„Challenge“ serijos turnyrus prieš 4-5 metus pradėjo organizuoti prancūzai, kaip rengimosi pasaulio čempionatui vieną etapų. Rinktinės pasirenka mėnesius, kada gali dalyvauti varžybose. Mūsų pasirinkimas buvo lapkritis ir vasaris, bet 2009 metų pabaigoje nežaidėme dėl finansinių problemų. Liko - vasaris“, – apie turnyro kilmę sakė Lietuvos ledo ritulio federacijos (LLRF) prezidentas Rolandas Bučys.

Praėjusio 2009 m. pasaulio čempionato kovos balandį, Žemyninės lygos (KHL) pirmenybių rungtynės rudenį tarp Sankt Peterburgo ASK ir Kazanės „AkBars“ klubų ir praėjusio savaitgalio Elektrėnų „Energijos“ mačas su Liepojos „Metallurgs-2“ ekipa Latvijos atvirame čempionate įrodė, kad Lietuvai ledo ritulys įdomus.

„Iššūkio taurės” turnyras Vilniuje rengiamas tam, kad žmonės žinotų, jog yra tokia sporto šaka – ledo ritulys. Varžovai pasirinkti pajėgūs. Baltarusiai viską laiką stiprūs, jų klubai galingesni už kitas rinktines. Tiesa, pirmoji komanda tuo metu dalyvaus Vankuverio olimpiadoje.

Vengrai iškrito iš pasaulio čempionato aukščiausio diviziono ir patys pasiprašė atvykti į Vilnių. Rumunai – didelė valstybė su dideliais resursais ir šiuo metu vysto ledo ritulį. Jie net pasisamdė rinktinės trenerį iš Kanados“, – priešininkus pristatė R. Bučys.

„Turnyras Vilniuje mums gera proga išbandyti jaunimą prieš pasaulio čempionatą. Į nacionalinę komandą kviečiame net 33 žaidėjus, o to dar nėra buvę. Vilniuje išbandysime visus kandidatus, o geriausiai pasirodę važiuos į planetos pirmenybes“, – dėstė rinktinės vyriausiasis treneris Dmitrijus Medvedevas.

„Lietuvos jaunimėlis tempiasi. Rinktinėje bus sveika konkurencija ir kova dėl vietos sudėtyje. Anksčiau mes į ketvirtąjį penketą imdavome žmones be konkurencijos, nes neturėjome iš ko rinktis.

Lietuvos rinktinei neužtenka tik noro ir entuziazmo žaisti, o dar reikia ir pinigų. Mūsų materialinės sąlygos dabar dar blogesnės dėl sunkmečio“, – pabrėžė LLRF Vykdomojo komiteto narys Vytautas Šlikas.

Tadas Kumeliauskas ir Povilas Verenis, puikiai žaidę U-20 pasaulio čempionate Estijoje, jau yra ir tvirti suaugusiųjų rinktinės kandidatai.

„T. Kumeliauskas jau dabar gali būti lyderiu, nors jam tik 19 metų. Tačiau jaunimas, be veteranų, be vidurinės kartos ritulininkų – netobulės, – mano treneris D. Medvedevas. – Jau dabar aišku, kad dėl asmeninių priežasčių negalės į „Iššūkio taurės” turnyrą atvykti Mindaugas Kieras, Darius Pliskauskas gydosi piršto traumą, Darius Lelėnas po truputį įgyja formą.“

Po pasaulio čempionato Vilniuje už neapmokėtas apgyvendinimo ir transporto paslaugas LLRF slegia apie 300 tūkst. litų skola, o dar 148 tūkst. litų teismas priteisė sumokėti už buvusios federacijos vadovų finansinę veiklą 1998-ais metais. 2009-ųjų pavasarį buvo areštuota federacijos sąskaita. Ar nebaisu po tokių nuostolių rengti ledo ritulio varžybas Lietuvoje?

