Kažkada buvo Seime pavieniai Baltarusijos ūsuoto bulvinio maršalo gerbėjai, buvo dar toks Julius Veselka, kuris kvietė penkiasdešimčiai metų įvesti diktatūrą šalyje, na ir kas, Lietuva visus juos atlaikė.

Didžiausia bėda yra ta, kad tokie pareiškimai mūsų šalyje visiškai nėra priimami kaip anomalija: jei tas „Lavrovo-Linkevičiaus nepuolimo paktas“ būtų įrašytas kurios nors partijos rinkimų programoje, bijau, kad labai daugelis noriai balsuotų už tokią partiją, nepriklausomai nuo pavadinimo. Galėtų būti valstiečiai, miestiečiai, kalniečiai ar žieminiai kviečiai – svarbiausia, kad idėja užkabina vaizduotę paprastam rinkėjui.

Kodėl tokios nesąmonės tebėra patrauklios? O jos YRA nesąmonės, ir jūs tai žinote, nes tai lengva įrodyti. Pirmiausia, Rusija (o prieš ją – Sovietų Sąjunga) niekada nesilaikė nė vienos sutarties, jeigu ją pažeisti apsimokėjo labiau, negu laikytis. Kokios būna pasekmės, kai pasitikima Rusija, mūsų valstybė jau žino, nes yra sumokėjusi didžiausią įmanomą kainą, ir po kelis kartus.

Bandyti apsisaugoti nuo Rusijos, išgaunant pažadą, kad ji mūsų neskriaus – tai mušamos kvailos žmonos taktika. „Jis sakė, kad daugiau taip nebedarys. Prie visų pakartojo.“
Didžiausia bėda yra ta, kad tokie pareiškimai mūsų šalyje visiškai nėra priimami kaip anomalija: jei tas „Lavrovo-Linkevičiaus nepuolimo paktas“ būtų įrašytas kurios nors partijos rinkimų programoje, bijau, kad labai daugelis noriai balsuotų už tokią partiją, nepriklausomai nuo pavadinimo.
Andrius Užkalnis

Jei tiki tuo, kad Rusija pažadės mūsų nepulti, ir toks pažadas mus apsaugos, tai turbūt tiki ir tuo, kad gali palikti piniginę prekybos centre ant suoliuko ir jos niekas neims, nes ant jos bus parašyta „Niekas neimkit čia mano piniginė neimkit a to bus blogai“. Žinote, gal net piniginė tokiu atveju bus saugesnė, nes ilgapirščiai pagalvotų, kad niekas negali būti toks naivus ir kvailas, ir kad čia iš tikrųjų yra filmuojamas slapta kamera dokumentinis filmas arba teisėsauga gaudo vagis. Rusija tuo tarpu negalvotų, kad čia, sutartyje, yra kažkokios jai nepažįstamos pinklės: ne, tiesiog lietuviai traukia savo repertuarą, demonstruoja kvailumą.

Panašiai juk yra buvę tokių, kas visai rimtai galvojo, kad su Sovietų Sąjunga turėtų būti įmanoma susitarti, nes Lietuva, kaip sąjunginė respublika, tikrai turi teisę išstoti iš Sovietų Sąjungos, va, net konstitucijoje parašyta. Tikrai taip buvo parašyta. Ką atsakė Kremlius, kai lietuviai priminė apie tą straipsnį? Tiksliai negaliu pacituoti, tačiau buvo pasakyta maždaug taip: „maža, kas ten parašyta, pirmiausia, visko nesudabosi, ką ten parašėm, antra, ta teisė yra, bet nėra išstojimo mechanizmo, trečia, dabar labai blogas laikas, nekalbėkim apie tai“. Paskui, kai lietuviai išvažiavo atgal į namus, rusai dūsavo, sukiojo pirštą prie smilkinio ir sakė: „Dieve, Dieve, tu tik pagalvok, kad ir kokią nesąmonę parašytumėm, vis tiek atsiranda, kas patiki. Eik, Ivanai, paskambink jiems ir pasakyk, kad mes sutinkam, ir, sakyk, dar atiduosim jums Karaliaučiaus sritį ir Baltijos karinį laivyną dovanų - pažiūrėk, ar patikės. Bus juokinga, turėsim ką papasakoti.“
Jei tiki tuo, kad Rusija pažadės mūsų nepulti, ir toks pažadas mus apsaugos, tai turbūt tiki ir tuo, kad gali palikti piniginę prekybos centre ant suoliuko ir jos niekas neims, nes ant jos bus parašyta „Niekas neimkit čia mano piniginė neimkit a to bus blogai“.
Andrius Užkalnis

Jei nebūtų baisu, tai galima būtų pajuokauti apie tai, kas atsitiktų su „nepuolimo paktu“. Kodėl jūs įvedėte tankus, mes juk turime nepuolimo paktą, klaustų lietuviai.

