M. Saakašvilis po Maidano pergalės buvo pakviestas į Ukrainą, kad padėtų savo patyrimu ir sugebėjimais. Tačiau Odesos srities gubernatoriumi ilgai neišbuvo, nes senieji klanai sugebėjo išstumti jų voratinklio ardytoją. Bet M. Saakašvilis ne iš tų, kurie bėga.

Mudu susitikome kuriamos partijos aktyvo susirinkime Kijeve, kur buvo kalbamasi su įvairių Ukrainos sričių atstovais apie koordinuotą veiklą.

– Kodėl jums atrodo, kad subrendusi ir būtinybė, ir galimybė pokyčiams Ukrainoje?

– Reikia politinės jėgos, kuri turėtų planą išvesti valstybę iš transformacijos krizės. Dabartinių lyderių politinis kapitalas išsemtas, ir reformos stringa. Pokyčiai turi tenkinti ne valdančiųjų, o didžiosios gyventojų dalies interesus. Tai yra „Naujųjų jėgų sąjūdžio“ siekis. Nepasitenkinimas valdžios veiksmais jau pasiekė kritinę ribą. Net oligarchai ruošiasi priešlaikiniams rinkimams. Žiūriu į tokią žinią atsargiai, nes galbūt jie taip tik sako, o tikrovėje bando bręstančius rinkimus sugriauti.
Ramūnas Bogdanas ir Micheilas Saakašvilis

– Apie kuriuos rinkimus jūs kalbate?

– Apie parlamento, nes be Rados palaikymo – prezidento galimybės labai ribotos. Radikalioms reformoms reikia parlamento valios. „Naujųjų jėgų sąjūdžio“ artimiausias uždavinys – kovo mėnesį pasiruošti priešlaikiniams Rados rinkimams. Asmeniškai man jau suplanuota apie 20 išvykų po šalį, o be manęs jau numatyta apie 60 įvairių renginių. Dirbame. Šiuo metu esu kaip žaidžiantis treneris, o palankiai susiklosčius ateičiai, save matyčiau tik vykdomojoje valdžioje.

– Kaip pasiekti pergalę?

– Dabar matome tendenciją, kurią įkūnija Trumpas: mažas, lokalias problemas įdėti į šalies kontekstą. Jis kalbėjo tiesiai rinkėjui, kurio darbo vietą užėmė nelegalas meksikietis, ir iš to perėjo prie sienos su Meksika statybos. Mes kalbėsime miesteliuose, pavyzdžiui, apie uždarytą jų ligoninę ir siesime vietinę temą su sveikatos apsaugos reforma.

Šįkart laimės nauja jėga, nes senos niekur neveda, neturi tam programų. Tymošenko (R.B. – Julija Tymošenko, Aukščiausiosios Rados narė, buvusi premjerė) jau pavirto pasenusia anūke bobutėms, kurios už ją balsuodavo. Tarkim, Gricenka (R.B. – Anatolijus Gricenka, Aukščiausiosios Rados narys ir buvęs gynybos ministras) gerai kalba ir gerai atrodo, bet paklauskime, ką jis veikė, būdamas ministras? Mažino armiją iki moldaviškos dydžio!
Nadija Savčenko

– O Nadija Savčenko galėtų būti jūsų bendražygė?

– Ji daug pakalba prieš save ir kol kas daugiau laikosi šešėlyje. Tačiau ji turi perspektyvą. Jos nepatyrime slypi jos dar nepanaudota jėga.

– Ar jau turite savo programą?

– Turime ir ją nuolat tobuliname, tardamiesi su geriausiais įvairių sričių ekspertais. Tačiau rinkėjai programų nestudijuoja. Užtenka atrinkti penkis punktus – daugiau išmokti žmonės neturi laiko. Mes taip darėme Gruzijoje. Važinėjome po šalį, kartojome savo penkis punktus, kol visi išmoko ir balsavo už mus.

