„Surengti tokio lygio varžybas Lietuvoje buvo nelengva užduotis, tačiau labai svarbi patirtis ir rengėjams, ir Lietuvos sportininkams. Kai Lietuva pasiūlė savo kandidatūrą rengti Šiaurės šalių jaunimo ir jaunių čempionatą kitų šalių atstovai iš karto mielai sutiko ir norėjo aplankyti Lietuvą. Džiaugiamės, kad varžybos įvyko be didesnių incidentų, o įspūdžius prisiminsime dar ilgai“, – teigė Lietuvos fechtavimo federacijos vyriausioji trenerė Rasa Ažukienė.

Čempionatas šį kartą sėkmingiausias buvo Suomijos atstovams, pelniusiems daugiausia medalių. Nuo jų neatsiliko ir su didžiausia delegacija į varžybas atvykę estai.

Pirmąją varžybų dieną šeštadienį sprendėsi nugalėtojai jaunimo amžiaus grupėse iki 15 ir iki 20 metų. Prizines vietas vyriausioje dalyvių grupėje – iki 20 metų – tarp vaikinų pelnė čempionu tapęs estas Ruslanas Eskovas, finale 15:3 nugalėjęs suomį Valterį Mickwitzą, o trečias vietas užėmė švedai Linus Islas Flygare ir Erikas Nilssonas. Merginų iki 20 metų amžiaus grupėje nenugalima buvo suomė Ilona Syvällä, 15-13 įveikusi švedę Elvirą Martensson, o trečią vietą pasidalino estė Madina Azizova ir švedė Kristina Hansson.

Amžiaus grupėje iki 15 metų nugalėtoju tapo suomis Julius Jutila, 15-4 įveikęs savo tautietį Pyry Pahkala, tuo metu bronzos medaliai atiteko estui Oliveriui Prede ir norvegui Bragei Dyrsethui. Merginų iki 15 metų amžiaus gretose aukso medaliu pasipuošė suomė Outi Jaakola, finale 15:4 įveikusi estę Marią Jefimovą, o bronza atiteko danei Tabitai Christensen ir estei Rilla Ritakallio.

Šeštadienį startavo daugiau nei 40 Lietuvos atstovų, iš kurių aukščiausią vietą užėmė Akvilė Katkovaitė, U20 grupėje tarp 63 dalyvių buvusi 10-a.

Antrą čempionato dieną varžėsi fechtuotojai amžiaus grupėje iki 17 metų. Iš jų nugalėtoju tapo estas Andžejus Gedzo, finale 15:6 įveikęs Švedijos atstovą Bartlomiejų Mancewiczių, o trečias vietas pasidalino suomis Joonas Savelainen ir švedas Rasmus Hansson. Tarp merginų U17 čempione tapo estė Karoliine Loit, 15:13 nugalėjusi švedę Elvirą Martensson, o bronza atiteko latvei Janai Vilcanei ir suomei Julijai Fogde.

Iš visų lietuvių sekmadienį geriausiai pasirodė Leonardas Kalininas tarp 77 dalyvių U17 grupėje užėmęs 10 vietą.

Sekmadienis buvo įdomus ir dėl surengtų fechtavimo komandinių varžybų, kurios visuomet įžiebia daug aistrų tarp sportininkų ir jų gerbėjų.

Vaikinų varžybose komandinį auksą pelnė estų delegacija, 45:32 įveikusi suomius. Trečiąją vietą iškovojo Švedijos komanda. Tarp merginų geriausios buvo suomės, 44:43 nugalėjusios švedes, o trečiąją vietą iškovojo Estijos komanda.

Lietuvos jaunimui Šiaurės šalių komandinės varžybos nebuvo tokios sėkmingos, kaip suaugusiems, kuomet vasaros pradžioje Švedijoje lietuvės pelnė sidabrą. tarp jaunimo Lietuvos merginų ir vaikinų komandoms atiteko paskutinės vietos.

„Kol kas dar bandome atsigauti po visų organizacinių rūpesčių, kurie šį kartą galbūt nustelbė sportinį pasiruošimą. Tokios gausos fechtuotojų Lietuvoje nebuvo susirinkę jau daugiau kaip 50 metų. Tačiau džiaugiamės, kad Lietuva žengė į pasaulinio lygio fechtavimo arenas ne tik kaip dalyvė, bet ir kaip priimanti šalis. Tai suteikia motyvacijos ir mūsų jauniesiems sportininkams, kurie tikrai turi potencialo ir svarbu, kad tęstų darbą toliau. Fechtavimas Lietuvoje išgyvena atgimimo laikotarpį ir būtent nuo dabartinių jaunių ir jaunimo priklausys būsimi šio sporto pasiekimai ir ateitis“, – tiki R. Ažukienė.

Trenerė taip pat pasidžiaugė, jog iš karto po čempionato prasidėjo keturias dienas truksianti treniruočių stovykla, kurioje dalyvaus daugiau nei 60 sportininkų ir jų trenerių iš viso regiono, o užsiėmimus bei seminarus ves Europos fechtavimo konfederacijos trenerių tarybos prezidentas Oktavianas Zidaru.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją