Rungtynės prasidėjo šiek tiek chaotiškų abiejų komandų žaidimu, bandant vieni kitus spausti ir neleisti perimti kamuolio kontrolės ilgesniam žaidimo laikui. Nors ir žalgiriečiams pirmojo kėlinio pradžioje sunkiai sekėsi pralaužti varžovų gynybą, tačiau savus vartus akylai prižiūrėję Linas Klimavičius, Mamadou Mbodjis ir Jurijus Kendyšas taip pat neleido priešininkams net pagalvoti apie sėkmingas atakas.

Pirmasis smūgis į vartus buvo atliktas vos 8-ą žaidimo minutę, kuomet greitos atakos iniciatorius Elivelto perdavė kamuolį Sauliui Mikoliūnui, o saugas pabandė surasti baudos aikštelėje atsidengusį Bahrudiną Atajičių, o nepavykus perdavimui pats pabandė laimę smūgiu, kuris prariedėjo šalia FK „Jelgavos“ vartų.

Atkutę aikštės šeimininkai pradėjo vis dažniau brautis link varžovų vartų, o vienas iš šių išpuolių pasibaigė dar vienu S. Mikoliūno galingu smūgiu, kurį šį kartą patikimai atrėmė latvių vartininkas.

Gyvybingi žalgiriečių puolėjai ir toliau stengėsi terorizuoti svečių gynėjus, tačiau be jokių vaisių. Įpusėjant pirmajam kėliniui Elivelto prasiveržimas buvo sustabdytas prie pat baudos aikštelės, tačiau ilgai ruoštas baudos smūgis, kurį atliko B. Atajičius, skriejo tiesiai į varžovų gynėjų sieną.

Varžovai, susitelkę savų vartų gynybai, nepraleisdavo progų suregzti greitas atakas, tačiau netikslūs perdavimai nulemdavo greitą jų baigtį, dažniausiai be atlikto smūgio į žalgiriečių vartus.

Savo žaidimo neatrandančiam S. Mikoliūnui dažnai gelbėdavo prie atakų prisijungiantis Donovanas Slijngardas, kuris ne kartą privertė žiūrovus ploti savo pademonstruotais gebėjimais techniškai valdyti kamuolį, taip pat laiku atliekamais perdavimais į baudos aikštelę. 26-ąją minutę tokiu perdavimu galėjo pasinaudoti B. Atajičius, tačiau legionieriaus smūgis skriejo virš „Jelgavos“ vartų.

Po kelių nesėkmingų varžovų bandymų įkąsti Armantui Vitkauskui, 33-ąją žaidimo minutę S. Mikoliūnas pastebėjo prie baudos aikštelės lūkuriuojantį Mariną Matošą, tačiau per vėlai perdavimo sulaukęs, bet, visgi, smūgį atlikęs saugas buvo blokuotas. Kiek vėliau „Žalgirio“ legionieriai Elivelto ir Jorge‘as Chula bandė išprovokuoti varžovų gynėjus prasižengti baudos aikštelėje, tačiau rungtynių teisėjas į jų pastangas neatsižvelgė ir 11 metrų baudinių neskyrė.

Kėliniui artėjant prie pabaigos kelis kartus pralaužti latvių gynybą pabandė kol kas rezultatyviausias žalgirietis B. Atajičius, tačiau jo pastangos buvo bevaisės: pirmą kartą puolėjas smūgiavo per silpnai, antrą – buvo blokuotas, o trečiojo bandymo metu atsidūrė nuošalėje.

Kėlinys pasibaigė M. Matošo galingu smūgiu iš tolimos distancijos, kuris skriejo tiesiai į vartininką, tad sužaidus pusę rungtynių laiko rezultatas tebebuvo lygus – 0:0.

Antrasis mačo kėlinys prasidėjo netikėtu „Jelgavos“ šturmu, pasiuntusiu žalgiriečius į nokdauną. 51-ą žaidimo minutę varžovai pasinaudojo aikštės šeimininkų neapdairumu gynyboje ir po fantastiško Varnerso Zalakso smūgio iš aikštės krašto išsiveržė į priekį.

Vos po kelių minučių svečiai dar kartą nutildė gausiai manieže susirinkusius žiūrovus, kuomet J. Chula nesėkmingai gindamasis su savimi ant žemės nusitempė ir latvių žaidėją, o rungtynių teisėjas nedelsdamas parodė į 11 metrų žymą. Šis smūgis buvo patikėtas Andrejui Kovalovui, kuris neklysdamas pasiuntė kamuolį į vartų tinklą ir padvigubino savo komandos persvarą.

