Akių dūmimas peržengė visas ribas

Su manipuliavimu rungtynių rezultatais kovojanti „FederBet“ savo vyzdį gręžia į Baltijos šalis.

Belgijoje įsikūrusi tarptautinė organizacija artimiausiu metu turėtų pasirašyti tarpusavio supratimo memorandumą su Lietuvos valstybine lošimų priežiūros komisija. Remiantis juo, ateityje ketinama keistis aktualia informacija ir bendradarbiauti organizuojant tyrimus.

Stambiausia „FederBet“ klientė šiuo metu yra Ispanijos futbolo lyga (LFP), agentūra taip pat bendradarbiauja su kai kuriais Italijos klubais kaip „Udinese“, Genujos „Sampdoria“, Bergamo „Atalanta“ ar „Novara“.

Neseniai „FederBet“ padėjo išaiškinti ypač įžūlią apgavystę, kuomet Ispanijos ir Portugalijos klubų pavadinimais prisidengę sukčiai suvaidino futbolo rungtynes tiesiogine to žodžio prasme.

Rugpjūčio 4 d. vykusį tariamą draugišką susitikimą tarp „Ponferradina“ (Ispanija) ir „Freamunde“ (Portugalija) komandų, kurios abi rungtyniauja antruose pagal pajėgumą savo šalių divizionuose, svečiai iš Ispanijos laimėjo 2:1.

Vėliau pasirodė, jog į stambiausių lažybų organizatorių pasiūlą įtrauktas mačas nuo pradžios iki pabaigos tebuvo akiplėšiškas spektaklis, mat „Ponferradina“ ekipa nebuvo nė įkėlusi kojos į Portugaliją. Realiu laiku informaciją apie rungtynių įvykius lažybų organizatoriams teikusi kompanija „RunningBall“ galiausiai turėjo prisipažinti nenumananti, kas iš tiesų tądien išbėgo į aikštę.

„Žiūrint į situaciją lažybų rinkoje, šis mačas akivaizdžiai buvo sutartas. Neįprastai didelės sumos buvo statomos už tai, kad per rungtynes bus įmušti trys įvarčiai, pirmą kėlinį laimės „Ponferradina“, o antrą – „Freamunde“. Viskas vyko tarsi surežisuotame filme.

Mes iškart paskambinome LFP atstovams, ir jie sureagavo labai rimtai, pažadėjo tiesiog sunaikinti „Ponferradina“ klubą, jei jis dalyvavo susitarimuose dėl dvikovos baigties. Tada paaiškėjo, kad ši komanda niekada nežaidė jokio draugiško mačo su „Freamunde“. Kažkas tiesiog sumokėjo 22 aktoriams, kad jie apsivilktų svetimus marškinėlius ir sužaistų menamas rungtynes. Mano nuomone, apgaulę sugalvojo „Freamunde“ klubas ir tarpininkai, kurie teikė statistinius duomenis lažybų bendrovėms apie šį draugišką susitikimą“, – pasakojo F. Baranca.

Leidžia patyliukais mulkinti sirgalius

„FederBet“ generalinio sekretoriaus nuomone, tik dėl griežtos LFP reakcijos skandalingų rungtynių bylą ėmėsi tirti Ispanijos pareigūnai, o pasipelnyti iš lažybų organizatorių sugalvojusiems sukčiams gresia realios bausmės.

Tačiau išbandyti vienutės gultą tenka tik vienetams, nors nelegalių lažybų rinkos apimtis visame pasaulyje skaičiuojama milijardais eurų.

F. Barancos manymu, dėl vis prastėjančios padėties kalta neefektyvi tarptautinė kovos su sukčiavimu futbole sistema.

Pagrindiniu smuiku joje griežia agentūra „Sportradar“. Šveicarijoje įsikūrusi oficiali UEFA partnerė seka lažybų rinką visoje planetoje ir rengia ataskaitas apie įtarimų sukėlusius mačus.

„Sportradar“ yra tiesioginė „FederBet“ konkurentė, todėl F. Baranca prisipažįsta negalintis apie ją atsiliepti nešališkai. Bet daugiausiai Azijos nusikalstamų grupuočių kontroliuojamo nelegalaus verslo mastas ir nebaudžiamumas, italo nuomone, kalba patys už save.

