- Pijau. Tai tokia jėga. Mudvi su Jurga dar žiūrėjom. Žinok, visą naktį sėdėjau internete ir ieškojau analogo. Ir nėra analogo, supranti? Na...galbūt Romos koliziejus. Bet ir tai – tik forma. Visa kita – tiesiog neįtikėtina. O ypač tokiam miestui kaip Naisiai. Naisiai – visoj Lietuvoj, Pabaltijyje. Mudvi su Jurga dar pagalvojom, kaip tam žmogui tokios idėjos gimsta.
- Na, ne veltui – žiniuonis.
- Žinok, čia bus toks...tos formos..tos linijos. Čia nėra jokios disproporcijos. Jokios eklektikos. Tarsi modifikuotas piliakalnis.
- Tai čia net abejonės nėra. Tai įspūdingas statinys.
- Tai...darom?
- Na, bet pradžioj reikėtų su bendruomene pasikalbėti. Bent su žmonėm pasitarti. Vis tik didžiulis statinys, o pagaliau dar yra teisinių žemės nuosavybės klausimų. O jeigu bendruomenė pasakys „ne“? O jei jie pasakys: „ne, mums šito nereikia“? Mes juk negalime priversti jų mąstyti kaip tu, aš ar žiniuonis?
- Ką tu, Pijau? Nejaugi manai, kad bendruomenė prieštaraus? Savaime aišku, kad tai bus įspūdingiausias statinys Naisiuose.
- Gerai...o praktinė dalis? Vis tik darbų apimtys nemažos. O finansai? Dideli kaštai. Kai kuriuos darbus galime patys padaryti, bet tikrai neišvengiamai reikės samdyti specialistų, o tai yra vis tik nemažos išlaidos. O be bendruomenės paramos ir pritarimo, ir patarimo, nemanau, kad mes galime pajudėti iš vietos....nors...praktinius klausimus mes jau galime pradėti spręsti...domėtis jais.
- Tai ką, statysim areną tavo princesei?
- Taip...valio!!!!!!!!!

Senovės baltų arenos brėžinį seriale Pijui atnešė žiniuonis. Tačiau Pijų kaip bendruomenės lyderį dar reikėjo įtikinti, kad tokio Naisiams reikia. Ne iškart jis, atsakingas lyderis, pasirašė po šiuo didingu projektu. Juk finansai. Kaštai. Specialistai. Kas, kad projektas įspūdingas. Nei eklektikos, nei disporporcijos.

O štai čia pranešimas nebe iš filmo. “2014 m. spalio pabaigoje Naisiuose buvo simboliškai pradėti Baltų arenos statybos darbai. Į žemę buvo įkasta kapsulė, kurioje laiškus su linkėjimais ateities kartoms paliko Naisių bendruomenė. Taip pat įdėtos USB laikmenos su visų Naisių bendruomenės narių nuotraukomis ir Baltų arenos brėžiniais. „Jei laikas sugadins ranka rašytus palinkėjimus, tikiuosi, kad jie išliks bent atmintukuose“, – teigė Baltų arenos statybos pagrindinis rėmėjas Ramūnas Karbauskis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos pirmininkas“.

A. Žvinys panašus į R. Karbauskį. Pijaus moterys filme – blondinės lietuvaitės. Jei Pijus – R. Karbauskio prototipas, ką mums sako šio herojaus žodžiai ir vaidmuo?

Pijus – ūkininkas. Nesenas, bet jau išmintingas žmogus, bendruomenės lyderis. Sąžiningas ir teisingas. Visais rūpinasi. Seriale – protingas Pijus, tačiau tuo pačiu jis labai vertina ir atsižvelgia į autoritetų nuomonę. Turi savų ratą. Savų, kuriais galima pasitikėti, bet kurie su Pijumi autoritetu nekonkuruoja. Konkurentams scenarijaus autorius vis kokią nuodėmę pripaišo. Bet net ir su nuodėmingai Pijus vis tiek tariasi, nepalieka bendruomenės nuošaly, yra atsakingas.

Ar tokį pat kaip jo herojus Pijus po Seimo rinkimų matome ir R. Karbauskį? Panašumų yra. R. Karbauskis labai stengiasi būti panašus į Pijų. Teigiamą herojų.

R. Karbauskis paiso Prezidentės Dalios Grybauskaitės, suteikė jai išskirtines teises į kelias ministerijas. Kai pritrūksta įrodymų, apeliuoja, kad jam reikia įrodymų ir argumentų. Specialistai Vyriausybėje. Specialistai kitose svarbiose pozicijose. Ne visoms jų pakanka, tačiau juk svarbu ir pastangos. Kaip ir Pijus, R. Karbauskis į akis nešoka ir moka nuolankiai žengti žingsnelį atgal. Taip atrodo, jog jis – tarimosi žmogus. Su S. Skverneliu – taip pat. Ir ką tik nuskambėjęs Pagalbinio apvaisinimo įstatymas yra gana neblogas tokios taktikos pavyzdys. Vos tik R. Karbauskis pasiūlė kompromisinį variantą, pagal kurį įstatyme liktų embrionų šaldymo metodas su sąlyga, jog embrionai bus šaldomi amžinai, valstiečių stovykloje nuvilnijo susižavėjimo šūksniai.
Bet ne tik seriale, ir realiame gyvenime R. Karbauskis jau pasiekė, kad kaip į Pijų „Naisių vasaroje“, taip ir į R. Karbauskį jau dabar Lietuvos mastu kreipiasi žmonės.
Indrė Makaraitytė

Koks puikus lyderis yra R. Karbauskis!