Nors ir sutrikę, žalgiriečiai bandė atsigriebti ir daug atakavo, tačiau išsibalansavęs puolimas dažniausiai strigo net neatlikus smūgio į vartus. Tolimas Egidijaus Vaitkūnos smūgis 62-ą minutę, kad ir netaiklus, buvo palydėtas audringais susirinkusių žiūrovų aplodismentais.

Visgi, „Žalgirio“ futbolininkai nesiruošė nuleisti rankų, o po keitimo aikštėje pasirodęs Vytautas Lukša įnešė į komandos žaidimą taip trūkusio gyvybingumo. Saugas nepailsdamas organizavo vieną ataką po kitos, nevengdamas ir pats atlikti smūgį į vartus. Deja, bet nė viena iš šių atakų nesibaigė sėkmingai. Bene geriausia visų rungtynių proga, kuomet V. Lukša kaip ant lėkštės patiekė kamuolį visiškai laisvam buvusiam S. Mikoliūnui, saugas nepasinaudojo – jo smūgis iš vos kelių metrų skriejo aukštai virš vartų.

Užtikrintumo aikštės viduryje pridėjo ir praėjusių draugiškų rungtynių metu žaidimo kokybe išsiskyręs Tautvydas Eliošius, tačiau jo prasiveržimai link varžovų vartų dažnai buvo stabdomi pražangomis. Į aikštę žengęs po traumos pasveikęs Linas Pilibaitis taip pat iškart ėmėsi grasinti varžovų vartams, bet po jo ir T. Eliošiaus perdavimų beveik vienas prieš vartus atsidūręs V. Lukša smūgiuodamas pataikė į latvių gynėją.

Pirmos progos pasižymėti L. Pilibaitis sulaukė 79-ą žaidimo minutę, kuomet po juvelyriškai tikslaus J. Kendyšo perdavimo futbolininkas iš patogios pozicijos smūgiavo galva, tačiau kamuolys praskriejo šalia vartų virpsto.

Žalgiriečių viltis pakovoti bent dėl lygiųjų atgaivino greitas išpuolis 83-ią minutę, kuomet kontratakos metu po keitimo pasirodęs Justas Lasickas atliko savalaikį perdavimą į baudos aikštelę, o joje visus reikalus sutvarkė ne kas kitas, o Linas Pilibaitis. Žalgirietis, atsidūręs vienas prieš vartininką, nedvejodamas pasiuntė kamuolį į vartus ir sušvelnino atsilikimą nuo varžovų – 1:2.

Per likusį laiką žalgiriečiai metė beveik visas savo pajėgas paskutiniajam varžovų vartų šturmui, tačiau išlyginti rezultato taip ir nepavyko. Smūgius į vartus atliko net keli žaidėjai, o dėkingiausioje situacijoje buvo atsidūręs Danielis Romanovskis. Po keitimo pasirodęs jaunasis saugas išprovokavo pražangą šalia latvių baudos aikštelės, o varžovams ketinant ruošti gynybos sieną, šių rungtynių kapitonas Egidijus Vaitkūnas nusprendė greitai įžaisti kamuolį ir išvedė jaunąjį saugą vieną prieš vartininką, tačiau šiek tiek uždelsus kamuolys buvo greitai iškrapštytas iš po D. Romanovskio kojų.

Tai buvo jau antrasis Vilniaus „Žalgirio“ pralaimėjimas pasiruošimo metu. Anksčiau vilniečiams teko pripažinti FS „Metta“ ekipos pranašumą (0:1).

Paskutines draugiškas rungtynes Vilniuje žalgiriečiai žais vasario 11 dieną su Suvalkų „Wigry“ klubu. Rungtynės „Sportimos“ manieže prasidės 12 valandą, o žiūrovams jos bus nemokamos.