„Negaliu kaltinti visų iš eilės. Užtat galiu konstatuoti paprastą faktą. Jei dešimt metų bandai išspręsti kažkokią problemą, ir per tą laiką ji tik dešimt kartų išauga, vadinasi, tu tiesiog nesugebi to padaryti“, – rėžė „FederBet“ atstovas.

Pasak jo, didžiausia kovos su manipuliavimu rungtynių rezultatais yda yra viešumo stygius. „Sportradar“ ir nacionalines federacijas saisto konfidencialumo sutartys, paslepiančios įtarimų sukėlusias komandas ir žaidėjus po tylos skraiste. F. Barancos teigimu, blogiausia, kad jos sudraskyti niekas nepageidauja.

„Būtų įdomu sužinoti, kas daroma po to, kai „Sportradar“ užfiksuoja įtartinas rungtynes. Nežinau nė vienos federacijos pasaulyje, kuri rimtai kovotų su šiuo reiškiniu. Visos jos labai bijo kalbėti apie sukčiavimą. Nežinau, ar tai konspiracija, korupcija, neįsivaizduoju, kodėl taip yra. Bet faktas toks, kad futbolo pasaulyje visi artimai susiję, visi sėdi vienoje valtyje, todėl labai sunku išpešti kažkokios informacijos iš vidaus.

Keisčiausia, kad taip pat elgiasi ir didžioji dalis lažybų organizatorių. Juk jeigu kažkas vogtų iš manęs pinigus, turėčiau pats pirmas apie tai šaukti visa gerkle. Būtent lažybininkai patiria didžiausius nuostolius dėl manipuliavimo rungtynių rezultatais. Patys jie iš to užsidirbti negali, nebent turėdami informacijos apie susitikimo baigtį sugalvotų per trečiuosius asmenis išsigryninti pinigus išvengiant mokesčių“, – samprotavo vienas „FederBet“ vadovų.

Atsimušė į sieną

Tuo, jog nemalonių sensacijų pabūgusi futbolo bendruomenė linksta užmerkti akis prieš nešvarius sukčių darbelius, F. Baranca įsitiko ir Latvijoje.

Kaimyninę šalį ne kartą purtė lažybų skandalai, kurių epicentre atsidurdavo Daugpilio „Dinaburg“ (vėliau – „Daugava“) klubas, o liepą UEFA ėmėsi tirti abejonių sukėlusį Rygos „Daugava“ ekipos pralaimėjimą „Aberdeen“ (Škotija) vienuolikei 0:5 Europos lygos atrankos varžybose.

Remdamiesi „FederBet“ ataskaita, šios šalies aukščiausiosios futbolo lygos atstovai rugpjūčio pradžioje taip pat kreipėsi į policiją, paprašę ištirti galimai sutartas „Virsliga“ rungtynes.

Prieš tai F. Baranca mynė ir Latvijos futbolo federacijos slenkstį, bet sulaukė visiškai kitokios reakcijos.

„Kuomet pirmąsyk nuvykau į federaciją, jie viskuo domėjosi, ištraukė iš manęs labai daug informacijos, žadėjo bendradarbiauti. O po trijų mėnesių man paskambino ir jau visai kitu tonu pranešė, kad Latvijoje sukčiavimo problema neegzistuoja. Praėjus dienai po šio pokalbio vienas „Daugava“ klubo žaidėjas nuėjo į policiją ir davė parodymus, kad buvo verčiamas dalyvauti sutartose rungtynėse“, – prisiminė italas.

F. Baranca įsitikinęs, jog Lietuvos futbole nesąžiningi veikėjai sukasi ne mažiau intensyviai nei Latvijoje.

„Be abejonių, susitarimai dėl rungtynių baigties čia yra tokia pati problema kaip Latvijoje ar Estijoje. Pirma, ką galime padaryti – pradėti apie tai kalbėti. Jei viską laikysime užkasę po žemėmis, kažką pakeisti bus labai sunku. Nieko nedarant manipuliavimas rezultatais tiesiog sunaikins šį sportą“, – įspėjo teisininko išsilavinimą turintis kovos su sukčiavimu sporte specialistas.

Pernai „FederBet“ užfiksavo keturis abejonių sukėlusius A lygos mačus. Įtartini statymai lažybų kontorose pastebėti per Alytaus „Dainavos“ rungtynes su Marijampolės „Sūduva“ (0:5) ir Klaipėdos „Atlantu“ (0:5), klaipėdiečių dvikovą su Gargždų „Banga“ (1:1) ir „Sūduvos“ akistatą su Pakruojo „Kruoja“ (4:2). Šiemet į stebėtojų akiratį pakliuvo dar vienas mačas tarp „Dainavos“ ir „Atlanto“ (0:6).