Vis dėlto skirtumas tarp Pijaus ir R. Karbauskio yra.

„Naisių vasaros“ herojui Pijui žodžius sugalvojo ne pats Pijus, o R. Karbauskis. Realiame gyvenime R. Karbauskis, o ne žiniuonis, yra Baltų arenos iniciatorius.

Bet ne tik seriale, ir realiame gyvenime R. Karbauskis jau pasiekė, kad kaip į Pijų „Naisių vasaroje“, taip ir į R. Karbauskį jau dabar Lietuvos mastu kreipiasi žmonės. R. Karbauskiui, o ne kokiam Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, žurnalistė Daiva Žeimytė rašo jautrų laišką apie draugę, negalinčią susilaukti vaikų. Su mintimi, kad R. Karbauskis gal susigraudins, susijaudins ir įsiklausys. Ir nepriims baisiojo įstatymo.

"Naisių vasara. Sugrįžimas" žvaigždės pražydo lietuviškame sode surengtoje fotosesijoje
R. Karbauskis nuramina savo bendruomenę, kai joje įsisiautėja tokie keisti jos bendruomenės nariai kaip Dovilė Šakalienė. Bet ji – naisiškė, o naisiškiai yra gentainiai, net jei pritaria embrionų šaldymo metodui ar homoseksualų partnerystei.

Dėl opozicijos lyderio nesutariantys Gabrielius Landsbergis ir Eugenijus Gentvilas, dėl R. Karbauskio sutaria. Abu mano, kad su S. Skvernelio Vyriausybe galima bendradarbiauti, netgi jai padėti, tačiau opiausias jų klausimas - R. Karbauskis, jo seiminės iniciatyvos ir ar jis neturi paralelinės Vyriausybės programos. Ar po kurio laiko nepradės R. Karbauskis jos ar, kaip E. Genvilas sako, savo slaptųjų protokolų, įgyvendinti?

Kaip ten yra su R. Karbauskio slaptaisiais protokolais, nežinia, tačiau visi, kurie įsijungiate į R. Karbauskio ir jo kol kas dar nesusipratusių valstiečių kritikos chorą, nesitikėkite, kad tai jus pavers didvyriais tautos akyse. Užtektų pažiūrėti vos vieną „Naisių vasaros“ seriją, kad suprastumėte, kaip jus mato „Naisių vasaros“ žiūrovai ir Lietuva, balsavusi už R. Karbauskį.
Žmonių akyse moterys ir vyrai, pasirašę prieš Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisas, negražiai kalbantys apie Seimo narę Gretą Kildišienę, nes ji vis dar nebaigusi aukštojo ir gan stipriai susimovė vienoje iš savo ankstesnių darboviečių, gaudantys Seimo narį Kęstutį Smirnovą gudriais klausimėliais, kokio dydžio yra šalies biudžetas, ir geliate R. Karbauskiui už idėją vaikams iki septynerių metų padovanoti tautinius drabužius, esate tiesiog menki miesčionys. Turčiai. Verslininkai, bet būtinai bjaurūs tipai.
Indrė Makaraitytė

Pijaus negerbti neįmanoma. Tokių teigiamų herojų nemylėti neįmanoma. Neįmanoma nesižavėti ir nesitikėti, kad vieną dieną toks ateis ir į mūsų kaimą.

Ir atėjo. Pijus. R. Karbauskis.

Tad žmonių akyse moterys ir vyrai, pasirašę prieš Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisas, negražiai kalbantys apie Seimo narę Gretą Kildišienę, nes ji vis dar nebaigusi aukštojo ir gan stipriai susimovė vienoje iš savo ankstesnių darboviečių, gaudantys Seimo narį Kęstutį Smirnovą gudriais klausimėliais, kokio dydžio yra šalies biudžetas, ir geliate R. Karbauskiui už idėją vaikams iki septynerių metų padovanoti tautinius drabužius, esate tiesiog menki miesčionys. Turčiai. Verslininkai, bet būtinai bjaurūs tipai. Neištikimi savo žmonoms, neišauklėję savo vaikų ir apgaudinėjantys ne tik svetimus, bet ir savo artimą.

Serialui spalvų suteikiantys, bet baisiai nesimpatiški tipai, kurie reikalingi, kad jų fone išryškėtų teigiamasis Pijus, jo mylimoji ir jos tėvas žiniuonis.

Galite kišti pagalius į ratus, bet R. Karbauskis tikrai vaikus aprengs tautiniais drabužiais, kaip kad iškilo milijoną eurų pačiam R. Karbauskiui kainavusi Baltų arena.

O tauta užbadys pirštais tikrai ne jį.