R. Karbauskis, su S. Skverneliu priešakyje, anuomet Kodekso kritikai skyrė daug dėmesio ir energijos, tai buvo viena kertinių jų pergalės rinkimuose priežasčių. Nenuostabu, kad vos po rinkimų buvo paskelbta, kad nuo sausio 1 d. turėjęs įsigalioti Darbo kodeksas grąžinamas į Trišalę tarybą persvarstymui, kad būtų ištaisytas, sutvarkytas, kad būtų užtikrinta didesnė darbuotojų apsauga ir t. t. Tokį jų sprendimą tuomet beliko gerbti už nuoseklumą, bet kuo gi viskas baigėsi?

Baigėsi tuo, kuo baigėsi su praktiškai visais valstiečių ir S. Skvernelio pažadais: šnipštas, melas, atsitraukimas, apsimetimas, kad „mes to nežadėjom“. Kur dingo ministerijos Kaune? Kodėl kova prieš alkoholizmą, kaip socialinę problemą, virto kova prieš patį alkoholį? Kur migracijos stabdymo priemonės, atlyginimų kėlimas, mokesčių reforma, turtinės nelygybės mažinimas?

Darbo kodeksas visoje šioje apsimestinėje politinėje operoje turėjo kone reabilituoti valstiečius po visų nesėkmių, bet štai, Seimo salėje bus balsuojama už tą patį Kodeksą, koks jau buvo patvirtintas, su itin menkais pokyčiais, kurie jokių esminių skirtumų neįves.

Gerb. R. Karbauski ir S. Skverneli, jeigu matėte, kad Darbo kodeksas negina dirbančiųjų – turėjote visas galimybes ir galią jį pakeisti. Kodėl to nepadarėte? Galima ginčyti ir kritikuoti viską, bet gavęs šansą kažką padaryti geriau – privalai tai padaryti, nes priešingu atveju tesi populistas. Būtent tokiais R. Karbauskis su S. Skverneliu ir tapo (esu įsitikinęs, kad ne tik mano akyse).

Kam reikėjo stabdyti Kodekso įsigaliojimą, jeigu visiškai nebuvo jokių idėjų, kaip jį patobulinti, kaip priversti darbdavius nusileisti, užtikrinti darbuotojams geresnius atlyginimus, ilgesnes atostogas, didesnes išmokas? Šiandien tegali kraipyti galvą ir kelti klausimus, nes greitai Seime bus patvirtintas tas pats modelis, koks buvo sukurtas praėjusios Vyriausybės metu.

Būkite ausyli klausydami S. Skvernelio kalbų: nuo liepos 1 d. naujasis DK vis tiek įsigalios, bet kritikos jam bus nebelikę nei lašo. Geriausiu atveju, R. Karbauskis pamėgins pažaisti „gerąjį policininką“, pasakydamas, kad jis juo dar nepatenkintas, bet tik tiek. Visa kita, mieli dirbantieji, tebuvo vienas didelis gražus ir (reikia pripažinti) sėkmingas populistinis žaidimas.

Gyventojų viltys sudėtos į valstiečius ir S. Skvernelį bei „profesionalų“ Vyriausybę byra kas mėnesį. Valstiečiai turėjo galimybę, šansą ir pasitikėjimą padaryti kažką geresnio politikoje – tai nedažnai pasitaikanti proga. Deja, patys ją iššvaistė G. Kildišienės skandalui ir kitoms nesąmonėms. Todėl dabar jie neturi teisės kaltinti nieko, tik patys save. Tuo pat metu jie privalo prisiimti atsakomybę prieš Lietuvos žmones.

Gal teisus R. Karbauskis, jau pradėjęs kalbėti apie koalicijos griūtį, – gal jiems išties jau laikas pasitraukti? Trumpai ir aiškiai pasakytų, kad karalius – nuogas. Visi jau tai mato, išskyrus pačius „karalius“: R. Karbauskį, S. Skvernelį ir jų „profesionalus“. Tuomet būtų galima burti normalią, dirbančią Vyriausybę.