FK „Ekrano“ spaudos konferencijos metu oficialiai pristatyti komandos naujokai, vyriausiasis treneris Valdas Urbonas apžvelgė pasiruošimą sezonui, o neseniai išrinktas komandos kapitonu Ignas Dedura ekipos vardu pažadėjo pakartoti praėjusių metų sėkmingus rezultatus, iškovoti nemažiau trofėjų, nei pernai.

Komanda dar labiau subrendusi ir užgrūdinta

FK „Ekrano“ prezidentas Aušrys Labinas spaudos konferencijoje teigė, jog klubas negali kelti žemesnių tikslų nei pernai, o ekipa yra pasiruošusi juos įgyvendinti.

„Iš šitų metų tikrai daug tikimės. Kalbant apie šį sezoną, aišku, nereikia pamiršti ankstesnio. Praėjusio sezono iškeltus tikslus visiškai įgyvendinome. Tai apima ir sportinius rezultatus, taip pat ir tai, ką mes padarėme už aikštės ribų. Mes norėjome tapti čempionais – tai mums pavyko. Galbūt turnyro lentelė rodo, jog pakankamai tą lengvai pasiekėme, tačiau taip nėra. Mes jautėmės stiprūs, užtikrinti ir įgyvendinome šį tikslą. Turėjome uždavinį laimėti šalies taurę, tai mums pavyko ir išvengėme dar vienų papildomų rungtynių, nes mes kartu tapome ir supertaurės laimėtojai.

Lietuvoje daug diskutuojama apie klubų pasirodymą Europoje. Ir iš mūsų laukiama labai daug. Kartais aš galvoju, jog tie lūkesčiai kartais yra nepamatuoti, žiūrint į tokius biudžetus, kokius mes turime. Mes Lietuvą norime atstovauti garbingai. Praėjusiais metais mūsų tikslas buvo pagaliau perlipti tą pirmą UEFA Čempionų lygos etapą ir aš labai džiaugiuosi, kad mums tai pavyko. Mes tuo pasiekimu į Lietuvą atvežėme dvi komandas, kurių viena – Barysovo BATE - žaidė Čempionų lygos, kita – Tel Avivo „Hapoel“ - Europos lygos grupių etape.

Tai parodo tų komandų jėgą, lygį, stiprumą. Nei vienai iš tų komandų nepralaimėjome namie. Su viena sužaidėme lygiosiomis, prieš kitą laimėjome. Tai darkart parodo, kokios yra svarbios namų sienos ir savų sirgalių parama.

Dėl pasiruošimo - džiaugiuosi, kad klubas galėjo suteikti komandai tas sąlygas, kurių jai reikia, kurių norėjo. Mes turėjome sklandų pasiruošimą. Žaidėme prieš galingus varžovus ir rezultatai nėra džiuginantys, bet jie teikiantys vilties.

Be abejo, mes esame labai ambicingi, esame nepersisotinę pergalių. Eilę metų diktuojame futbolo madas Lietuvoje. Niekaip negalime kelti žemesnių tikslų, kokius turėjome pernai. Dėsime visas pastangas, kad taptume šalies čempionais, tokį tikslą mes ir turime. Norime laimėti Lietuvos taurę, o kalbant apie galimybes Europos turnyre, mes turime dar lygesnę komandą, dar labiau subrendusią, labiau užgrūdintą tų kovų, kurias turėjome pernai bei šiame pasiruošimo etape.

Aš manau, jog nebedrebės kojos nei prieš didesnę auditoriją žiūrovų, nei didesniame stadione bei prieš komandas, kurių pavadinimai yra garsesni ar sudėtys popieriaus lape atrodytų pajėgesnė nei „Ekrano“. Kalbant iš mūsų pusės, nemažai yra atsitiktinumo dalykų: kokį varžovą lems burtai, kokioje formoje mes būsime, kokioje varžovai, kur žaisime. Norime įveikti tą pirmąjį Čempionų lygos etapą, norime turėti tą viltį, jog mes turėtume dar minimum du šansus pakliūti į vieną iš UEFA organizuojamų turnyrų grupių etapą. Tai būtų mūsų svajonių išsipildymas ir tai nesvarbu, ar Čempionų ar Europos lyga.

Realiai kalbant, Europos lygos turnyras - tai mūsų turnyras. Su Dievo pagalba, su sirgalių pagalba, su Lietuvos žmonių pagalba, jei mumis tikės, jeigu įkvėps prieš varžybas dar daugiau pasitikėjimo, o ne eilinį kartą teigs, jog „Ekranas“ namie praloš 0:4, tikiu, jog galime įgyvendinti savo tikslą. Praėjusių metų rezultatai parodė, jog mes esame pajėgūs šį bei tą padaryti“.

