Tuo pat metu kitame Austrijos kalnų kurorte Hintertukse pratybų stovyklą – jau antrą šį rudenį – surengė Anželos ir Vytauto Aleksandravičių treniruojami klubo „Alpių aidas“ jaunieji sportininkai.

Jau penktadienį lietuviai vėl keliaus į Kapruną, kur dalyvaus Europos slidinėjimo federacijos stovykloje.

Svarbiausi šių metų Lietuvos kalnų slidininkų startai – sausio 12-19 d. Italijoje vyksiantis šalies čempionatas, vasarį Rumunijoje rengiamas Europos jaunimo olimpinis festivalis ir pasaulio suaugusiųjų čempionatas, kuris vyks Austrijoje vasario pradžioje. Taip pat laukia Tarptautinės slidinėjimo federacijos (FIS) vaikų ir suaugusiųjų varžybų serijos.

„Stovykla buvo labai naudinga. Gal tik oras galėjo būti kiek geresnis. Tas dienas, kai buvo giedra, pūtė labai stiprus vėjas, o nemažai dienų snigo. Reikėdavo net pravažinėti trasas, kad nesileistume per pusnis – prisnigdavo tiek, kad speciali technika nespėdavo valyti. O paskutinę dieną net buvo uždaryti keltuvai, nes kilo lavinų grėsmė“, - pasakojo A. Santackas.

Šio specialisto vadovaujamoje stovykloje kartu su jaunais, bet jau patyrusiais Karoliu Janulioniu ir Aivaru Tumu meistriškumo sėmėsi „Snow Bees“ klubo nariai Justas ir Paula Tolpežninkai bei Atėnė Banelytė.

„Patobulėjo visi. Daugiausia dėmesio skyrėme slalomui milžinui – greičiui, technikai, važiavimui trasa. Slalomą čiuožėme tik porą dieną.

Didžiulį kokybinį šuolį, lyginant su praėjusiu sezonu, padarė A. Tumas. Iš jo pernai buvo daug laukta, Aivaras dalyvavo FIS stovykloje, tačiau savo galimybių galutinai neatskleidė. O dabar jis pagaliau persilaužė. Karolis, vasaros sezono metu visą dėmesį skyręs buriavimui, jau irgi artėja prie įprastos savo sportinės formos“, - teigė treneris.

Pasak A. Santacko, jaunesniems kalnų slidininkams daug naudos davė pratybos su šalies rinktinės kandidatais. Patirties lietuviai sėmėsi ir žiūrėdami, kaip treniruojasi kitų šalių sportininkai.

„Labai naudinga ir man, ir sportininkams stebėti kitų šalių sportininkų treniruotes. Pabendrauji, pasižiūri, kokius pratimus jie atlieka, stebi, ar yra kažkokių nusileidomo technikos naujovių. Gali perimti naudingiausius dalykus“, - aiškino A. Santackas.

Greta lietuvių trasą buvo pasistačiusi panašaus amžiaus Vokietijos komanda.

„Trasos buvo identiškos. Tai Aivarui kelis kartus pavyko kartu startavusius pajėgius vokiečius aplenkti dviem vartais“, - džiaugėsi treneris.

A. Tumas ir K. Janulionis rytoj iškeliauja į Europos slidinėjimo federacijos stovyklą. Ten taip pat vyks FIS vaikų varžybose šį sezoną startuosiantiu absoliuti Lietuvos moterų čempionė Eglė Augustaitytė, Europos jaunimo olimpiniam festivaliui besirengiantys Domas Augustaitis ir Vilius Aleksandravičius. Gali prisidėti dar vienas ar keli sportininkai. Juos lydės treneriai A. Santackas ir A. Aleksandravičienė.

Stovykloje taip pat dalyvaus Baltarusijos, Gruzijos, Lichtenšteino, Rusijos, Šveicarijos kalnų slidininkai, o treniruotėms vadovaus aukščiausio lygio Austrijos specialistai.

Gruodį Lietuvos rinktinės kandidatai ketina stovyklauti Šladminge ir treniruotis tuose pačiuose šlaituose, kuriuose vasarį vyks pasaulio čempionatas. Planetos pirmenybėse mūsų šaliai turėtų atstovauti K. Janulionis, A. Tumas ir FIS stovyklose su įvairių šalių talentais šį sezoną dalyvaujanti Ieva Januškevičiūtė.

