Patikėjau, kad jis iš tiesų to nori. Kodėl nepatikėti. Juk nereikia studijuoti Maslou piramidės, kad suvoktum, jog žmogaus savivertei reikalinga pagarba. Pagarba ir asmeniui, ir pagarba darbovietei, kur praleidi trečdalį savo laiko.

Seimo nariai ne išimtis. Jie irgi nori įveikti pasitikėjimo parlamentarizmu krizę, jie nori, kad jų vaikai, paklausti mokykloje apie mamos ar tėčio darbovietę, išdidžiai sakytų Parlamentas, o ne kažką memlentų apie tai, kad tėtis groja pianinu nelegaliame viešnamyje.

Ir klausydamas Seimo pirmininko nori tikėti, kad tokie žmonės gali apgydyti tą šizofrenišką situaciją, kai draskomės mėgindami išrinkti geriausius iš pasiūlytų, o po to jau tuos išsirinktus geriausius draskome.

Bet tai miražas. Fikcija. Fatamorgana. Iliuzija, kurioje tiek pat tiesos, kiek žurnalistės Rūtos laidose.
Nes vos pradedi tikėti ir tave akimoju grąžina į realybę šilta Seimo nario Mindaugo ranka. Ir šilta Seimo nario Kęstučio ranka. Gal net ne ranka.
Kaip sako pats Seimo narys – aš nedariau joms nieko blogo, net nesiliečiau. Jis nuoširdžiai nesupranta, kad dabar praėjo tie laikai, kai moteris gavusi nuo viršininko žnybtelėjimą turėjo jaustis pamaloninta.
Andrius Tapinas

O kai prisimeni šiltas kitų kunigaikščių vardais pavadintų Seimo narių ir ministrų rankas, tai pagalvoji, kad jei kunigaikščiai būtų žinoję, kas čia dėsis, tai būtų Lietuvos Statute uždraudę duoti jų vardus ateities kartoms.

Du Seimo draugai Kęstutis ir Mindaugas riebiu brūkšniu perbraukė per bet kokias padorių Seimo narių pastangas atsikovoti prarastą visuomenės pasitikėjimą.

Pirmasis – Kęstutis Pūkas yra fenomenas. Prieš šešerius metus apskritai buvo išbrauktas iš kandidatų į savivaldos rinkimus dėl nuslėpto teistumo už spekuliaciją, šiandien jis marširuoja po Parlamentą įsitikinęs, kad čia irgi suveiks tokie pat principai kaip ir jo UABe. Į padėjėjus atsitempia taip pat teistą ir Šustausko partijos smegenimis (kas anaiptol ne komplimentas) vadintą Karolį Bruderį, o būsimoms padėjėjoms, kaip suprantu, irgi reikalavimų bei standartų nekeičia.

Savo kosminių kliedesių radijo laidoje „Savininko valanda“, transliuojamoje per visai ne jam, o penktajai žmonai priklausantį „Pūko“ radiją Seimo narys groja tą nuvalkiotą plokštelę apie provokaciją ir sistemą, kuri nori susidoroti jai neįtinkančiais disidentais tokiais kaip pats Kęstutis Pūkas.
Kai į trobą įsibrauna kiaulė ir užlipa ant stalo, trobos šeimininko pareiga yra ją nukrapštyti žemėn ir išspirti lauk. Apkalta ar ne apkalta, bet neįsivaizduoju, kaip Seimo nariai ir narės galėtų toliau toleruoti linksmojo Kęstučio buvimą Seime.
Andrius Tapinas

O tai, kad dešimtys merginų pagaliau išdrįso viešai prabilti apie jo įdarbinimo ypatumus, kad internete jau dešimt metų moterys yra įspėjamos saugotis ir „Pūko“, ir paties linksmojo Kęstučio?
„Atvirai siūlo paramą už tai, kad būčiau meilužė“, „diedas generalinis siūlė meilę ir karjerą“ – visi skundai jau telpa vos ne į dvidešimt puslapių.

