Visų pirma, LVŽS sugebėjo sukurti politinę jėgą, kuri nebuvo orientuota į atskiras visuomenės grupes. Ji buvo orientuota į visus Lietuvos žmones, turint labai aiškų tikslą – visus telkti ir vienyti. Žmonėms Lietuvoje jau labai seniai atsibodo partinės rietenos, ,,purvinų marškinių“ viešas skalbimas ir asmeninių interesų iškėlimas virš valstybei svarbiausių tikslų.

LVŽS per rinkimus nekalbėjo apie praeitį ir su ja susijusias klaidas bei problemas. Mes kalbėjome apie dabartį ir darbus, kuriuos būtina atlikti, jeigu norime turėti tokią ateitį, kokios nori Lietuvos žmonės. Mūsų dažnai klausdavo, kodėl nedaliname pažadų ir nekritikuojame savo politinių oponentų. Laikėmės ir dabar laikomės tos nuostatos, kad privalome žmonėms sakyti tiesą, net ir tais atvejais, kai tai gali mums pakenkti.

Pavyzdžiui, dažniausiai, prieš rinkimus politikams kyla pagunda pažadėti žmonėms didžiulį atlyginimų pakėlimą ir tokiu būdu lengvai gauti rinkėjų palankumą. Aš visada sakydavau, kad kol kas negalime žadėti, nes nežinome, kaip susiklostys politinė situacija po rinkimų, kas formuos vyriausybę, ir kokie bus pačių rinkimų rezultatai.

Labai tikiu mūsų žmonėmis, nes jeigu su jais yra kalbama suprantama kalba – jie viską puikiai supranta ir vertina tokį nuoširdų atvirumą. Manau, kad vienas esminių raktų į LVŽS pergalę – nuoširdus ir atviras bendravimas su rinkėjais visoje šalyje.

Noriu padėkoti žiniasklaidai už kritiką ir didelį dėmesį. Tas mums padėjo. Blogiausia yra tada, kai tavęs eteryje ar viešojoje erdvėje nėra. Tuomet tu esi niekam neįdomus. Mes visiems esame įdomūs – dėl to apie LVŽS tiek daug rašoma ir diskutuojama. Sutinku, kad kai kurie rašiniai ir diskusijos kartais kiek peržengia nešališkos nuomonės pateikimo ribą, bet tas taip pat mums yra palanku. Lietuvos žmonės išmintingi, moka atsirinkti ir mato, kada yra kritikuojama argumentuotai, o kada ne.

Darbui Seime tas turi įtakos, mus mobilizuoja, kuo geriau dirbti ir būti vieningais. Žinoma, mūsų suformuotai naujajai koalicijai leidžiama riba klaidoms yra daug mažesnė. Vis tik svarbiausia yra tai, kaip mus vertina ir vertins žmonės. Jie yra tas lakmuso popierėlis, kuris parodys, kaip vyksta darbas Seime. Privalome pakankamai efektyviai dirbti, priimti savalaikius ir reikalingus šaliai sprendimus. Kito kelio tiesiog nėra.

Tikėjimas permainomis ir Ramūno Karbauskio įžvalgumas, mokėjimas išklausyti įvairias nuomones – šie dalykai, manau, buvo kertiniai siekiant pergalės. Lietuvai labai reikalingi stiprūs ir ryžtingi politiniai lyderiai-asmenybės. Manau, būtent tokie ir yra Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis.

Tokio pobūdžio nauja politinė jėga yra daugiau nei 10-ties metų, mano, kaip politologo svajonė. Esu įsitikinęs, kad jos Lietuvai reikėjo jau seniai. Viso mano gyvenimo esminė knyga, kuri įkvėpė siekti neįmanomo, yra J. R.R Tolkien – ,,Žiedų valdovas“. Jos pagrindinis herojus yra mažas hobitas Frodas Beginsas, kuris nepasižymi jokiomis išskirtinėmis galiomis. Visi yra linkę jį nuvertinti, bet jis įrodė, kad net ir mažiausias žmogutis gali nulemti pasaulio likimą. Svarbiausia – turėti pakankamai drąsos ir ryžto, kad žengtum pirmą žingsnį į įsimintiną kelionę. Frodas tą padaryti sugebėjo. Juo pasekti pavyko ir man, kartu su visa Kauno jaunimo komanda, kuri neturėjo jokios ankstesnės rinkimų į Seimą patirties.

Visada tikėjau, kad į Lietuvos politinę areną būtina įtraukti kuo daugiau jaunimo, naujai mąstančių politikų. Tų kuriems rūpi lietuviškumas, mūsų kultūrinio išskirtinumo pasaulyje išsaugojimas, pasinaudojant kūrybingais ir naujoviškais būdais.

Mano apsisprendimas eiti į politiką buvo nulemtas noro atverti duris gabiems, sąžiningiems ir darbštiems jauniems žmonėms. Savo pavyzdžiu, kartu su komanda, visiems įrodėme, kad jaunimas gali nuversti kalnus, kai juo pasitikima ir yra skiriamos rimtesnės užduotys nei klijuoti plakatus (kas yra skiriama jaunimui kitose partijose).

Jaunimas nori matyti tinkamus pavyzdžius politikoje. Jie nori, kad jais būtų pasitikima. Galiausiai jaunimui turi būti sudaryta galimybė siekti politinės karjeros, remiantis kompetencijomis, žiniomis ir sunkiu darbu, o ne pažintimis ar giminystės ryšiais.

Derindami Kauno regiono rinkiminę strategiją kartu su R. Karbauskiu tvirtai tikėjome mūsų sėkme ir žinojome, kokių tikslų būtina siekti norint laimėti rinkimus daugumoje vienmandatinių apygardų. Buvo labai svarbu padidinti, LVŽS, kaip naujos politinės jėgos žinomumą tarp kauniečių ir įtikinti maksimaliai didelį žmonių skaičių ateiti į rinkimus. Konservatorių rėmėjų skaičius Kaune ir visoje Lietuvoje yra ribotas. Dėl to aiškiai žinojome, jei į rinkimus antrajame ture ateis apie 40 proc. rinkėjų – juos laimėsime didele persvara. Viešojoje erdvėje nepabijojau pasakyti preliminarių skaičių, kad mūsų galimybės didelės. Iškart paskelbus pirmojo turo rezultatus pasakiau žiniasklaidai, kad laimėsime 8 iš 9 vienmandačių apygardų Kauno regione. Taip ir įvyko.

Aišku, Kauno mero V. Matijošaičio lyderystė ir milžiniškas populiarumas tarp kauniečių irgi buvo itin svarbus veiksnys. „Vieningo Kauno“ paramą mums galima suskirstyti į du etapus. Per rinkiminę kampaniją iki 1-jo turo Kauno m. meras išreiškė paramą Ramūnui Karbauskiui ir dviem su mumis kandidatavusiems „Vieningojo Kauno“ nariams – Aušrai Papirtienei ir Gediminui Vasiliauskui.

Natūralu, kad parama mūsų lyderiui, žmonių akyse iš esmės virto parama visai naujai politinei jėgai. Kiti mūsų kandidatai mero ir „Vieningo Kauno“ paramos neturėjo. Du „Vieningo Kauno“ nariai kandidatavo Lietuvos socialdemokratų partijos sąraše, tad tam tikra prasme parama buvo pasidalinus į dvi dalis. Geri rezultatai pirmajame ture, ir tas faktas, kad visi LVŽS kandidatai išėjo į antrą Seimo rinkimų turą ir jame turėjo susikauti su konservatoriais, nulėmė mero V. Matijošaičio ir „Vieningo Kauno“ paramą mums. Tad ją reikėjo užsitarnauti sunkiu darbu ir pasiektais rezultatais.

Daug didesnę paramą Kaune ir pasitikėjimą nusipelnėme savo rezultatais, nes visose vienmandatėse apygardose mieste LVŽS kandidatai išėjo į antruosius turus prieš konservatorius. „Vieningam Kaunui“ užtikrinome, kad abu jo nariai taptų seimo nariais. Natūralu, kad esant tokioms aplinkybėms mūsų bendradarbiavimas buvo abipusiai naudingas. Tikimės, kad jis bus ilgalaikis ir nesibaigs su šiais rinkimais.