Rokiruotė. Po atidėtų 19-o turo dvikovų rezultatyviausio čempionato žaidėjo statusą Tomui Radzinevičiui iš „Sūduvos“ perleidęs „Atlanto“ atakų lyderis Andrejus Paniukovas konkurento šešėlyje ilgai netūnojo – jis dukart pasiuntė kamuolį į Kauno „Spyrio“ vartus 2:1 laimėtose rungtynėse ir su 19 tikslių smūgių vėl pirmauja „SMScredit.lt A lygoje“. T. Radzinevičius dvikovoje su „Klaipėdos granitu“ pasižymėjo rezultatyviu perdavimu, o pagrindiniai tandemo persekiotojai – Artūras Rimkevičius iš Kauno „Stumbro“, Davidas Aršakianas iš „Trakų“, Linas Pilibaitis iš „Žalgirio“, Andrius Velička iš „Spyrio“ – įmušė po sykį.

Serijos. 7:1 „Stumbrą“ išvykoje sumušęs „Žalgiris“ lygoje laimėjo šeštą kartą iš eilės. „Atlantas“ varžovams taškų nedalijo trijose pastarosiose dvikovose, o iš viso nepralaimėjo jau devynis sykius iš eilės.

Rekordas. Septyni įvarčiai per vienerias rungtynes – absoliutus sezono rekordas. Iki tol „Žalgiris“ dukart mušė po šešissyk. Vienintelė kita komanda, kuriai šiemet pavyko tai padaryti – „Sūduva“.

Kritika. Net ir po rekordiškai rezultatyvių rungtynių „Žalgirio“ treneris Valdas Dambrauskas neliko patenkintas puolimu, pareiškęs, kad komanda nepasinaudoja nei 20-čia procentų sukuriamų galimybių įmušti. „Tokiose rungtynėse tai, aišku, nieko nereiškia. Bet būna, kad turi tris ar keturias progas, ir jas reikia realizuoti“, – išrėžė čempionų vairininkas.

33. Tiek minučių prireikė brazilui Eliandro, kad triskart pasiųstų kamuolį į „Stumbro“ vartus. Antrame kėlinyje aikštėje pasirodęs puolėjas iki 78-os minutės vilniečių persvarą padidino iki 6:0.

Sugrįžo. Rungtynėse, kuriose antrą vietą užimantys „Trakai“ 2:1 palaužė Utenos „Utenį“, žaidė ir rezultatyviausias 2013-ų „SMScredit.lt A lygos“ futbolininkas Nerijus Valskis. Iš užsienio grįžęs ir „riterių“ marškinėlius apsivilkęs snaiperis progų turėjo, bet kol kas neįmušė.

Maratonas. „Trakai“, kaip ir „Atlantas“, žaidė šeštas rungtynes per 19 dienų. Šių komandų futbolininkų fizinis nuovargis dvikovoms artėjant prie pabaigos buvo jaučiamas, o klaipėdiečių treneris Konstantinas Sarsanija kalbėdamas apie jį šyptelėjo bei konstatavo: „Man patinka rezultatas švieslentėje“.

Teiginys. „Tėtis grįžo į žaidimą“, – po dublio ir pergalės prieš „Spyrį“ šmaikštavo prieš tai keleriose rungtynėse net į pagrindinę „Atlanto“ sudėtį nebepatekdavęs A. Paniukovas.

Aukštyn. „Klaipėdos granitą“ 1:0 palaužusi „Sūduva“ laimėjo antrąsyk iš eilės. Pastarąjį kartą marijampoliečiams tai buvo pavykę padaryti gegužės pabaigoje. Pergalių vėją pagavusi Suvalkijos komanda turnyro lentelėje aplenkė „Spyrį“ ir pakilo į ketvirtą poziciją.

Spyris. Per rungtynes Marijampolėje buvo epizodas, kai kamuolį iš aikštės išmušė techninę zoną palikęs „Sūduvos“ treneris Aleksandaras Veselinovičius. Šį sprendimą jis aiškino tuo, kad išgirdo savo saugo Admiro Kecapo frazę, jog jam trūksta oro ir pamatė griūvantį futbolininką. „Tai ir teisėjams pasakiau, norėjau, kad pagalba būtų suteikta greičiau“.

Charakteris. Autsaideriai „Šiauliai“ iškovojo antrą pergalę per trejas rungtynes – išvykoje 3:2 palaužė Pakruojo „Kruoją“. Šiauliečių nesustabdė nei tai, kad varžovai pirmavo 2:0, nei netektys aikštėje – pirmame kėlinyje dėl traumos rungtynės baigėsi saugui Donatui Petrauskui, antrame – komandos kapitonui Ramūnui Radavičiui.

