Panašu, kad pagal įtampą ir netikėtumus rudens politinės žaidynės lietuviams gali pralenkti ir Rio olimpines. Kiek siužeto posūkių, kiek dramos mums žada spalis – bent keturios iš dabartinių parlamentinių partijų Fortūnai nusisukus gali tapti neparlamentinėmis, bent trijų partijų vadai, prapylę rinkimus, gali atsisveikinti su taip didingai skambančiu Pirmininko titulu.

Nepamirškime ir svaiginančių galimybių finansų ministru turėti prie šiukšlių konteinerių Lietuvos himno nuotrupas giedantį konservatorių Mykolą Majauską. Arba sveikatos apsaugos ministru – valstietį (nepykit, bet vis tiek labai juokingai skamba) Aurelijų Verygą, kurio Irano ajatolų fundamentalizmą primenantys pareiškimai net man, žmogui, kuris nuolat kalba apie būtiną alkoholio ribojimą ir prieinamumo mažinimą, sukelia norą išgerti. Arba vis dar nokdauno būsenoje esančių liberalų sprendimą į pirmąjį sąrašo penketą įtraukti du žmones, kurių nuopelnas politikai, kaip sakė Ričardas Savukynas, yra sunkių daiktų mėtymas į tolį arba kėlimas į viršų.

Nepamirškime dar ir akylios Daukanto aikštės akies žvilgsnio bei STT vaikinų, kurie tarsi paaugliai su šalto vandens pilnais maišeliais sugulę ant daugiabučio stogo ir dairosi į apačioje vaikštinėjančius kandidatus.
Nepamirškime dar ir akylios Daukanto aikštės akies žvilgsnio bei STT vaikinų, kurie tarsi paaugliai su šalto vandens pilnais maišeliais sugulę ant daugiabučio stogo ir dairosi į apačioje vaikštinėjančius kandidatus.
Andrius Tapinas

Ir nors daug kalbame bei analizuojame partijų reitingus, likus trims mėnesiams pabandykime paburti iš tirščių, paprognozuoti ir pasižiūrėti, kaip atrodo jau beveik sudėlioti vienas kitam į atlapus kibsiančių vienmandatininkų sąrašai. Trys didieji miestai ir čia bus ne ką mažiau įdomu.

VILNIUS (12 apygardų)

Liberalioji sostinė ir dar prieš oranžinio Ikaro krytį buvęs liberalų galvos skausmas, kaip dėlioti vienmandates, kai visas partijos žiedas kažką veikia kituose postuose. Kandidatus iš esmės atnaujinusi TS-LKD (savosiose apygardose išliko tik A. Ažubalis, P. Saudargas ir A. Strelčiūnas) žino, kad mažiau nei 8 mandatai bus pralaimėjimas (2005 ir 2012 metų rinkimuose konservatoriai turėjo 7 mandatus iš 10 apygardų). Saulius Skvernelis planuoja valso žingsneliu pasiimti mandatą, LSDP į kovą meta jaunimą, o darbiečiai ir tvarkiečiai apsimeta, kad Vilnius tai čia ne baisiai jau taip ir svarbu bendrai pagalvojus.

Naujamiestis. Aktyviai veikiantis ir užsienio lietuvius mėginantis mobilizuoti Žygimantas Pavilionis turėtų iškovoti nesunkią pergalę. Netikiu, kad Faustas Latėnas (LSDP) ar Virgilijus Alekna, jau nekalbant apie Ievą „kemketuri tūkstančiai iš šeimos biudžeto partijai“ Kačinskaitę sugebėtų buvusiam ambasadoriui sudaryti labai rimtą konkurenciją amžinojoje konservatorių apygardoje.

Senamiestis – dar viena visiškai konservatoriška vieta, bet Mykolas Majauskas kol kas visiškai neįtikina. Antrajame ture jo greičiausiai laukia labai netradicinė socialdemokratė Pavilionienė ir spėju, kad pamatysime pirmąją sensaciją ir Aušrinės Marijos pergalę.

Antakalnis. Šveiką cituojanti ir Seimo nariams kelių virpėjimą sukelianti Ingrida Šimonytė antrajame ture susiduria su socialdemokratu Juru Požela. Gan aktyviai sveikatos ministro darbų ėmęsis Požela galėtų būtų favoritas, ko gero, prieš silpnesnį kandidatą antrajame ture, bet tik ne prieš nepartinę Šimonytę.