„Baisu, o ką geriau nieko nedaryti? Tai yra lengviausia, – kalba R. Bučys. – Valdžia nesilaikė savo žodžio. Ir dabar vyksta politinis futbolas tarp Finansų ministerijos bei Kūno kultūros ir sporto departamento. Tikimės, kad ledo ritulys pingus gaus vasario pradžioje.“

KHL klubui Vilniuje reiktų 20 mln. JAV dolerių per sezoną

Lietuvos ledo ritulio vadovas išsakė savo nuomonę ir apie KHL kuriamą klubą Vilniuje bei pasiektus sutarimus dėl Elektrėnų ledo arenos renovavimo.

„Su federacija šie planai nederinami. Aš manau, juk nebus kuriamas klubas vienam sezonui. Jei toje Vilniaus komandoje bus tik 2-3 lietuviai, klubui išlaikyti per sezoną reiktų ne mažiau 20 mln. JAV dolerių. O dėl Elektrėnų arenos yra gerų naujienų. Kartu dirbant įmanoma pasiekti geriausią rezultatą. Datos tikslios nėra, bet pavasarį prasidės darbai“, – tikisi R. Bučys.

LLRF prezidentas nesureikšmina po praėjusio savaitgalio „Energijos“ klubo kai kurių žaidėjų jam pareikštus priekaištus dėl paramos rengiant Latvijos atvirojo čempionato mačą.

„Tai darbinė aplinka, o įžeidinėjimai niekam nepadėjo. Sprendimą žaisti Vilniuje priėmė „Energijos“ klubas. Federacija gavo aikštės linijas, parūpino dvikovos teisėjus. Džiugu, kad renginys buvo geras, o elektrėniškiai gerai sužaidė ir laimėjo“, – sakė R. Bučys.

Lietuvos ledo ritulio rinktinės išplėstinis kandidatų sąrašas:


Pavardė, vardasGimimo metaiKlubas/šalis
VARTININKAI
Nerijus Dauksevičius1983ENERGIJA/LIETUVA
Artūras Kuzmičius1990ENERGIJA LIETUVA
Ernestas Kielius1990HC BENEŠOV/ČEKIJA
Mantas Armalis1992MORA IK/ŠVEDIJA
GYNĖJAI
Rolandas Aliukonis1981ENERGIJA/LIETUVA
Petras Nausėda1985ENERGIJA/LIETUVA
Justinas Vėželis1988ENERGIJA/LIETUVA
Artūras Katulis1981NEFTIANNIK Almetjevsk/RUSIJA
Karolis Nekraševičius1990RAUMAN LUKKO/SUOMIJA
Mindaugas Kieras1980BASINGSTOKE BISON/ANGLIJA
Andrius Kaminskas1980BRACKNELL BEES/ANGLIJA
Nerijus Ališauskas1991LIEPAJAS METALURGS/LATVIJA
Andrejus Burakovas1990LATGALE/LATVIJA
Artūras Rybakovas1992VJSM SOZVEZDIJE/RUSIJA
Jevgenijus Čugajus1990HC DEČIN/ČEKIJA
Karolis Švetkauskas1989KALEV-VALK/ESTIJA
Edvinas Stepanavičius1989ENERGIJA/LIETUVA
PUOLĖJAI
Egidijus Bauba1977LATGALE/LATVIJA
Dmitrijus Bernatavičius1974Be klubo
Darius Lelėnas1982BREST/BALTARUSIJA
Dovydas Kulevičius1983BREST/BALTARUSIJA
Darius Pliskauskas1980ROMFORD RAIDERS/ANGLIJA
Arnoldas Bosas1990HC BENEŠOV/ČEKIJA
Donatas Kumeliauskas1987O.H.C. AVIGNON/PRANCŪZIJA
Tadas Kumeliauskas1990VMF/RUSIJA
Povilas Verenis1990VMF/RUSIJA
Edgaras Rybakovas1991DINAMO JUNIORS/LATVIJA
Šarūnas Kuliešius1977ENERGIJA/LIETUVA
Dalius Vaiciukevičius1981ENERGIJA/LIETUVA
Martynas Šlikas1977ENERGIJA/LIETUVA
Karolis Šlikas1983ENERGIJA/LIETUVA
Sergejus Ivanuškinas1988ENERGIJA/LIETUVA
Andrejus Židkovas1991ENERGIJA/LIETUVA

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją