Net nepradėjus kovos prieš alkoholį draudimais, akivaizdu, jog labiausiai šioje kovoje nukentės saikingo ir gurmaniško alkoholio vartojimo kultūra, o girtuokliai gers toliau. Kodėl?

Lietuvos problema yra ne alkoholis, o nesaikingas jo vartojimas ir alkoholizmas. Todėl tikrasis klausimas yra ne kodėl žmonės geria, o kodėl jie praranda saiką ir kodėl jie savo laisvalaikį paverčia alkoholio gėrimu?

Seimą ir Sveikatos apsaugos ministeriją užėmę radikalūs blaivininkai kovoja ne tame fronte. Ne gurmanai, išgeriantys vyno taurę teatre, yra Lietuvos problema, o keturias moteris nužudęs Kražių R. Bekintis, du savo vaikus šuliny nuskandinęs Saviečių A. Beras ir kiti liūdnai pagarsėję veikėjai.

Paklauskime savęs nuoširdžiai. Ar šie žmogžudžiai atgautų saiką ir nustotų gerti uždraudus alkoholio reklamą, pabranginus ir sukėlus alkoholio akcizą iki debesų, įrengus kameras alkoholio pardavimo vietose, sukūrus valstybinę alkoholio prekybos monopoliją? Ar tikrai tuo tikite? Leiskite man garsiai tuo nepatikėti.

Alkoholis Lietuvoje jau yra brangus. Europoje tik latviai jo gali įpirkti mažiau nei lietuviai už vidutinę savo algą. Tuo tarpu ministras A. Veryga nusprendė dar labiau pabranginti alų ir vyną, suvienodindamas jų akcizą su stipriaisiais gėrimais. Tai iš esmės sunaikins Lietuvos aludarių pramonę, o kultūringą vyno gėrimą padarys prabanga. Tuo tarpu be saiko gėrę spiritinius gėrimus liks nepaliesti blaivininkiško vėzdo. Juk jau dabar Lietuvoje kas trečias spiritinio gėrimo litras parduodamas nelegaliu būdu. O sukėlus akcizus kontrabanda tik didės.

Nesu matęs nei „Žaibo“ alaus, nei „Monikutės naktys“ vaisių vyno, nei „Cento“ degtinės jogurto pakuotoje reklamos, bet tai yra pagrindinė tara, kurią iki depozito įvedimo matydavau išmestą miške. Taigi jau dabar aišku, kad visuotinis reklamos užraudimas atsigręš ne prieš girtuoklius, o prieš gurmanus.

Draudimas prekiauti alkoholiu degalinėse pirkėjus jau nusiuntė į didžiuosius prekybos centrus. Dar griežtesni reikalavimai alkoholio prekyvietėms dalį mažesnių verslų sužlugdys.

Sovietmečio patirtis byloja, jog valstybinis monopolis ir reklamos nebuvimas tautos neišblaivė. Ką iš tikrųjų reikia daryti, norint išugdyti gėrimo Kultūrą?

Pripažinkime, alkoholizmas šiandien yra didelė visuomenės liga. Bet ji nėra gydoma. Akivaizdu, jog šiandien nesugebame apginti vaikų girtuokliaujančiųjų šeimose. Pagalba priklausomybe sergančiam asmeniui yra dar atokesnė arba neprieinama.

Išgydyti girtaujančią visuomenės dalį gali tik aktyvus nusikaltusiųjų nukreipimas į reabilitaciją kaip alternatyvą piniginėms baudoms. Totalitarines mintis apie privalomą gydymą pakeiskime mobiliosiomis socialinių darbuotojų ir nevyriausybininkų komandomis. Esi rizikos grupėje – soc ialinė pašalpa tik su privaloma reabilitacija.

Žvelgiant tolėliau į ateitį, nusimeskime savo naivumo kaukę ir įsivaizduojamą misiją išugdyti blaivininkų visuomenę. Pripažinkime ir tai, jog nieko saldesnio jaunimui nėra nei draudžiami suaugusiųjų reikalai. Ne tai yra tikslas. Tikrasis ugdymo tikslas yra išugdyti saikingai alkoholį vartojančią, sąmoningą ir pakankamai kritišką požiūrį į alkoholį turinčią jaunimo kartą.

Alkoholiniai gėrimai yra dalis mūsų pagoniško, krikščioniško ir tautinio paveldo. Nesigėdykime to. Antra vertus, Lietuvos vaikai yra tarp mažiausiai sportuojančių vaikų Europoje. Neseniai įvestas 15 eurų neformalaus ugdymo krepšelis ypač regionuose šimtams vaikų suteikė sveiką ir kūrybingą alternatyvą po pamokų vietoje nesaugių namų. Kultūringą valančiukų kartą išugdysime ne draudimais, o kritiniu požiūriu į alkoholį ir alternatyviu laisvalaikiu.

Šiandieninį Seimą užėmę radikalūs blaivininkai pirmu taikiniu nusitaikė į saikingą ir gurmanišką alkoholio vartotoją. Pro draudimų gausą neprasiskverbia tikrosios problemos – priklausomybių ligų sprendimai. Kovodami ne savame fronte, valstiečiai ir ultrakonservatoriai supykdys mąstančią ir savarankišką visuomenės dalį ir iššvaistys visų mūsų galimą paramą tikrajai kovai prieš alkoholizmą.

Todėl dar kartą kviečiu sveikatos apsaugos ministrą nugręžti savo draudikiškus pabūklus nuo gurmanų link girtuoklių. Mes Jums padėsime iš blaiviai mąstančios liberaliosios opozicijos apkasų.