Žirmūnai. Vienintelė LSDP pergalė praėjusiuose rinkimuose, o vėliau Vytenį Andriukaitį pakeitęs Šarūnas Gustainis kol kas pasižymėjo tik labai liberaliu grotažymių #ašlaukinis naudojimu savo įrašuose. Konservatoriai čia kelia laiko ir kadencijų patikrintą Viliją Aleknaitę-Abramikienę, o LSDP – dar vieną jauną technokratą, ūkio viceministrą Marių Skarupską, kuriam tikrai nepasisekė su ministru. Aišku, ne taip, kaip švietimo viceministrams, bet vis tiek. Tačiau spėju, kad noras jau šeštą kadenciją tarnauti Lietuvai pakiš konservatorei koją ir bus dar viena nedidelė sensacija, kai Žirmūnai vėl pasirinks socialdemokratą.

Fabijoniškės. Laimėjusį Dainių Kreivį keičia visiškai nepatyręs, bet žinomą pavardę turintis konservatorius Vytautas Kernagis, prieš jį du nuolatiniai – liberalė Kuodytė ir darbietis Artūras Paulauskas, bei dar vienas slaptas LSDP ginklas, vidinis disidentas ir vicemeras Gintautas Paluckas. Jei atsikratys noro iš savo vardo kurti patriotines šaradas (pamenate, mero rinkimuose GinTAUTAs, o komikai siūlė jam imti tremtinių balsus ir rašytis gINTAutas) jis turi visus šansus atnešti raudonajai rožei dar vieną mandatą antrajame ture įveikęs Artūrą Paulauską.
Pernai Kaune į konservatorių vartus gan nemandagiai pabarbeno Matijošaitis ir „Vieningas Kaunas“, o šiemet... šiemet naujasis TS-LKD lyderis eina visiškai va-bank. Iš aštuonių laimėtojų apygardose liko tik Dagys ir Starkevičius, o du laimėtojai kandidatuos PRIEŠ savo buvusią partiją.
Andrius Tapinas

Šeškinė. Čia viskas gerokai aiškiau. Du kartus iš eilės laimėjęs Audronius Ažubalis laimi ir trečią kartą, juolab kad oponentų trio – Mazuronis jaunesnysis, Gapšys vidurinysis ir Sysas vyresnėlis – rinkėjų labai smarkiai neįkvėps.

Justiniškės. Čia irgi nematau priežasčių, kodėl du kartus laimėjęs Paulius Saudargas trečią kartą neįveiktų vienmandatėse nekaip žaidžiančio Gedimino Kirkilo ir liberalo Lino Kvederavičiaus.

Karoliniškės. 2012 metais čia gan netikėtai laimėjo konservatorę Bekintienę aplenkęs žaliasis Linas Balsys, o pagrindinių partijų kandidatai ir dabar smarkiai neblizga – Kęstutis Masiulis, Juozas Bernatonis, Rimantas Remeika ir kiti. Turiu įtarimą, kad apygarda laukia savojo gelbėtojo ir būtent čia aukščiau minėtu valso žingsniu ateis ir laimės Saulius Skvernelis.

Lazdynai. Viena įdomiausių apygardų, kur dabartiniam nariui konservatoriui Strelčiūnui iššūkį mes jauniausias LSDP viceministras Julius Pagojus, liberalė Aušrinė Armonaitė ir darbiečių-tvarkiečių svajonių duetas Jonas Pinskus ir Ona Valiukevičiūtė. Visko gali būti. 2008 metais Strelčiūnas pralaimėjo, bet pralaimėjo žinomam liberalų veidui Steponavičiui, o 2012 metais užtikrintai jam atsirevanšavo. Čia mandatas irgi keliauja konservatoriams.

Naujoji Vilnia. Keista apygarda, kur TS-LKD deda viltis į savo jaunųjų politikių žavesį, liberalai į Savicko jėgą, LSDP – į Šablinsko patirtį. O vienintelį mandatą savo partija laimės jau ketverius metus ten dirbęs darbietis Sergejus Ursul.
Dešiniojo sparno laukia sunkios ir neramios dienos. Daugiamandačių reitingams nerodant nieko gero, jie turi bendromis jėgomis iškovoti triuškinančią pergalę didžiuosiuose miestuose ir tikėtis labai gero pasirodymo mažesniuose.
Andrius Tapinas

Panerių. Ir dvi naujos apygardos vilniečiams. Čia dominuos moterys – konservatorė Aistė Gedvilienė, liberalė Julija Mackevič ir darbietė Vilija Filipoviečienė ir spėju, kad moteris laimės. Vienintelį mandatą liberalams atneš Julija Mackevič. Rinkėjai turėtų prisiminti, kad ji buvo maišto prieš Guogą iniciatorė ir tas vidinis opozicijos balsas, reikalaujantis skaidrumo ir verčiantis partijos lyderius nejaukiai dirsčioti sau į batus.