Tai kodėl stebėtis ir tikėtis, kad leopardas pakeis savo dėmes? Ypač kai į laidą skambinantys permanentinės pilnaties nukamuoti piliečiai aiškina, kad tos mergos pačios kaltos, trukdo Seimo nariui dirbti ir „kad mes, vyrai, esam medžiotojai ir jeigu papuola kokia nesveika stirna, tai čia ne mūsų problemos“.

Kęstučiui Pūkui gali tapti nemalonia staigmena, kad tokių stirnų yra ir Seime. Pagal jo mentalitetą tai visa parlamentinė moterų grupė yra Nesveikos stirnos, nes siūlo apkaltą realiai UŽ NIEKĄ. Kaip sako pats Seimo narys – aš nedariau joms nieko blogo, net nesiliečiau. Jis nuoširdžiai nesupranta, kad dabar praėjo tie laikai, kai moteris gavusi nuo viršininko žnybtelėjimą turėjo jaustis pamaloninta.
Trečiadienį Nesveikų stirnų kreipimąsi svarstys Seimo etikos ir procedūrų komisija, premjeras paragino nuo Seimo nario nukentėjusias moteris kreiptis į teisėsaugą, grupės vadovė, vyriausioji Nesveika stirna Aušrinė Armonaitė kalba apie viešumą. Ir ji yra teisi, tik vienas niuansas.
Kam mums reikalingas VSD, kai yra Karbauskis, kuris gali pauostyti ir iš karto nustatyti grėsmės lygį. Galbūt tada nereikia ir Etikos komisijos sprendimo Pūko atveju, tegu Karbauskis apuosto Pūką ir viską nustatys.
Andrius Tapinas

Kai į trobą įsibrauna kiaulė ir užlipa ant stalo, trobos šeimininko pareiga yra ją nukrapštyti žemėn ir išspirti lauk. Apkalta ar ne apkalta, bet neįsivaizduoju, kaip Seimo nariai ir narės galėtų toliau toleruoti linksmojo Kęstučio buvimą Seime. Kaip kartu dalyvautų komiteto posėdžiuose. Ar diskutuotų laikinojoje grupėje „Už šeimą“.

Antrojo nario Mindaugo atvejis daug rimtesnis. Tam tikra prasme jis irgi voliojosi lovytėje, tik su gerokai rūstesniais personažais.

Seimo pirmininkui pateiktoje pažymoje Valstybės saugumo departamentas nedviprasmiškai sudėlioja visą Seimo nario Mindaugo Basčio ryšių paletę:

1. Artimi ryšiai su Rusijos „Rosatamom“ lobistu Jevgenijum Kostinu, kuris rūpinasi Astravo atominės elektrinės reikalais ir kurio veikla kertasi su mūsų valstybės interesais. Per daugiau kaip 15 metų trunkančią pažintį Seimo narys vykdo ir konkrečius Kostino pavedimus – sulaukia prašymo paremti Baltijos rusų instituto filialo steigimą Lietuvoje, organizuoja susitikimus su aukščiausiais Lietuvos pareigūnais. Įdomus faktas, kad tuometis premjeras Algirdas Butkevičius suabejojo savo bendrapartiečio ketinimais ir susitikti su Kostinu atsisakė. Kostinas prašė Basčio pasirūpinti ir neįvardinto piliečio (nes Seimo narys pamiršo pavardę) žemės susigrąžinimo reikalais, ir kelių Rusijos piliečių leidimais gyventi Lietuvoje, ir keistų institutų filialų steigimu.

Žodžiu, dirbo Seimo narys draugui Kostinui negailėdamas savęs. Visais frontais.