Pokalbis. Per dvikovą Pakruojyje rungtynių inspektorius Leonas Dunauskas stabdė veiksmą ir kvietė pasikalbėti komandų trenerius bei „Kruojos“ gynėjus apie garbingo žaidimo principus. „Du įvarčiai į mūsų vartus buvo įdomūs, nagrinėsime tuos epizodus su klubo prezidentu ir darysime išvadas“, – aptakiai rungtynes įvertino „Kruojos“ treneris Nikolajus Trubačiovas.

Turo rinktinėje – tik keturių klubų atstovai

Šįsyk buvo vertinamos ir prieš kelias dienas sužaistos 19-ojo turo atidėtos dvikovos. Todėl Klaipėdos „Atlanto“ ir Marijampolės „Sūduvos“ futbolininkų buvimą simbolinėje rinktinėje lėmė dvejos šių komandų rungtynės, o dukart žaidusių „Trakų“ ir Pakruojo „Kruojos“ atstovų sąraše šįkart nėra.

Džiugas Bartkus (Marijampolės „Sūduva“). Kai kurie vartininkai šiame ture turėjo nedaug darbo, o tie, kurie turėjo, nemažai ir praleido. Marijampoliečių vartininkas savo 180 minučių sužaidė patikimai – dėl Valdo Pocevičiaus iš „Kruojos“ įvarčio Dž. Bartkaus tikrai neapkaltinsi, o dvikovoje su „Klaipėdos granitu“ jis ne tik liko „sausas“, bet ir porą sykių gelbėjo komandą. Atkakliose dvikovose iki paskutinės sekundės „Sūduva“ sužvejojo šešis taškus iš šešių galimų, o vartininkas prie rezultato neabejotinai prisidėjo.

Andro Švrljuga (Vilniaus „Žalgiris“). Dešiniojo gynėjo pozicijoje į vietą rinktinėje, kaip įprasta, realiai pretendavo Deividas Česnauskis iš „Trakų“, sužaidęs puikią pirmą akistatos su Utenos „Uteniu“ valandą. Bet „Trakai“ pralaimėjo „Atlantui“, o vienerias rungtynes žaidęs A. Švrljuga tiesiog volavo kairįjį Kauno „Stumbro“ gynybos kraštą. Vien per pirmąjį dvikovos pusvalandį kroatas bent keturis kartus sukėlė paniką varžovų barikadose, o 7:1 laimėtas rungtynes baigė savo aktyve turėdamas du rezultatyvius perdavimus.

Aleksejus Jepifanovas (Klaipėdos „Atlantas“). Rungtynėse su „Trakais“ ir Kauno „Spyriu“ sudarė solidų vidurio gynėjų duetą su Edgaru Žarskiu. E. Žarskis dvikovoje su riteriais uždirbo 11 metrų baudinį į savo vartus, kurio Jurijus Mamajevas neįmušė, bet tai buvo tik vienas iš nedaugelio epizodų, po kurių galima kalbėti apie klaipėdiečių klaidas savo baudos aikštelėje. Vartininko Mindaugo Malinausko pagalbos „Atlantui“ reikėjo labai retai, o tai – irgi komplimentas gynėjų žaidimui.

Maximiliano Ugge („Sūduva“). Kaip ir „Atlantas“, marijampoliečiai per dvejas rungtynes praleido vos sykį, o tarptautinės pajėgos gynybos širdyje, kurias tradiciškai sudaro italas M.Ugge ir serbas Nikola Prebiračevičius, varžovams smagintis neleido. M.Ugge didelių stebuklų nenuveikė, bet, kaip įprasta, beveik visada atsidurdavo tinkamoje vietoje tinkamu metu. Viena kita dėmesio praradimo akimirka gal ir buvo, bet „Sūduvai“ šie trumpalaikiai gynėjo atsipalaidavimo momentai jokios žalos nepadarė.

Donovanas Slijngardas („Žalgiris“). Šįkart – kairiojo gynėjo pozicijoje, bet funkcijų pasikeitimas legionieriaus iš Olandijos nesutrikdė. Pirmajame kėlinyje, kai „Stumbrui“ konkrečiais žaidybiniais pavyzdžiais buvo rodomas skirtumas tarp čempiono ir debiutanto galimybių, D.Slijngardas spėjo uždirbti 11 metrų baudinį ir rezultatyviai asistuoti Darvydui Šernui. Tie pora slalomų su kamuoliu aikštės krašte varžovams galėjo įvaryti depresyvių kompleksų, bet Vilniaus komandos sirgalių akį neabejotinai džiugino.

