Naujosios valdžios užmojai net 40 eurų padidinti pensijas jau nuo 2017 m. vidurio, pripažinsiu, nustebino. Negaliu suvokti, kaip jiems tai pavyks padaryti laikantis finansinės drausmės sudarinėjant valstybės biudžetą, bet negaliu nepritarti tokiems siekiams. Net jei šis pažadas bus įvykdytas 50 proc. – tai vis tiek bus rimtas žingsnis didinant žmonių pajamas, o tai yra gerai.

Tiesa, kiek neramina tik tai, kad prieš rinkimus drąsiai žadėję pakelti pensijas iki 2017 m. vidurio, šiandien valstiečių Vyriausybės programoje atsirado formuluotė „jeigu bus galimybių“. Tačiau tikiuosi, kad tai ne pažadų atsisakymas, o tik atsargi formuluotė. Linkiu įvykdyti duotus pažadus kuo greičiau.

Taip pat verta pasidžiaugti, kad jau nuo kitų metų smarkiai didės neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) bei NPD už kiekvieną auginamą vaiką – tai svarbus žingsnis galutinio tikslo link – NPD sulyginimo su minimalia alga, kas reikštų, kad mažiausias pajamas gaunantys nebemokėtų jokio pajamų mokesčio.

Darbo partija nuolat siekė būtent šio dalyko. Visuomet sakėme, kad pagrindinis valstybės prioritetas turi būti žmonių pajamų didinimas, o ypač didelis dėmesys turi būti skiriamas mažiausias pajamas gaunantiems. Apmaudu, kad buvusios Vyriausybės sudėtyje teko nuolat ginčytis ir kovoti dėl to su finansų ministru, kuriam bent menkiausias pensijų ar atlyginimų pakėlimas asocijuodavosi tik su deficitu, bet ne žmonių gerove.

Šiandien iš valstiečių-žaliųjų lyderių girdime ir daugiau gerų dalykų: pakelti kultūros ir švietimo srities darbuotojų atlyginimus, suteikti didesnę paramą žmonėms įsigyti būstus ne didmiesčiuose. Tai irgi gerai ir negaliu tam nepritarti.

Žinoma, svarbu nestovėti vietoje ir vykdyti reformas, drąsiai imtis naujų strateginių krypčių, pritraukti užsienio investicijų, skatinti vietinį smulkųjį verslą. Tačiau visa tai turi tarnauti ne abstraktiems tikslams ir tikrai ne dėl verslo interesų, bet dėl žmonių ir jų pajamų.

Džiugu, kad naujojoje Vyriausybės programoje kiek pakoreguoti buvo ir akivaizdžiai nereikalingi veiksmai, pavyzdžiui, ministerijų perkėlimas į Kauną. Jau pasisakiau, kad tai yra absoliučiai nereikalingas, ekonomiškai nenaudingas ir iš esmės bet kokius rimtus darbus paralyžiuojantis veiksmas. Suprantu, kad šitokiu rezultatu laimėjus Seimo rinkimus taip imti ir pamiršti rinkiminių pažadų negali, tačiau garantijos, kad ministerijos bus perkeltos programoje pavirto į „analizę, dėl perkėlimo“. Tikrai nieko gėdingo ir blogo atsisakyti prastų sumanymų. Priešingai – tai išmintingumo ženklas.

Apibendrinant, noriu pasveikinti valstiečių-žaliųjų vadovaujamą Vyriausybę su aiškiai išreikštu siekiu mažinti socialinę atskirtį, didinti žmonių pajamas – mano nuomone tai būtent tai, ko Lietuvai ir jos žmonėms šiandien labai trūksta ir reikia. Nuoširdžiai tikiuosi, kad patiems žaliesiems turint Premjero ir finansų ministerijos postus nekils didelių problemų įgyvendinti savo sumanymus ir pažadus.