Savaime suprantama, jog politikai nedelsiant išsirikiuoja į darnią smerkiančiųjų vaikų žudikus eilę. Skubiai rengia naujus įstatymus ar senųjų pataisas ir jų priėmimui šaukia neeilinę Seimo sesiją, manydami, jog nauji teisės aktai eliminuos ne tik vaikų žudynes, bet ir jų galimybes. Bet ar tikrai trūksta baudžiamajame kodekse straipsnių, kurie numato bausmes už bet kokį smurtą prieš vaikus?

Pavartykime Baudžiamąjį kodeksą (toliau BK). Jame rasime net keturis straipsnius, kuriose numatytos bausmės už smurtą prieš vaikus. Kad nevarginčiau skaitytojų pacituosiu šiuos BK straipsnius neabejodamas, kad skaitytojas pats nuspręs reikia BK dar naujų straipsnių ar pakanka ir esamų. Ir taip:


BK 129 straipsnis. Nužudymas

2. Tas, kas nužudė:
1) mažametį;
3) savo motiną, tėvą ar vaiką;
baudžiamas laisvės atėmimu nuo penkerių iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos.

BK 131 straipsnis. Naujagimio nužudymas

Motina, dėl gimdymo nulemtos būsenos nužudžiusi savo naujagimį,
baudžiama areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

BK 135 straipsnis. Sunkus sveikatos sutrikdymas

2. Tas, kas sunkiai sužalojo ar susargdino:
1) mažametį;
3) savo motiną, tėvą ar vaiką;
baudžiamas laisvės atėmimu nuo dvejų iki dvylikos metų.

BK 140 straipsnis. Fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas

1. Tas, kas mušdamas ar kitaip smurtaudamas sukėlė žmogui fizinį skausmą arba nežymiai jį sužalojo ar trumpam susargdino, baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

2. Tas, kas šio straipsnio 1 dalyje nurodytą veiką padarė mažamečiui arba kankindamas nukentėjusį asmenį, baudžiamas laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Ar dar ko nors reikėtų Baudžiamajam Kodeksui? Jei taip, tai ko, gerbiamieji skaitytojai?

Bet BK yra ir specialus straipsnis, kuriame kalbama apie pareigūnus, neatliekančius savo pareigų. Šis straipsnis numato ir bausmes už tarnybos pareigų neatlikimą.

BK 229 straipsnis. Tarnybos pareigų neatlikimas

Valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, dėl neatsargumo neatlikęs savo pareigų ar jas netinkamai atlikęs, jeigu dėl to valstybė, juridinis ar fizinis asmuo patyrė didelės žalos, baudžiamas teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimu arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Šiame straipsnyje ir užkoduota visa problemos esmė: pareigūnų nenoras vykdyti savo pareigas. Šie pareigūnai – tai, visų pirma, Vaiko teisių tarnybos darbuotojai, kurių šventa pareiga nedelsiat informuoti teisėsaugininkus apie smurtą prieš vaikus. Šie pareigūnai, tai ir tie policijos darbuotojai, kurie tik abejingai stebi įvykius rizikos šeimose. Tie pareigūnai – tai ir prokurorai, kurių pareiga pradėti ikiteisminį tyrimą ne tik smurtautojams, bet ir pareigūnams nevykdantiems savo tiesioginių pareigų. Šiems visiems asmenims ir taikytinas BK 229 straipsnis. Ir jeigu taisyti BK, tai aš siūlyčiau nebent iš BK 229 straipsnio išbraukti žodžius „dėl neatsargumo“

Neatsimenu nei vieno atvejo, kada kuris nors pareigūnas būtų nubaustas pagal BK 229 straipsnį. O kol taip bus, tol tikimybė sulaukti naujų tragedijų bus didelė. O mes tik piktinsimės ir liūdėsime, deginsime žvakeles ir taisysime įstatymus.