Džiugina žaidėjų motyvacija ir pastangos

Komandos vyriausiasis treneris Valdas Urbonas: „Nebuvo tradicinio tarptautinio Sandraugos turnyro, kuris dabar vyksta kitu formatu. Tai mums leido šiek tiek ilgiau po praėjusio sezono atsipūsti, neskubinti pasiruošimo sezonui. Ankstesni metai parodydavo, jog žaidėjai balandžio gale ar gegužę jau būdavo persisotinę futbolu, pavargę nuo futbolo. Šis pokytis yra mums į naudą. Turėjome pilnavertį, sklandų pasiruošimą. Kalbant apie stovyklas Ispanijoje, jos yra labai naudingos daugeliu prasmių.

Žinant, kokias turime čia žiemas bei esamas sąlygas Panevėžyje, stovyklos užsienyje – tarsi gaivaus oro gurkšnis, galėjome kokybiškai ruoštis sezonui. Tai jautėsi komandos nuotaikoje, o žaidėjų požiūris į darbą džiugino, buvo smagu matyti juos tokius užsivedusius ir norinčius dirbti.

Kitas dalykas – rezultatai, į kuriuos pasiruošimo metu dėmesio daug nekreipiama. Žinoma, jie nuotaikos nepakėlė. Žinojome, jog žaidžiame prieš stiprius varžovus, buvo subjektyvių priežasčių varžybose. Pavyzdžiui, rungtyniavome prieš Norvegijos ekipas, o teisėjai taip pat buvo norvegai, galima ir daugiau tokių absurdiškų dalykų rasti, bet čia nėra prasmės aiškintis.

Bendras komandinis žaidimas, bendras fonas tikrai paliko neblogą įspūdį. Manau, jog dividendai už skriaudas per pasiruošimo etapą grįš čempionato metu bei Europos turnyruose.

Lyginant su praėjusiais metais, kada turėjome sudėtyje nemažų pokyčių, šiais metais mažesnė rotacija. Pagal žaidėjų kvalifikaciją, mes pasistiprinome tokiais žaidėjais, kurie gali priimti iššūkius, prisidėti prie komandos tikslų įgyvendinimo. Aišku, turėsime daugiau galimybių varijuoti sudėtimi ar traumų bei gautų kortelių atveju galėsime keisti žaidėjus lygiaverčiais. Neturėtų nukentėti mūsų lygis. Laukia ilgesnis čempionatas, žaisime A lygoje 36 rungtynes, pernai žaidėme 33, dar anksčiau 28 mačus. Kada ilgėja čempionatas, yra aktualu turėti ilgesnį žaidėjų suolelį.

Šioje vietoje gerai padirbėjome, galime tikėtis gerų rezultatų. Kalbant apie A lygą, džiugu, jog atsirado lygiateisiškas visų komandų atžvilgiu tvarkaraštis. Žaisime su kiekviena ekipa po 4 kartus. Ankstesniuose čempionatuose, kada susitikdavome po 3 kartus su varžovais, buvo daugiau subjektyvių faktorių. Dabar ilgesnis čempionatas leidžia tikėtis, jog bus daugiau stabilumo.

A lygoje yra susidaręs komandų branduolys, kurios stabiliai formuoja biudžetus, pajėgias sudėtis, tos ekipos lemia konkurencingumą ir nėra taip, jog kelios varžybos su vienu ar kitu varžovu lemia galutinę čempionato baigtį. Manau, bus daugiau staigmenų, netikėtų rezultatų. Žiūrovams dėl to bus tik įdomiau.

A lyga privalo ir gali paruošti žaidėjus nacionalinei rinktinei. Svarbiausi yra trys esminiai dalykai, nuo kurių gali atsirasti rinktinės lygio futbolininkai: šalies čempionato tvarka ir sportinis principas, stabilių komandų kvalifikacija ir rezultatai bei treniruočių procesas, infrastruktūra. Čia galima įžvelgti teigiamų dalykų, daugelis ekipų gali treniruotis gerose dirbtinės dangos aikštėse. Tai duos postūmį kokybei, klubinio futbolo labui“.

I. Dedura: „Tikslas – pakartoti praėjusių metų pasiekimus“

Komandos kapitonas Ignas Dedura: „Sezoną pasitinkame pakiliomis nuotaikomis, nėra ko slėpti. Turėjome gerą pasiruošimą, dvi stovyklos Ispanijoje, stiprius priešininkus. Manau, naujam sezonui pasirengę esame 100 procentų.

Nėra ką kalbėti – aukščiau pirmos vietos nėra kur kilti, tad mūsų uždaviniai – pakartoti praėjusių metų pasiekimus Lietuvoje ir Europoje pasirodyti kuo geriau nei praėjusiais metais. Kaip prezidentas minėjo, iškopti į vieną iš grupių etapų, nesvarbu, ar Čempionų lygos ar Europos lygos turnyre“.

