Ir tik bam – audra. Su griaustiniu, žaibais ir kruša. Ir tokia nemenka. Pundziuko dydžio gabalais varo.

„Pundziausgeitas“ taps turbūt didžiausiu išbandymu TS-LKD partijai prieš pat antrąjį rinkimų turą. Jos kandidato Dainavos vienmandatėje ir 42 numerio rinkiminiame sąraše ( tai nemaža tikimybė, jog Seimo nario kėdė tikrai bus) buvusio Kauno klinikų vadovo Juozo Pundziaus deklaracijos kelia milžiniškų klausimų. Maždaug tokio paties dydžio, kiek visų kitų kandidatų kartu sudėtos.
Juozas Pundzius deklaravo pusantro milijono eurų iš tėvo paveldėto turto, žemės ir pinigų. Kilus triukšmui, jis pats teigia, kad tai tiesiog neapsižiūrėjimas ir apmaudi klaida, nes viskas turėjo būti litais.

Vėl – jeigu kandidatas nesugeba paversti litų eurais ar nesidomi net savo paties finansais ir tuo, kas parašyta viešoje deklaracijoje, tai kaip jis tvarkys valstybės pinigus? Bet tarkim – klaida, kam nepasitaiko.

Toliau – paveldėti butai, namų valda ir žemės sklypai už 750 000 litų. Ponas Pundzius tikina, kad visa tai buvo įsigyta už žymiai mažesnę sumą, nes „pastarųjų metų nekilnojamojo turto kainų augimas net ir visiškai niekuo neišsiskiriantį butą pavertė brangiu”. Imame dešimties metų „Aruodas.lt“ portale pateikiamus butų kainų Kauno Dainavos mikrorajone pokyčius. Lyg ir nesimato to kosminio augimo.
Butų kainos „Aruodas.lt“ portale

Ar butai ir žemė buvo įsigyti dar sovietmečiu? Nežinom – ponas Pundzius to nepaaiškina.
Bet, žinoma, sudėtingiausia paaiškinti, kaip kandidato tėvas, žinomas Plungės daktaras Aloyzas Pundzius sugebėjo sūnui palikti 750 000 litų grynaisiais, kurie yra niekur nedeklaruoti. Ir kodėl tik jam vienam, jeigu šeimoje buvo šeši vaikai.

Juozas Pundzius paaiškina, kad negali paaiškinti, kodėl tėvas nedeklaravo trijų ketvirtadalių milijono grynaisiais ir iš kur juos gavo, bet mano, jog galimai būdamas senyvo amžiaus jautėsi nesaugus, laikydamas vertingus daiktus namuose, o tos brangenybės galėjo būti senelio, kuris turėjo parduotuvę ir nieko neviešino, nes bijojo tremties. Ir galimai pardavus susidarė tokia suma.
Ir čia nebesueina jokie galai.

Jeigu tėvas laikė brangenybes namuose, tai kaip jis jas pardavė ir gavo grynuosius? Kur jis laikė tuos grynuosius?

Juozas Pundzius
Kaip gali būti, kad sūnus nežinojo, jog pas tėvą po lova trys ketvirtadaliai milijono grynaisiais? Arba kaip tas senyvas nesaugiai besijaučiantis žmogus pats pardavinėjo brangenybes sūnui nieko nežinant? Plungės turguje?

Jeigu pinigai paveldėti 2014 metais, vadinasi, tai buvo litai. Kaip kandidatas juos išsikeitė į eurus? Atsinešė į paštą tris ketvirtadalius milijono maišiuke?

Ir kas čia per būsimojo Seimo nario atsakymas – „galimai“?

Ponas Pundzius taip pat teigia, kad sandorius išsamiai išnagrinėjo VMI ir kitos finansų kontrolės institucijos, ir jokių pažeidimų nenustatė.

Tada man kyla klausimas, adresuotas šioms institucijoms.

Tarkim, aš turiu susirinkęs juodų pinigų. Grynaisiais. Nemažai. Ten ar už straipsnius, žinote, atsidėkoja, ar laisvalaikiu cigarečių šiek tiek pervežu, ar kyšį vieną kitą prigriebiu. Žodžiu, pinigų yra.

Tada juos paduodu savo senyvam tėvui ir po to deklaruoju kaip paveldėjimą. Paklaustas, iš kur pas tėvą pinigai, sakau, kad nežinau, gal senelio brangenybes pardavė, gal tremties bijojo ir nedeklaravo, gal nespėjo dėl beprotiškos gyvenimo skubos. Institucijos linkteli ir pasideda pliusiuką, joms viskas aišku ir skaidru.
Sudėtingiausia paaiškinti, kaip kandidato tėvas, žinomas Plungės daktaras Aloyzas Pundzius sugebėjo sūnui palikti 750 000 litų grynaisiais, kurie yra niekur nedeklaruoti. Ir kodėl tik jam vienam, jeigu šeimoje buvo šeši vaikai.
Andrius Tapinas

Tai norėčiau žinoti ateičiai, jei tų juodų pinigų atsirastų, tikslinuosi – ar galiu taip daryti, čia viskas gerai?

To paklausiau VMI ir gavau labai greitą atsakymą – NE, ne viskas gerai ir Centrinis mokesčių administratorius jau pradėjo Kauno apskrities VMI patikrinimo rekontrolę. Su tuo ir sveikinu.

Oi, kaip nereikėjo TS-LKD partijai „Pundziausgeito“ likus penkioms dienoms iki esminio antrojo rinkimų turto. Bet nieko nepadarysi – kitą kartą prieš priimdami į sąrašą pasižiūrėkite, ar būsimasis kandidatas neturi trijų ketvirtadalių milijono po lova.

Juozo Pundziaus pasiaiškinimas neįtikino ir Gabrieliaus Landsbergio – rytoj skubiai renkasi TS-LKD Priežiūros komitetas. Variantai turbūt tik du:

1. Aukoti Pundzių čia ir dabar, daryti tai viešai ir greičiausiai atiduoti Dainavos mandatą LŽS kandidatui Laurui Stacevičiui.

2. Vilkinti sprendimą iki rinkimų, ieškoti kompromisų, prašyti papildomų paaiškinimų ir patikslinimų, ir jau gavus tą papildomą mandatą, viešai išskaidrėti labai barant Seimo narį Pundzių ir liepiant jam pasitaisyti.

Sprendimas sunkus, mandato kaina didžiulė, gal net premjero postas. Realpolitik prieš naujas galimybes Lietuvai. Kas bus pasirinkta?

Haiku
Baimė tremties
Deklaruoti neleidžia
Išveš ir baigta