Gabrielių jau pažįstame, pažinojome jau tada, kai Daukanto aikštėje atidarinėdavo duris. Jis geriau už Andrių, jis bent jau šypsosi. Ir ne tik. Puikiai socialiniuose tinkluose komunikuojantis ir su niekuo nesupainiojama pastoriškai didaktinė kalbėsena yra tikra buvusio konservatorių lyderio priešingybė. Kita vertus, jei LSDP baigėsi „brazauskinė“ era, tai konservatorių gretose niekas nesibaigė. Dinastijos taip lengvai nesibaigia, net jei epizodiškai į valdymo epopėją įsiterpia koks nors konservatorius Nr. 3.

Nepaisant rokiruočių konservatorių soste, partija ir toliau gyva pykčiu ir neapykanta. Rūstybės dienos ir neapykantos „penkiaminutės“ portalų komentarų skiltyse kitaip mąstantiems, kitokį gyvenimo kelią ar pašaukimą atradusiems žmonėms, būdinga nuo Lietuvos komunistų partijos ir komjaunimo laikų. Tik iš kur ta neapykanta sovietmečiui, kai tiek daug partinių „vertybių“ susiformavo būtent anuomet? Iš kur tas saugumietiškas mentalitetas, ta partorgiškai moralizuojanti didaktika ir nepaaiškinama trauka materialinėms vertybėms, anuomet dairantis į Maskvos elitą, o dabar į Vašingtono. Beje, dabar viskas, kas primena jūsų pačių praeitį, konservatoriškos nomenklatūros lopšį, yra atmetama, maža to, bandant tą dėmę nuplauti, rašaluotas etiketes klijuojant oponentams. Nors mūsų šalis neturi oficialiai įvardintų priešiškų valstybių, bet konservatorių vaizdiniuose yra. Nes visur, pasak jų, kyšo rusų ranka, kuria patys konservatoriai aptapšnoja kiekvieną politinį oponentą. Ir dar su E. Munko „Klyksmo“ mimika.

O A. Kubilius? Ką Kubilius? Kaip visada, priremtas prie sienos, pyksta ir rauko kaktą. Jis ėmė ir didžiule pykčio paklode išvyniojo tekstą apie „Totalinį socialdemokratų melą“. Skaitytojai, kurie perskaitė visą Kubiliaus tekstą iki galo – šaunuoliai, tikrai stiprios asmenybės ir vien už šį žygdarbį galėtų būti priimti į konservatorių partiją. O šiaip, nuobodu ir nieko naujo rūsčios Kubiliaus saulės išdegintoje Lietuvos žemelėje. Čia gi Kubilius, juk nebe pirmas kartas. Bet, jei jau apie totalinį melą, tai ir pasižiūrėkime, kas čia tas Mikė Melagėlis?

Kažkodėl konservatoriai, žinoma, su Prezidente priešaky, matyt, jau priprato pasaulį pažinti per slaptas pažymas. Kažką labai primena iš praeities laikų? Savaime suprantama, kad Kubiliui nelabai malonu prisiminti, ką pats sakė būdamas Ministru Pirmininku ir kad ne viską, ką pasakė baltarusių draugeliams, saugo ištikimieji berniokai. Matyt, A. Kubiliui tikrai norėtųsi, kad kai kurie jo žodžiai būtų apsaugoti slaptumo šydu, bet deja... Visos straipsnyje paimtos citatos yra ne iš kokių konfidencialių atmintinių, o iš viešų žiniasklaidos pranešimų.

Mielas Gabrieliau, priminkite Andriui Kubiliui, jei jau savo žodžių neprisimena, tai tegu pagooglina, kad netektų apsijuokti. Kad Tamsta Kubilius tarėsi su Lukašenka dėl elektros importo iš Baltarusijos, išgalvojo tikrai ne Butkevičius. Atsiverskite 2010 m. birželio 28 d. BNS pranešimą, kur juodu ant balto parašyta: „Anot Lietuvos premjero, su Baltarusijos vadovu jis taip pat aptarė galimybes Lietuvai importuoti elektros energiją iš Baltarusijos.“ Jei p. Kubilius šių žodžių nesakė ir BNS meluoja, tai taip ir pasakykite, bet kuo čia dėtas A. Butkevičius?

Panašu, kad būdamas premjeru A. Kubilius nevaldė nei informacijos, nei savo komandos... Ekspremjerui, matyt, vertėtų apie tai pasikalbėti su savo buvusiu visuomeniniu patarėju Alvydu Žaboliu, kurio pavardė buvo labai aiškiai įvardinta viešojoje erdvėje, kaip pasakytų patys konservatoriai, labai kompromituojančių ryšių su „Rosatom“ kontekste.

Imkime ir prisiminkime, ką spauda rašė? „Tuometinis Premjero patarėjas Alvydas Žabolis su kai kuriais kitais verslininkais apie metus per Jevgenijų Kostiną, su kuriuo neseniai įkliuvo Seimo narys Mindaugas Bastys, kurį Valstybės saugumo departamentas (VSD) įvardija kaip Rusijos energetiniams interesams atstovaujantį asmenį, aktyviai derėjosi su Rusijos valstybiniu atominės energetikos koncernu „Rosatom“ dėl bendros įmonės steigimo, kuri taptų Baltarusijoje statomos Astravo ir Kaliningrade planuotos „Baltijskaja“ branduolinėse elektrinėse pagamintos elektros eksportuotoja į Baltijos šalis, Lenkiją ir Skandinavijos valstybes. Tiek A. Kubilius, tiek A. Sekmokas teigia nieko apie tai nežinantys“ (Alfa.lt, 2017 03 17).

Ir tokių bei panašių tekstų – labai daug, tikrai, pasigooglinkite, gal prisiminimai užplūs. O jei atvirai, Gabrieliau, ar dar ilgai taip smėlio dėžėje kariausime? Na, taip, su Andriumi ir jo karta mes dar pakariausime, nes už blogus darbelius Lietuvai ir jos žmonėms reikės atsakyti ir atminties smilčių užpustytus darbelius ir pasisakymus priminsime. Bet Jūs su Gintautu neimkite iš mūsų pavyzdžio ir dirbkite Lietuvai, jos žmonėms, pamiršę pyktį ir neapykantą vienas kitam. Vardan tos...