„Sportradar“ agentūros surinkti duomenys viešai neskelbiami, bet, DELFI žiniomis, LFF praėjusiame sezone gavo penkis perspėjimo signalus. Įdomu, jog „Sportradar“ ir „FederBet“ abejotinos pasirodė skirtingos rungtynės.

Ragina kurti naują sistemą

Nors F. Baranca neslepia nepasitikėjimo nacionalinėmis federacijomis, be jų aktyvios veiklos išvaikyti stadionus apgaubusią dūmų uždangą jis nemato galimybių.

Viena „FederBet“ užduočių – įtikinti ES institucijas sukurti visoje Sąjungoje galiojančius teisės aktus, kriminalizuojančius sukčiavimą sporte. Vis dėlto tikėtis staigaus proveržio Briuselio biurokratinių procedūrų labirintuose nėra realu, o nacionalinėje teisėje egzistuojančias normas „FederBet“ generalinis sekretorius laiko pernelyg švelniomis.

„Be abejo, reikia keisti įstatymus, kad policijai būtų atrištos rankos. Nėra nė vienos šalies pasaulyje, kur situacija šiuo požiūriu būtų gera. Daugelyje valstybių įstatymai apskritai nedraudžia susitarimų dėl rungtynių baigties. Daug kur pareigūnams neužtenka teisinio pagrindo imtis veiksmų prieš įtariamuosius, kitais atvejais pačiai policijai trūksta žinių apie šios problemos specifiką. Pavyzdžiui, Italijoje šis darbas patikėtas labai stipriems prokurorams, bet ką nors nuveikti jiems atsiranda galimybių tik tuo atveju, jei pavyksta įrodyti, kad sukčiai veikia organizuotoje grupėje“, – dėstė F. Baranca.

Italas taip pat nesutinka, jog manipuliavimo rungtynių rezultatais apimtis galėtų suvaldyti patys lažybų organizatoriai, pašalindami iš pasiūlos labiausiai pažeidžiamus statymus.

„Nepamirškite, kad nėra jokios globalios lažybininkų asociacijos. Jeigu vienas jų nuspręs kažko atsisakyti, bet kitas toliau siūlys, pirmasis nukentės, o problema liks kokia buvusi. Konkurencinės rinkos negalima varžyti – koncentruotis reikia į tuos, kurie realizuoja nesąžiningus susitarimus, tai yra į pačius futbolininkus. Atėjo laikas rimtai susirūpinti sutartų rungtynių prevencija ir šviesti žaidėjus bei federacijas“, – tvirtino „FederBet“ atstovas.

Tačiau kaip atgrasyti futbolininkus nuo viliojančios pagundos lengvai užsidirbti pinigų, jei per nagus gauna tik vienas kitas?

„Labai įdomus klausimas. Reikia griežtinti sankcijas susitepusioms komandoms ir skatinti švarias. Šiais laikais nebeįmanoma organizuoti sutartų rungtynių taip, kad niekas nieko neįtartų. Aš tiksliai žinau, kurios komandos Europoje tuo užsiima. Federacijoms tereikia rasti drąsos ir aiškiai įvardinti, kas yra kas. Jei ši problema nebus išspręsta, ji reikš sporto pabaigą“, – ultimatumą iškėlė F. Baranca.

Primename, kad Lietuvoje šią vasarą praūžė pirmasis lažybų skandalas, užtraukęs bausmes jo kaltininkams. Ištyrusi gegužę vykusių A lygos rungtynių tarp „Bangos“ ir „Atlanto“ užkulisius, LFF diskvalifikavo Gargždų ekipos vartininką iš Rusijos Soslanbeką Aršijevą iki sezono pabaigos, o klubo viceprezidentui, taip pat Rusijos piliečiui Dmitrijui Baidai uždraudė dvejus metus Lietuvoje verstis bet kokia su futbolu susijusia veikla. „Bangos“ klubui taip pat skirta 50 tūkst. litų piniginė bauda.

Tuo tarpu pernai pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl manipuliavimo rungtynių rezultatais, kurio pagrindu buvo tapusios LFF teisėsaugai perduotos „Sportradar“ ataskaitos, Vilniaus apygardos prokuratūra nutraukė dėl nepakankamo teisinio reguliavimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)