Verkiai. Konservatorius Dainius Kreivys persikelia iš Fabijoniškių, bet lengvo gyvenimo neturės, nes kelią jam pastoja finansų ministrė ir socialdemokratė, kuri tarsi ir ne socialdemokratė Rasa Budbergytė. Liberalas Steponavičius lieka toks trečias kraštinis ir titanų dvikovą antrajame ture mažyčiu skirtumu laimi Budbergytė.

Vilniaus reziumė – 12 mandatų (TS-LKD 5, LSDP 4, LŽVS 1, DP 1, LRLS ), visos partijos skelbia laimėjusios, bet iš tikrųjų tai yra liberalų fiasko ir stiprus konservatorių pralaimėjimas bei LSDP pergalė.

KAUNAS (7 apygardos)

Laikinojoje sostinėje laukia dar įdomesni dalykai. Per amžių amžius čia buvo TS-LKD namai, jų bastionas ir Baltoji Tvirtovė. 2012 metais visos aštuonios apygardos buvo jų, 2008 metais tik vienintelėje pergalę pavyko iškovoti liberalui Glaveckui. Ir kas įdomiausia – visi laimintys konservatoriai buvo tie patys (Starkevičius, Margevičienė, Čigrejienė, Dumčius, Rytas Kupčinskas, Juknevičienė, Dagys ir Kuzminskas). Bet pernai į konservatorių vartus gan nemandagiai pabarbeno Matijošaitis ir „Vieningas Kaunas“, o šiemet... šiemet naujasis TS-LKD lyderis eina visiškai va-bank. Iš aštuonių laimėtojų apygardose liko tik Dagys ir Starkevičius, o du laimėtojai kandidatuos PRIEŠ savo buvusią partiją.

Centro – Žaliakalnio. Tai yra apygarda, į kurią bus nukreipti visi žvilgsniai. Nes TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis negali pralaimėti Kaune. Tiesiog negali. Pralaimės ir galima skirstytis. Teoriškai ir neturėtų – liberalas Arūnas Gelūnas ir partijas pakeitęs socialdemokratas Dainius Pavalkis nėra tie partizanai, kurie nuverstų nuo bėgių Landsbergio traukinį. Net ir Ramūnui Karbauskiui sužaidus savo partiją ir atsidūrus Žaliakalnyje, vis dėlto TS-LKD turėtų atsilaikyti.

Šilainių. Viena smagiausių apygardų, du kartus ten jau laimėjusiam XIX amžiaus vidurio konservatoriškas vertybes išpažįstančiam buvusiam LSDP pirmininko pavaduotojui Rimantui Dagiui iššūkį mes Rimanto Mikaičio, Birutės Vėsaitės ir Kęstučio Pūko trio. Neįsivaizduoju kitos baigties, tik dar vienas mandatas tikram konservatoriui Dagiui.

Kalniečių. O čia laukia fejerverkai ir grupės „Žentai“ koncertai, kuriuose pirmu smuiku grieš du kartus laimėjęs eks-konservatorius Arimantas Dumčius. Prieš jį stos konservatorius Kupčinskas, bet jau kitas, socialdemokratė Orinta Leiputė, liberalas Simonas Kairys ir, o koks klastingas žingsnis – tvarkietis Romualdas Dumčius. Ir čia matau pirmą TS-LKD betono įtrūkimą, nepaisant partijos palaikymo Kupčinskas antrajame ture pralaimi Dumčiui, iš kurio kitas Dumčius atima nepakankamai susipainiojusių balsų.
Bet visada yra 2020 metai.
Andrius Tapinas

Dainavos. Čia laimėjusį Kazimierą Kuzminską keičia politikos naujokas medikas Juozas Pundzius. Įprastai sakyčiau, kad jį be vargo suvalgo liberalas Kęstutis Glaveckas, bet žodį „liberalai” šiemet lydi žodis „šimtas šeši“ ir Pundzius iškovoja dar vieną mandatą TS-LKD.

Petrašiūnai. Nuobodu, tiesiog nuobodu. Prieš konservatorių Kazį Starkevičių nėra nė vieno rimto oponento ir jeigu Karbauskis nenuspręs susukti gandralizdžio čia, nesudėtinga TS-LKD pergalė.