Papildė stiprūs, kvalifikuoti ir motyvuoti žaidėjai

FK „Ekrano“ prezidentas Aušrys Labinas: „Po praėjusių metų mes pasakėme „ačiū“ eilei žaidėjų. Noriu jiems padėkoti už jų indėlį į mūsų praėjusių metų sėkmę. Ruošiantis šiam čempionatui, diskutuodami su trenerių štabu, su sporto direktoriumi, ypatingų skylių savo sudėtyje mes nematėme. Tačiau mes vis tiek esame aktyvūs rinkoje, tie žaidėjai, kurie mus papildė, bus paspirtis.

Pradėčiau nuo Vitalijaus Kavaliausko, kuris „Ekrano“ sudėtyje yra antras pagal daugiausiai sužaistų varžybų už klubą A lygoje. Aš labai vertinu „Ekrano“ istoriją, tradicijas, niekada nenusisukame nuo tų žmonių, kurie mums yra padėję, atnešę naudos, atidavę savo energiją, norą, yra laukiami komandoje. Vitalijus yra ne vieną dešimtį varžybų sužaidęs ir Lietuvos rinktinėse, ragavęs legionieriaus duonos. Pagal paskutinius trenerių vertinimus, jei mes jį prisimename tokį kiek vėjavaikišką, lengvai lakstantį, dabar jis yra tvirtesnis, dar labiau subrendęs, dėl to mes tapsime dar tvirtesni.

Kitas mūsų naujokas – tai Vytautas Lukša. Lietuvos rinktinės patirties ragavęs, užsienyje rungtyniavęs, labai kvalifikuotas futbolininkas. Gal ne viskas jam pavyko praėjusius kelerius metus, tačiau mes matome didelę perspektyvą, jis mūsų vertinimu yra pakankamai jaunas, nors kiti mus vadina veteranų komanda, tačiau mes niekada nežiūrėjome į pasą. Pavyzdžiui, Deimantas Bička, būdamas 37 metų, tapo geriausiu šalies žaidėju. Svarbu kvalifikacija.

Nėra išskirtinio požiūrio ir į legionierius. Mes juos vertiname kaip lygiateisius „Ekrano“ žaidėjus, ar tai būtų lietuvis, ar brazilas, ar serbas, ar kitos tautybės, svarbiausia yra žaidėjo savybės aikštėje ir kokią naudą gali duoti komandai. Po to, kai Dušanas Matovičius išvyko į Izraelį, mes turėjome problemų kairiajame krašte. Pakankamai intensyviai ieškojome, kas galėtų mums padėti toje pozicijoje, mes neskubėjome priimti sprendimų. Mes laukėme.

Mus papildys jaunas žaidėjas, atstovaujantis Makedonijos jaunimo rinktinę, ten jis yra vienas lyderių - tai Yani Urdinovas. Paskutinės jo sužaistos varžybos už Makedonijos jaunimo rinktinę baigėsi 2:2 prieš bedraamžius iš Italijos. Jis pelnė vieną iš įvarčių. Tai pasako apie jo kvalifikaciją. Porą metų žaidė Olandijos čempionate. Tai perspektyvus, jaunas žaidėjas, o kaip jam pavyks atsiskleisti mūsų ekipoje, tai parodys tik laikas.

Neslėpsiu, kiek skeptiškai žvelgiau į dar vieno labai jauno žaidėjo galimybes jau šiemet atstovauti pagrindinei ekipai. Bet trenerių pasitikėjimas juo, pačio futbolininko begalinis noras žaisti, rodyti rezultatus, sunkus darbas stovyklose parodė tai, jog jau šiandien jis gali mums padėti. Į mūsų kolektyvą Dovydas Norvilas įsiliejo praėjusiais metais, tačiau buvo žvelgiama kaip į jaunimo komandos narį. Kaip minėjau, jo didelis noras davė vaisių. Aš manau, su trenerių pagalba suteikiant jam šansą, turėsime Lietuvoje tikrai labai perspektyvų, jauną žaidėją. Sveikinu Dovydą Norvilą prisijungus prie komandos“.

Klaustukas dėl tarptautinių varžybų Panevėžyje

Klubo prezidentas A. Labinas: „Man labai gaila, jog klausimai dėl stadiono Panevėžyje nejuda jokia linkme. Didelė tikimybė, kad panevėžiečiai nebepamatys „Ekrano“, rungtyniaujančio Europos turnyruose savo mieste. Iš klubo pusės buvo padaryta viskas, kas įmanoma. Yra paruoštas naujo stadiono projektas, kuris, sakykime, nejudančiame taške.

Yra paruoštas „Aukštaitijos“ stadiono rekonstrukcijos projektas su visais investiciniais skaičiavimais, tai klubas padarė savo iniciatyva. Matyt, miestas turi kitų problemų, kurias sprendžia. Bet, kaip matome, visur, visose srityse niekas nesikeičia, yra bėdos, bėdos ir tik bėdos“.