Rezultatas:

Vilniaus „Žalgiris“ 1 – 2 FK „Jelgava“
51' [0 – 1] Vernersas Zalaksas
56' [0 – 2] Andrejus Kovalovas
83' [1 – 2] Linas Pilinbaitis

Vilniaus „Žalgirio“ sudėtis: Armantas Vitkauskas, Donovanas Slijngardas, Linas Klimavičius, Mamadou‘as Mbodjis, Egidijus Vaitkūnas, Jurijus Kendyšas, Marinas Matošas (81‘ Danielis Romanovskis), Elivelto (63‘ Vytautas Lukša), Saulius Mikoliūnas (70‘ Linas Pilibaitis), Jorge‘as Chula (63‘ Tautvydas Eliošius), Bahrudinas Atajičius (77‘ Justas Lasickas).

Po rungtynių vyriausiasis Vilniaus „Žalgirio“ treneris Valdas Dambrauskas teigė, kad sunkiausia buvo tai, jog Lietuvoje nė viena komanda taip nekovoja su žalgiriečiais, kad pastarieji turėtų prisiimti besivejančiųjų vaidmenį.

„Šį kartą pritrūko teigiamo rezultato, tad turime prisiimti atsakomybę už patirtą pralaimėjimą. Stengėmės žaisti aktyviai ir dominuoti, taip prisiimdami riziką, kad varžovai kartais sukurs progų ir prie mūsų vartų. Tačiau viso sezono metu negalime pirmi nepraleisti įvarčio. Praėjusiame sezone turėjome tokią pačią problemą, kad praleidę pirmi netrukus gaudavome ir antrą įvartį, o tada jau būdavo labai sunku išlipti iš duobės.

Lietuvoje niekas taip nekovoja, kad „Žalgiris“ pirmas praleistų įvartį. Dažniausiai mes pirmi pasižymime, o tada jau viskas atrodo gražu ir lengva. Todėl manau, kad šios rungtynės buvo labai naudingos, nes galėjome pamatyti, kurioje stadijoje mes dabar esame ir kodėl negalime sunkiose situacijose pakreipti rungtynių savo naudai.

Pastebėjome, kad tokiose situacijose mums trūksta ramumo. Turime jaustis užtikrintai net ir praleidę įvartį ir žinoti, kad mes tikrai sukursime progų, kurias tereikės realizuoti. Todėl turime žaisti ramiai, nesikarščiuodami ir išlaikydami šaltus nervus, tada viskas bus gerai“, – teigė žalgiriečių strategas.

Vienintelį „Žalgirio“ įvartį pelnęs po keitimo aikštėje pasirodęs Linas Pilibaitis džiaugėsi rezultatyviu savo sugrįžimu, tačiau net ir tai neišgelbėjo komandos nuo pralaimėjimo.

„Smagu buvo ir vėl bėgioti aikštėje kartu su komandos draugais, tik liūdna, jog nepasisekė sugrįžimas ir pralaimėjome. Labai daug dirbome ties progų kūrimu ir šiose rungtynėse jų sukūrėme labai daug, tačiau nepavyko jų užbaigti įvarčiais.

Iš kiekvieno pralaimėjimo galime pasimokyti, o kitose rungtynėse stengsimės pelnyti daugiau įvarčių. Žaidėjai atiduoda visas savo jėgas, tad tikiu, kad dar pasitaisysime“, – žadėjo vienas rezultatyviausių praėjusių metų „Žalgirio“ žaidėjų.

Įvarčių stoką pabrėžė ir V. Dambrauskas: „Sukūrėme nemažai progų įvarčiams, tačiau realizacija šiuo metu yra tikrai ne tokia, kokią norėtume matyti. Laiko dar yra, tačiau su kiekvienomis rungtynėmis jo vis mažėja. Tačiau tikiu, kad iki sezono pradžios viskas stos į savo vėžias ir mes vėl mušime įvarčius.

Mums buvo sunkiausios pirmos 10-15 minučių, kol pradėjome žaisti taip, kaip norėtume. Matyt, kažkiek atsiliepė ir nuovargis, nes vos prieš kelias dienas žaidėme rungtynes Minske. Dar vis rotuojame sudėtį ir žiūrime, kaip prisitaikys mūsų naujokai, kaip jie susižaidžia su tais futbolininkais, kurie žaidė praėjusiame sezone. Kiekvienos tokios rungtynės duoda vis daugiau atsakymų.“

Paskutines draugiškas rungtynes Vilniuje žalgiriečiai žais vasario 11 dieną 12 valandą su Suvalkų „Wigry“ ekipa. Vėliau vilniečiai keliaus į Estiją, kur sužais dvejas draugiškas rungtynes su šalies čempionais – Talino „Flora“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)