Girdžiu, kad Ukrainoje yra žmonių, kurie apsimetinėja mano šalininkais. Gera žinia: reiškia, kad šitas brendas gerai perkamas. Žmonės ateina į susitikimus su manimi, pažiūri, kad tikrovėje nesu velnias, paskui rašo feisbuke, kad užmetė akį po stalu, ir viskas gerai su manimi, kanopų nėra.

– Kas sudaro „naująsias jėgas“?

– Turime orientuotis į ateitį, per daug nesikapstyti praeityje. Yra kriterijai, pagal kuriuos renkamės sąjungininkus. Svarbiausia – sąžiningumas, priešinimasis korupcijai. Vagys negali kurti valstybės, ją turi kurti idealistai švariomis rankomis! Neatstumsime sveikų žmonių iš kitų organizacijų ir partijų.

– Į kokią visuomenės dalį orientuojatės?

– Apie 70 proc. sudaro smulkaus verslo atstovai, vidurinė klasė miestuose. Orientuojamės ir į žemės ūkį. Iš pradžių įtvirtinsime teisę į žemę.

– Privati žemės nuosavybė?..

– Apie žemės privatizaciją Ukrainoje dar anksti kalbėti. Kol kas net nuomininkai gyvena paukščių teisėmis: pakeis kokį potvarkį, ir lauk nuo žemės. Todėl pradžioje įtvirtinsime teisę. Padidinusi grūdų gamybą 2,5 karto, Ukraina taps pirma pasaulyje. Tai lengva padaryti: pirma, visi turi atstoti nuo ūkininko; antra, neturi likti neapskaitytos žemės; trečia, užtikrinti kreditus ūkininkams.
Padidinusi grūdų gamybą 2,5 karto, Ukraina taps pirma pasaulyje. Tai lengva padaryti.
Michailas Saakašvilis

– Jau minėjote neaiškią Ukrainos oligarchų poziciją dabartinėje situacijoje.

– Oligarchai yra Ukrainos priešai ir mūsų sielų priešai. Kiekviena valdžia, įskaitant ir dabartinę, atėjusi išduodavo bilietus oligarchams važinėtis po ekonomiką. Kai mes atėjome į valdžią Gruzijoje, dvi savaitės po rinkimų pasodinome buvusio prezidento Ševarnadzės žentą. Jo šeima išpirkdama kalinį sumokėjo įsiskolinimą valstybei. Grąžintos skolos užteko padengti pusę metų nemokėtas pensijas visiems Gruzijos pensininkams!

Iš pradžių – pasodinti, tada – paklausti, kiek pinigų turi grąžinti Ukrainai. Nė vienas žmogus, kuris vogė, nenustos, jei turės tam instrumentą. O dabar Achmetovas (R.B. – Rinatas Achmetovas, vienas didžiausių Ukrainos oligarchų, kilęs iš Donecko), kuris kaltas dėl tūkstančių žmonių mirties, sėdi sau Kijeve. Oligarchui reikia pasakyti, kiek jis turi sumokėti, ir paskelbti, kam tie pinigai bus skirti.
Ramūnas Bogdanas ir Micheilas Saakašvilis

– Ukrainos politikoje negalima apeiti Donbaso ateities klausimo.

– Pirma – karas turi būti pavadintas karu. Antra – siena. Atsiribosime nuo separatistų, pastatydami sieną. Norite atskirai – prašom. Jokios prekybos su jais. Ir užsiimsime Ukrainos vystymu. O tada patys pasiprašys atgal.
Atsiribosime nuo separatistų, pastatydami sieną. Norite atskirai – prašom. Jokios prekybos su jais. Ir užsiimsime Ukrainos vystymu. O tada patys pasiprašys atgal.
Michailas Saakašvilis

– Dėkoju jums už pasidalinimą savo planais su DELFI skaitytojais Lietuvoje, kuri be išlygų remia demokratinius Ukrainos siekius.

– Niekada nepamiršiu, kiek daug Lietuva padėjo Gruzijai, padeda ir Ukrainai. Ačiū jums.