„Taip gavosi, atsiprašom, sugedo stabdžiai, privažiavom prie sienos ir turėjom kirsti. Sustojom Vilniuje, kai degalai baigėsi.“

„Tai dabar išveskit prašau tuos tankus, mes gi susitarę.“

„Susitarę tai susitarę, bet dabar labai blogas laikas, priedo, mes labai užsiėmęs dabar, ir dar yra svarbi priežastis neišvesti.“

„Kokia?“

„Mes nenorime išvedinėti tankų.“

Jūs juokiatės, o aš galvoju, kad taip ir būtų, ir tokiu atveju visai niekas nesijuoktų. Gal lietuviai pasišnekėtų tarpusavyje, tai kam mums ta sutartis, jei jos nesilaikoma, paskui padūsautų, pasijuoktų patys iš savęs, kad, oi mes protingi, kiekvieną kartą taip pasimauname, kada mes išmoksime. O tada eitų prie durų, atleiskit, pas mus jau atvažiavo iš NKVD juodi furgonai. Sako, kažkokį kelialapį laimėjome, galėsim į Sibirą važiuoti atostogų. Tai ką aš žinau, gal ir tikrai kažką laimėjom. Tai ir susidėjome daiktus, ir išvežė mus. Jo, pinigus paėmė iš mūsų, sakė, perskaičiuos, suregistruos banknotų numerius ir grąžins. Dabar štai sėdime amžinojo įšalo žemėje, panašu, kad mus ir vėl apmovė. Dabar sako, bus dar viena loterija, kas nori važiuoti į dar didesnę egzotiką, į urano kasyklas, tai gal bandysim laimę dar kartą, jau pildom pareiškimus.
Kodėl jūs įvedėte tankus, mes juk turime nepuolimo paktą, klaustų lietuviai. „Taip gavosi, atsiprašom, sugedo stabdžiai, privažiavom prie sienos ir turėjom kirsti. Sustojom Vilniuje, kai degalai baigėsi.“
Andrius Užkalnis

Lietuvių atveju yra blogai, kad tiek daug turime tikinčių pasakomis - visi šie aprašyti scenarijai, deja, yra visiškai panašūs į tikrovę, ir daugelis perskaičiusiųjų nesupras, kas čia blogai. Nepuolimo paktas gal ir nepadės, bet juk nepadeda ir vaikščiojimai pas būrėjas ir loterijos bilietų pirkimas kiekvieną savaitę, ir mes vis tiek vaikštom pas būrėjas ir perkame loterijos bilietus, mąsto tie vargetos. Jei būtų nesąmonė tas rožinio pasikabinimas automobilyje, kad galėtum vairuoti girtas ir nestabdytų policija, argi tiek žmonių tai darytų? Reiškia, sąmonė.

Kai lietuviai skaitė pasaką apie medinę lėlę Pinokį, kuris užkasė į žemę monetas, tikėdamasis, kad užaugs pinigų medis, tai daugelis nemanė, kad medinukas elgėsi naiviai: tiesiog gal vaikas pamiršo gerai suakėti žemę, patręšti ir palaistyti, tai todėl ir neišaugo. Einam ir mes pabandysim užkasti. Kodėl sakai, kad nieko nebus? Ar pats bandei kada nors pinigus užkasinėti, kad taip sakai? Todėl einam ir užkapstom.

Kad jau paskaitėte iki galo, tai štai jums dar vienas pavyzdys. Jei daugiabučio gyventojai nori, kad pas juos kieme nestatytų bet kas automobilių, ką daro: (a) stato užtvarą, ar (b) parašo lentelę, kad kas statys automobilius, tam bus gėda? Jei tikite nepuolimo paktu su Rusija, turbūt užrašytumėt tą lentelę.