Praėjusį sezoną tarptautinėje arenoje daugiausia pasiekęs Rokas Zaveckas, įtrauktas į Sočio olimpinių žaidynių kandidatų sąrašą, gydosi FIS stovykloje patirtą traumą. Kol kas neaišku, ar jis pasveiks iki pasaulio čempionato.

Europos jaunimo olimpiniam festivaliui besirengiantys V. Aleksandravičius ir D. Augustaitis, taip pat viena talentingiausių Lietuvos kalnų slidininkių E. Augustaitytė ir vos aštuonerių metų Oskaras Karlavičius šią savaitę grįžo iš stovyklos Hintertukse.

„Alpių aido“ nariai ten treniravosi kartu su Latvijos klubo „Ziemelpols“ sportininkais.

„Buvo labai naudinga slidinėti kartu su latviais, nes jie kol kas meistriškumu lenkia mūsiškius. Filmavome, lyginome techniką, darbą trasoje“, - sakė trenerė A. Aleksandravičienė.

Kaip ir Kaprune stovyklavę lietuviai, „Alpių aido“ sportininkai, Hintertukse daugiausia dėmesio skyrė slalomo milžino rungčiai.

„Treniravomės ilgoje – apie 30 vartų – trasoje. Kiekvieną dieną matėsi vaikų tobulėjimas“, - džiaugėsi trenerė. Tiesa, ir šioje stovykloje orai nelepino – teko išverti 19 laipsnių šaltį, gausų sniegą.

A. Aleksandravičienė ypač džiaugėsi O. Karlavičiaus pirmosiomis tikromis treniruotėmis rimtuose kalnuose: „Auga geras sportininkas. Jis labai sparčiai tobulėja. Norėčiau, kad ir daugiau panašaus amžiaus vaikų prisijungtų prie mūsų grupės. Žinoma, reikia, kad tėvai turėtų ne tik noro leisti vaiką į kalnų slidinėjimo treniruotes, bet ir finansinių galimybių. Ir kad noro turėtų patys vaikai. Karlavičiai turi ir galimybių, ir noro. Tikiuosi, kad Oskaras jau šį sezoną sėkmingai dalyvaus varžybose“.

„Alpių aidas“ iki Naujųjų planuoja surengti dar vieną stovyklą, tik dar nežino kur – Ukrainoje, Slovakijoje ar, jei bus pakankamai sniego, Latvijoje.

A. Santackas ir A. Aleksandravičenė tikisi, kad šį sezoną itin intriguojantis bus Lietuvos čempionatas, kuris sausio 12-19 d. vyks Italijos kurorte Kronplace.

Mūsų šalies pirmenybes planuojama rengti trasose, kuriose vyksta Europos taurės varžybos.

„Tai labai aukšto lygio trasos. Jose ir atsiskleidžia tikrasis meistriškumas“, - teigė A. Alekdsandravičienė.

Kolegei pritarė ir A. Santackas: „Jei orai leis surengti Lietuvos čempionatą numatytose trasose, bus labai puiku. Tada paaiškės, kas atliko namų darbus, pasirengė fiziškai ir techniškai. Mes pamatysime realią situaciją. Jei netoli vyks FIS stovykla, atsivešiu į Lietuvos čempionatą ir I. Januškevičiūtę“.

Viename garsiausių Italijos kalnų kurortų Kronplace nuolat treniruojasi ryškios italų kalnų slidinėjimo žvaigždės Manfredas Möllggas, Manuela Möllgg, Alexanderis Ploneris, Chrisfophas Innerhoferis.

Lietuvos čempionate tradiciškai turės ką veikti ne tik sportininkai, bet ir kalnų slidinėjimo mėgėjai. Labiau patyrę galės išmėginti jėgas ant FIS oficialiai patvirtintų trasų pagrindinėse šalies čempionato slalomo ir slalomo milžino lenktynėse, o taip pat bus rengiamos tradicinės mėgėjų varžybos kiek lengvesniame šlaite.