Panemunė. Dar viena TS-LKD eižėjimo apygarda. Du kartus iš eilės laimėjusi Vida Čigrejienė kandidatuos nebe su konservatorių vėliava, o konservatoriai siūlo savo naująjį vėliavnešį ir tvirto smakro savininką Tadą Langaitį. Bet netikėtai įsikiša užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir iškovoja pirmąjį po ilgų sausros metų mandatą socialdemokratams.

Aleksotas. Ir paskutinioji Kauno apygarda yra pilna nežinomųjų. Nė viena partija nekelia nacionaliniu mastu žinomo politiko – Audėjaitis, Balžekienė, Gudišauskienė, Klimas, Ručienė. Pabandykite atspėti, kuriai partijai kas priklauso. Tad imkite mandatą, kas norite.

Reziumė: TS-LKD išlieka daugiausiai mandatų surinkusi partija Kaune, bet netenka dominuojančio statuso – keturi mandatai jiems, LSDP – 1, nepriklausomas kandidatas – 1, neaišku kas – 1.

Tik yra vienas bet. Čia neįskaičiuotas pikiruojantis žaliųjų gandrų skrydis per Kauną ir labai jau meilus jų burkavimas su „Vieningu Kaunu“. Bent vieną ant žemės gulintį mandatą jie tikrai pasiims, o gal netgi ir du. Likti su trimis mandatais Kaune konservatoriams būtų dar skaudžiau nei su penkiais Vilniuje.

KLAIPĖDA (4 apygardos)

Ir liberalų citadelė prie jūros. Kaip sakė meras Grubliauskas – „koks gražus buvo triumviratas, kai aš meravau, uostui vadovavo Gentvilas, o susisiekimo ministerijai Masiulis“. Tikrai turėjo būti gražu.

O 2012 metais konservatoriai Klaipėdoje turėjo du mandatus, liberalai vieną ir dar vieną gan netikėtai Darbo partija. Bet po ketverių metų liberalų mandato savininkas Eligijus jau pamirštas, o vienas iš konservatorių mandatininkų Naglis Puteikis irgi jau nebe partijoje (pastebite tendenciją?).

Baltijos. Labai įdomi apygarda, kur mandatą iš dabartinio Seimo nario Paliuko bandys paveržti tautiškoji konservatorė Agnė Bilotaitė ir amžinasis Klaipėdos liberalas Artūras Šulcas. Vėlgi daug kas priklausys nuo klaipėdiečių požiūrio į „šimtą šešis“. Jeigu jis liks toks, koks yra dabar, čia laimės Bilotaitė.

Marių. Čia irgi niekas neaišku. Du kartus laimėjusį Masiulį keičia nelabai plačiai žinomas pedagogas liberalas Kvederis. Konservatorių kandidatas irgi reikalauja „Google“ paieškos – Andrius Petraitis, socialdemokratai siūlo Liliją Petraitienę, darbiečiai – Tomą Burkauską, tvarkiečiai – Gediminą Onaitį. Panašu, kad Naglio Puteikio publikai čia reikia tik ateiti, pakalbėti pusantros oktavos aukščiau ir pasiimti mandatą.

Danės. Gentvilo pavardė Klaipėdoje vis dar skamba magiškai. Neįsivaizduoju, kas dar galėtų čia laimėti, jeigu ne Simonas Gentvilas. Juolab, kad ir varžovai ne patys sudėtingiausi.

Pajūrio. Konservatoriams likus be du kartus čia laimėjusio Prano Žeimio irgi nelinksmos dienos – jų kandidatas Arūnas Barbšys, prieš jį liberalai siūlo žurnalistą Gintarą Vaičekauską. Sakyčiau, atviros kovos be taisyklių metas Pajūryje.

Reziumė: Trečiajame mieste mažiausiai aiški situacija ir gali būti, kad visi keturi mandatai išsivaikščios pas skirtingas politines jėgas, nors bent du iš nusivylusių liberalais galėtų pasiimti Naglio Puteikio kovotojai su korupcija.

Bendras prognozių reziumė: dešiniojo sparno laukia sunkios ir neramios dienos. Daugiamandačių reitingams nerodant nieko gero, jie turi bendromis jėgomis iškovoti triuškinančią pergalę didžiuosiuose miestuose ir tikėtis labai gero pasirodymo mažesniuose. Bet tai labai sunkiai tikėtinas scenarijus – jeigu jungtinės konservatorių ir liberalų pajėgos 2008 metais gavo 100 proc. mandatų Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, 2012 metais jau tik 82 proc., o 2016 metais, spėju, kad vos 52 proc. Bet visada yra 2020 metai.

Haiku

Būrimas tirščiais
O kiek nepatenkintų
Viskas nupirkta