Vienos gražiausių sporto šakų – gimnastikos – atstovių geriausius pasirodymus penktadienio eteryje komentavo gimnastė, krepšinio komandos šokėjų trenerė Natalija Devyžienė, o ypatinga staigmena laukia jau sekmadienį: meninės ir akrobatinės gimnastikos finalus komentuos garsiausia visų laikų Lietuvos gimnastė Dalia Kutkaitė.

Pasak N. Devyžienės, šios žaidynės yra ypatingos.

„Pirmoji Azerbaidžano ledi – buvusi gimnastė, meninės gimnastikos atstovė. Ji labai remia šią sporto šaką, sudaro visas įmanomas ir neįmanomas sąlygas sportuoti. Mes galime tik baltai pavydėti ir džiaugtis. Lietuvoje kol kas to neturime, bet tikiu, kad viskas netrukus pasikeis su Dalios Kutkaitės grįžimu.“

„Tai didžiulė šventė mums Lietuvoje, nes žiūrovas dažnai nemato šių varžybų. Aš labai tuo džiaugiuosi, tai šventė ir atgaiva akiai“, – sako N. Devyžienė.

Gimnastika – ypatingas sportas. Didelis dėmesys čia kreipiamas į išorinius duomenis.

„Panašiai, kaip su balerinomis. Gimnastės būna lieknos, aukštos, ilgų galūnių. Reikalingas kūno valdymas, koordinacija, darbas su įrankiu. Atrodo, kad sportininkės viską atlieka labai lengvai, paprastai, bet iš tiesų čia ilgo darbo rezultatai“, – pasakoja varžybas komentavusi N. Devyžienė.

Pasak jos, jau 4–5 metų mergaitės gali pradėti sportuoti. Iš pradžių viskas vyksta žaidimo forma, bet kuo pradedama vėliau – tuo sunkiau.

„Gimnasčių karjera trumpa. Žinoma, yra tokių, kurios sulaukusios net 26-erių metų dar dalyvavo olimpinėse žaidynėse. Jos jau laikomos garbaus amžiaus gimnastėmis. Manau, jei užsiimi profesionalia gimnastika iki 25-erių metų – tai jau daug.“

Sekmadienį su TV6 žiūrovais sveikinsis garsiausia visų laikų Lietuvos gimnastė D. Kutkaitė. Penktadienį varžybas komentavusi N. Devyžienė dako, kad D. Kutkaitė gimnastikos istorijoje Lietuvą iškėlė ant aukščiausio laiptelio.

„Ji tapo Europos čempione. Pasiekti šį rezultatą svajojo kiekviena gimnastė. Tai labai aukštas įvertinimas. Manau tik dėl to, kad meninė gimnastika tada nebuvo olimpinė šaka, mes neturime olimpinės čempionės. Žinoma, viskas ateityje, o su D. Kutkaitės grįžimu laukia šviesi ateitis.“

N. Devyžienės nuomone, dėl medalių sekmadienį kovos trijų šalių – Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos gimnastės. Taip pat būtina paminėti ir Ispanijos atstoves.

„Laukia keturi medaliai individualiuose pratimuose – išaiškės lanko, kamuolio, kuokelių ir kaspino čempionės, taip pat – du grupės pratimai, kurie vertinami atskirai. Laukia daug medalių ir gražių vaizdų“, – žada ji.

Sekmadienį, 12.30 val., per TV6 prasidėsiančias tiesiogines meninės ir akrobatinės gimnastikos finalų transliacijas, žiūrovams komentuosianti D. Kutkaitė daugiau nei po 2t metų, praleistų Ispanijoje, neseniai grįžo į gimtinę. Tai unikali galimybė išgirsti absoliučios Europos meninės gimnastikos čempionės (1982 metų), 15 kartų Lietuvos meninės gimnastikos čempionės, dabar trenerės ir Lietuvos gimnastikos komiteto prezidentės, profesionalius pastebėjimus. Ši tarptautinės klasės meistrė savo nuopelnais lyginama su pačiu Arvydu Saboniu.

TV6 ir tv3.lt žiūrovai birželio 12–28 dienomis išvydo ir išvys ne tik įspūdingas atidarymo ir uždarymo ceremonijas, bet ir daugybę plimpinių šakų varžybų, tokių, kaip plaukimas, šaudymas iš lanko, lengvoji atletika, badmintonas, boksas, baidarių ir kanojų irklavimas, dviračių sportas, fechtavimas, meninė gimnastika, dziudo, šaudymas, stalo tenisas, taekvondo, imtynės, triatlonas ir tinklinis. Taip pat laukia ir ne olimpinės rungtys – paplūdimio futbolas, krepšinis 3x3, karate ir sambo.

Europos žaidynėse dalyvaus net 71 mūsų šalies atstovas.