Ovidijus Verbickas („Atlantas“). Dabartinis šio saugo naudingumo algoritmas labai stabilus – O. Verbickas ketveriose rungtynėse iš eilės arba įmuša, arba atlieka rezultatyvų perdavimą. Dvikovoje su „Trakais“ būtent jo bomba atnešė uostamiesčio komandai pergalę, o „Spyriui“ kapituliuoti teko po to, kai O. Verbickas iš krašto preciziškai tiksliai nuleido kamuolį ant Andrejaus Paniukovo galvos. „Atlantas“ abusyk laimėjo, ne tik neleisdamas priartėti apatiniams turnyro lentelės kamynams, bet ir tirpdydamas antrą vietą užimančių „Trakų“ persvarą prieš save.

Karolis Chvedukas („Sūduva“). Rungtynėse su „Kruoja“ šis futbolininkas išlygino rezultatą, o paskui surado baudos aikštelėje Tomą Radzinevičių, kuris, tuo pasinaudojęs, įmušė pergalingą įvartį. Po dvikovos su „Klaipėdos granitu“ pasipylė „Sūduvos“ trenerio Aleksandaro Veselinovičiaus liaupsės K. Chvedukui: geriausios sezono rungtynės, dirigentas aikštės viduryje, puikus žaidimas dviejose pozicijose. Iš esmės viskas taip ir buvo, nelabai yra dėl ko ginčytis.

Modestas Vorobjovas („Šiauliai“). Kuo blogiau, tuo geriau. Šis kuriozinis principas suveikė per šiauliečių rungtynes su „Kruoja“. Pakruojo futbolininkams pirmaujant dviem įvarčiais Saulės miesto komanda neteko traumuoto Donato Petrausko. Tada ir prasidėjo – aikštėje pasirodęs Deividas Šešplaukis ir M. Vorobjovas ėmė siautėti taip, kad rungtynių pabaigoje švieslentė išryškino „Šiaulių“ persvarą 3:2. Asmeninis M. Vorobjovo indėlis – rezultatyvus perdavimas ir uždirbtas 11 metrų baudinys.

Andrejus Paniukovas („Atlantas“). Įvairių bėdų kamuotas ir formą vienu metu praradęs rusas grįžta – per rungtynes su „Trakais“ jis aktyviai įsiliejo į žaidimą nuo suolo, o „Spyrį“ baudė negailestingai. Į kauniečių vartus snaiperis įmušė ir iš 11 metrų baudinio, kurį pats uždirbo, ir po O. Verbicko perdavimo. Be to, šie du epizodai nebuvo vieninteliai, kėlę „Spyriui“ rimtų grėsmių. Iš „SMScredit.lt A lygos“ rezultatyviausių sąrašo viršūnės „Atlanto“ puolėjas traukėsi neilgam – jis aplenkė T. Radzinevičių ir su 19 įvarčių vėl yra pirmas rikiuotėje.

Tomas Radzinevičius („Sūduva“). Vienas įvartis per dvejas rungtynes ir žaidimas pagal įprastą kokybės standartą. „Sūduvos“ kapitonas stropiai rinko kamuolius, kuriuos jam siuntė K.Chvedukas, Admiras Kecapas ar kiti komandos draugai ir uoliai ieškojo progų atakuoti vartus. Pakruojyje puikus individualus epizodas atnešė marijampoliečiams pergalę, o akistatoje su „Klaipėdos granitu“ T. Radzinevičius priminė, kad moka ne tik imti, bet ir duoti – vienintelį rungtynių įvartį A. Kecapas įmušė po jo perdavimo.

Eliandro („Žalgiris“). Puolėjų pasirinkimas šįkart buvo toks gausus, kad į simbolinį sąrašą nepateko net du įvarčius į „Stumbro“ vartus įmušęs D. Šernas. Dėl to jis juokais galėtų papriekaištauti komandos draugui – antrajame kėlinyje aikštėje pasirodęs Eliandro po gero pusvalandžio savo sąskaitoje turėjo tris tikslius smūgius. Toks atsarginių šėlsmas tampa Vilniaus komandos tradicija – praėjusiame ture į rinktinę buvo įtrauktas tik pusvalandį žaidęs, bet dukart įmušęs Serge'as Nyuiadzi.