Seminaro tikslas – užtikrinti saugumą akrobatinių skrydžių metu. Seminarą pradėjęs Pasaulio akrobatinio skraidymo čempionas Jurgis Kairys akcentavo skrydžio teorijos svarbą, detaliai išdėstė suktukinėse figūrose veikiančių jėgų veikimo principus ir jų sąsajas su lėktuvo valdymu. Lietuvos rinktinės vadovas Eltonas Meleckis pateikė lėktuvo išvedimo iš pavojingų padėčių teorinę dalį, o Viktoras Kurbedis - ypatingus atvejus ore.

Visgi svarbiausia ir laukiamiausia dalis buvo instruktoriniai skrydžiai su tūkstančius valandų ore praleidusiais akrobatinių skrydžių meistrais – J. Kairiu, E. Meleckiu, Viktoru Kurbedžiu, Antanu Marčiukaičiu. Trys akrobatiniai lėktuvai YAK-52 visą dieną vienas po kito kilo į orą, atlikdami eilę pačių sudėtingiausių akrobatinio skrydžio manevrų. Ne vienas jaunasis pilotas po skrydžio iš lėktuvo kabinos lipo nustebęs ir sutrikęs - meistrų parodyta skrydžio kokybė uždavė ne vieną mįslę ir darsyk parodė, koks ilgas kelias į tikrąjį meistriškumą.

Saugos seminaras praėjo be incidentų, tad jau kitą savaitę lakūnai pradės pasiruošimą LR akrobatinio skraidymo čempionatui bei Europos„ Advanced“ kategorijos varžyboms.

Vilniaus Dariaus ir Girėno Aeroklubo (VDGA) strateginė veiklos kryptis – akrobatinių skrydžių sporto vystymas, pagrindinį dėmesį skiriant jaunosios lakūnų akrobatų kartos ruošimui. Veikla vykdoma mokomaisis akrobatiniais lėktuvais JAK-52, aukštesnės kategorijos JAK-55M, aukščiausios kategorijos SU-26M. Tai vienintelis aeroklubas Lietuvoje, turintis pilną spektrą akrobatinio skraidymo sporto treniruotėms reikalingų lėktuvų, kvalifikuotą aptarnaujantį personalą, trenerius bei tarptautinės kategorijos teisėjus.

Aeroklubo iniciatyva treniruojama ir varžyboms ruošiama talentinga jaunoji lakūnų akrobatų karta – Andrius Žemaitis, Tadas Maciulevičius, Valentinas Vaicekauskas ir Vytautas Vaičiulis. Treneriais visuomeniniais pagrindais dirba daugkartiniai Lietuvos ir tarptautinių akrobatinio skraidymo varžybų dalyviai ir prizininkai – J. Kairys, Donaldas Bleifertas, E. Meleckis, Onutė Motiejūnaitė, V. Kurbedis. Nuo 2007 m. Vilniaus Dariaus ir Girėno aeroklubo lakūnai atstovauja Lietuvą akrobatinių skrydžių Europos ir Pasaulio čempionatuose.

Tikimasi, kad 2017 m. akrobatinių skrydžių „Advanced“ klasės Pasaulio čempionate Radome, Lenkijoje (populiariausia ir didžiausia akrobatinių skrydžių kategorija pasaulyje) jau dalyvaus ir A. Motiejūnaitės, D. Bleiferto ir E. Meleckio treniruojami jaunieji aeroklubo lakūnai. Tai bus pirmieji Nepriklausomoje Lietuvoje parengti lakūnai akrobatai, dalyvausiantys tokio rango tarptautinėse varžybose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)