2. Artimi ryšiai su buvęs KGB rezidentu Piotru Vojejka. Čia ryšiai abipusiai – tai Vojejka paprašo Seimo nario patarpininkauti dėl dujų reikalų, tai Bastys prašo Vojejkos paremti reikalingus žmones, pvz. kito Seimo nario Kęstučio Smirnovo kovos menų mokyklą, kad šis paremtų Bastį per rinkimus. Pažymoje pastebima, kad Seimo narys yra prašęs ir finansinės paramos sau, tačiau nors Vojejka tai patvirtina, Bastys tai neigia. Įdomiausia, kad žinodamas, jog Vojejka yra buvęs kagėbistas, Bastys vis tiek kreipiasi į jį pagalbos.

Jeigu ryšių su buvusiais KGB struktūrų žmonėmis nepakanka, Bastys dar turi jų ir kriminaliniame pasaulyje. Jis neslepia, kad rinkimų kampanijos metu sulaukė paramos iš Kauno kriminaliniu autoritetu vadinamo Saturno Dubininko pravarde Satas bei padėjėju parlamente buvo įdarbinęs jo sūnų. Su Vadimu Pachomovu, kuris yra teistas už kyšininkavimą, o dabar teismui perduotos bylos dėl jo sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir prekyba poveikiu, Seimo narys bendrauja šeimomis, jų žmonos turi verslą, o pats ne kartą yra konsultavęs jį įvairiais klausimą, nors ir žinodamas apie galimai nelegalią Pachomovo veiklą.
Perfrazuojant seną anekdotą, mielas valstiečių lyderi, Bastį reikia ne uostyti, Bastį reikia tirti.
Andrius Tapinas

Žodžiu, visa puokštė – Rusijos atomininkai, eks-KGB (nors tokių realiai nebūna), kriminaliniai elementai ir teisiami verslininkai. O VSD teigia, kad jie turi dar svaresnės įslaptintos informacijos.
Bet Seimo nariui viskas čia atrodo normaliai. Jis teigia susitikęs su VSD ir toliau laikysiąsis jų rekomendacijų. Be to, jis teigia, kad rinkimų apygardos žmonės jį palaiko ir viską žino apie santykius.

Va, pareiškė Seimo narys ir nekyla abejonių, kad Lekėčių, Mikytų, Liepalotų, Slavikų, Išdagų ir kitų apylinkių rinkėjai tikrai viską žinojo apie Kostiną, Vojejką, Pachomovą ir kitus.

Keista ir premjero pozicija – jis nemato pagrindo apkaltai, o ar gali eiti Seimo nario pareigas, premjero nuomone, geriausiai galėtų atsakyti pats Mindaugas Bastys. Ar jam tai netrukdys. Nes 14 metų netrukdė, o va dabar pradės trukdyti.

Kapitalu, premjere, puikus pasiūlymas iš buvusio pareigūno lūpų – taip ir reikėtų vykdyti teisingumą. Tegu įtariamieji korupcija ar interesų painiojimu valdininkai patys nusprendžia, ar čia kažkas negerai, o gal vso zakono.

Puikiai išstojo ir kultūros komiteto pirmininkas. Ramūnui Karbauskiui socialdemokratas Bastys nekvepia grėsmėmis. Perfrazuojant seną anekdotą, mielas valstiečių lyderi, Bastį reikia ne uostyti, Bastį reikia tirti.

Nors Ramūnas Karbauskis jau galvoje viską ištyrė ir nustatė, kad tokie ryšiai nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui. Kam mums reikalingas VSD, kai yra Karbauskis, kuris gali pauostyti ir iš karto nustatyti grėsmės lygį.

Galbūt tada nereikia ir Etikos komisijos sprendimo Pūko atveju, tegu Karbauskis apuosto Pūką ir viską nustatys.

Ir vienintelis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis mano, kad abiejų narių pasitraukimas iš Seimo padėtų šios įstaigos prestižui.

Nes jeigu jiems rimta rūpi parlamento prestižas, klausimas turėtų būti ne „ar“, o „kada“ Kęstutis su Mindaugu tyliai užvers Seimo rūmus duris.

Haiku

Pauostai – kvepia
Rusija ir stirnomis
Tai kas čia blogo?