Nuo ankstyvo ryto iki pat vakaro šeštadienį Talkšos ežero vandenys bangavo nuo irkluotojų yrių.

Sporto mokyklos „Atžalynas“ auklėtiniai ir regatos svečiai iš kitų miestų jėgas pirmiausia išbandė irklavimo bei baidarių ir kanojų irklavimo varžybose, kur nugalėtojais buvo paskelbti vienvietes valtis irklavę šiaulietė Roberta Navickaitė ir bulgaras Antonas Gaidarovas, dviviete plaukę Karolis Sunklodas ir Žygimantas Vertelis.

Kanojininkų varžybose atskirose amžiaus grupėse nugalėjo Rokas Tamašauskas ir Osvaldas Murza, o tarp baidarininkų nugalėtojų vardus pelnė Povilas Lukoševičius, Paulius Lukšas, Artūras Zubė ir Ieva Vaitiekūnaitė.

Bene įdomiausias reginys žiūrovams buvo „Vikingų“ ir „Drakonų“ valčių varžybos. Tarp besirungiančiųjų „Vikingais“ buvo ir belgai, kurie šiuo metu atlieka NATO misiją Zokniuose ir saugo Baltijos šalių oro erdvę.

Deja, ore puikiai besijaučiantys lakūnai vandenyje tapti prizininkais neįstengė, liko už finalininkų ketverto. Nugalėtoja tapo „Kalniuko“ komanda, antra liko Šiaulių miesto ugniagesių-gelbėtojų komanda „Florijonas“, treti – Lietuvos aviacijos bazės kariškiai.

„Drakonų“ valtimis sėkmingiausiai rungtyniavo „Salduvės“progimnazijos komanda, antri liko „Sandoros“ progimnazijos sportininkai, treti – J. Janonio gimnazijos ekipažas.

Laivas iš... tetrapakų

Spalvingas ir išradingas buvo vandens transporto priemonių paradas, kuriame dalyvavo ir Jelgavos miesto amatų mokyklos atstovai, atsivežę į Šiaulius savo rankomis sukonstruotą laivą iš ... pieno ir kefyro tetrapakų.

„Šiam laivui sukonstruoti panaudota apie 2000 pieno pakelių, juo saugiai plaukti gali apie dešimt žmonių“, – apie savo ir auklėtinių darbą pasakojo matematikos ir fizikos mokytojas Martinčas Eizengraudas.

Anot jo, kiekvieną rugpjūtį Jelgavoje rengiamos pieno ir medaus šventės, kur būtent ir plaukiama įvairiausiomis plaukimo priemonėmis, pagamintomis iš taros.

Šiemet tarp 36 dalyvavusių komandų Amatų mokyklos laivas buvo apdovanotas už įdomiausią sprendimą.

Šiauliečiai turėjo progos paplaukioti šiuo jelgaviečių laivu po Talkšos ežerą, sužinoti, kaip reikia pagaminti tokį laivą. Beje, mokytojas sakė, kad tai nėra visai veltui – laivo gamyba kainavo apie 300 latų.

Talkšos vanduo – „slidžiausias“ Lietuvoje

Pasibaigus batalijoms vandenyje, jau visai vakare įvyko visų sportininkų susitikimas šventinėje scenoje, kur buvo įteiktos dovanos ir iškovoti prizai.

„Ši regata – noras sugrąžinti žiūrovus į irklavimo varžybas, siekis išnaudoti puikias ežero galimybes miesto šventėms ir, žinoma, pagerbti geriausius miesto irkluotojus. Kažkada šiauliečiai buvo vieni geriausių irkluotojų Lietuvoje, manau, galėtume susigrąžinti tuos titulus, ypač, kad specialistai vieningai pripažįsta, jog Talkšos vanduo pats „slidžiausias“ Lietuvoje, o ežero ilgis yra idealus tarptautinėms irklavimo varžyboms“, – sako Šiaulių miesto vicemeras Juras Andriukaitis, kuris buvo „Talkšos regatos 777“ globėjas.

Apdovanoti geriausieji

Sportininkų pagerbimo akimirką ant scenos išsirikiavo jauni ir atletiški žmonės, kurie skina pergales šalies ir tarptautinėse varžybose.

Geriausiųjų irkluotojų apdovanojimai atiteko baidarininkams – šalies čempionui, pasaulio čempionato 7 ir 12 vietų laimėtojui Aurimui Lankui ir Lietuvos jaunių čempionei Karolinai Jankutei.

Tarp kanojininkų geriausiais pripažinti Lietuvos čempionė jaunučių grupėje Rūta Dagytė ir Lietuvos čempionas, 12 vietos pasaulio čempionate laimėtojas Osvaldas Murza.

Absoliučiai geriausiais Šiaulių miesto irkluotojais pripažinti Roberta Navickaitė, Lietuvos jaunių ir suaugusiųjų čempionė, šių metų Europos jaunių pirmenybių 6 vietos laimėtoja, ir Žilvinas Barakauskas, Lietuvos jaunių ir suaugusiųjų čempionatų prizininkas, Lietuvos rinktinės narys.

„Irkluotojai bene pirmą kartą turėjo progos pasijusti miesto šventės dalimi, nes Talkšos pakrantė buvo pilna žmonių, žiūrovai nebuvo abejingi tam, kas vyko vandenyje. Patrauklumo renginiui suteikė ir pakrantėje rungtyniavę petankės mėgėjai, galimybė paragauti baltiškų patiekalų, pavaikščioti po akmeninį energetinį labirintą, pamatyti ugniagesių-gelbėtojų pasirodymus, paklausyti dizainerio Viliaus Purono pasakojimų ir legendų apie Šiaulius, stebėti oro balionų skrydžius.

„Šventė ant Talkšos ežero kranto ir pačiame ežere tikrai kunkuliavo“, – džiaugėsi „Atžalyno“ sporto mokyklos direktorius Stanislovas Monkus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)