasuko į Kazachstaną. Jo pėdomis sekė, bet po to grįžo prieš porą mėnesių naują ilgametę sutartį su „Žalgiriu“ pasirašęs Mantas Kuklys. Kokia buvo pastarojo situacija?

– Mantas paprasčiausiai gavo pasiūlymą. Jis vyko į Kazachstano klubą, įvertino ir nusprendė, kad ten likti nenori. Gerbiame jo sprendimą.

– Galbūt galima tikėtis ir daugiau išvykstančių futbolininkų?

– Šiuo metu turime du oficialius pasiūlymus Lucui Gaucho iš Brazilijos „Serie B“ klubo „Náutico“ ir Pietų Korėjos. Galutinį sprendimą priimsime šį savaitgalį.

– Nemažai permainų „Žalgirio“ trenerių štabe. Ilgametį asistentą Artūrą Ramošką pakeitė Rolandas Džiaukštas. „Žalgirio B“ komandoje neliko Ivano Švabovičiaus. Ekipai vadovaus Andrius Skerla, jam talkins Vaidas Sabaliauskas. Kas lėmė tokias permainas?

– I. Švabovičius eis jaunimo programos direktoriaus pareigas. Jis bus atsakingas už visas jaunimo komandas.

A. Skerlai norėjome suteikti šansą išbandyti vyriausiojo trenerio darbą. Siekiame sinergijos, tampresnio ryšio tarp pagrindinės ir jaunimo komandų. Taigi Andrius turės daugiau pareigų, nes lieka ir Valdo Dambrausko asistentu.

A. Ramoškos sutartis baigėsi. Svarstėme įvairius variantus, bet Marekas Zubas gavo netikėtą Kinijos klubo pasiūlymą. Normalu, kad jis pasikvietė ir Artūrą. Kitu atveju, galbūt A. Ramoška būtų likęs „Žalgiryje“.

– Kaip apskritai įvertintumėte „Žalgirio“ pasiruošimą 2016-ųjų metų A lygos sezonui?

– Manau, praėjo labai sklandžiai. Treneriai puikiai dirba. Be abejo, viską parodys tik sezonas, rezultatai vasarą, metų pabaigoje. Kalbant apie žaidimą, galbūt dar ne viskas sklandu, bet tai – normalu. Turime daug naujų futbolininkų. Jiems reikia adaptuotis, priprasti prie trenerių reikalavimų ir jų įgyvendinimo aikštėje.

Gerbia kiekvieną varžovą

– „Žalgirio“ praėjusių metų pasirengimas sezonui – tarsi svajonė daugeliui Lietuvos komandų. Vykote į Kiprą, net į futbolo meką Braziliją. Šiemet apsiribota Lietuva. Kodėl?

– Nusprendėme, kad rimtesnę stovyklą rengsime prieš UEFA Čempionų lygos atrankos varžybas – birželio pabaigoje ar liepos pradžioje. Vienas variantų kelionei – ta pati Olandija.

– Viešoje erdvėje vis pasigirsta spėlionių, kad šiemet „Trakų“ ir „Sūduvos“ komandos bus daug stipresnės, o „Žalgiris“ nebus toks galingas. Kaip reaguojate į šias kalbas?

– Išvis nereaguoju. Normalu, kad kiekvienas žmogus pasidalija savo įžvalgomis, svajonėmis. Laukia ilgas ir įdomus sezonas. Turbūt penkis kartus žaisime su „Trakais“ ir „Sūduva“, tad pamatysime. Daugelio varžovų rungtyniaujančių dar nematėme, bet gerbiame visus.

– Šiemet A lyga perleista į kitas rankas. Buvęs „Žalgirio“ kapitonas D. Šemberas tapo pirmenybių prezidentu. Kaip vertinate pasikeitimus?

– Džiaugiuosi, kad yra žmonių, kurie ryžtasi kelti futbolo lygį, turi entuziazmo ir gerų idėjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)