Kol kas situacija yra tokia: naujoje gyvenamosios vietos šalyje Europoje teisinė pagalba beveik nepasiekiama tėvams, kurių vaikai be sutikimo paimti globon arba įvaikinti.

Tėvai praranda savo vaikus

Didžiojoje Britanijoje viena Latvijos pilietė jau penkerius metus siekia susigrąžinti dukterį, kuriai gresia įvaikinimas. Motina kaltinama palikusi dukrą be priežiūros dvi valandas. Pati motina teigia, kad jos teisių nepaisoma nuo proceso pradžios, įteikė peticiją Europos Parlamentui ir kreipėsi į ES Teisingumo Teismą. Ji toliau kovos už savo dukrą.

Neseni pokyčiai Didžiosios Britanijos globos sistemoje padidino įvaikinimų be tėvų sutikimo skaičių. Ekspertai teigia, kad sistema skubina įvaikinimą, kai globos teisės atimamos iš tėvų.

Vokietijoje gyvenantys vyras ir moteris turi dvigubą Lenkijos ir Vokietijos pilietybę. Ši pora daugiau kaip dvejus metus kovoja su Vokietijos socialinėmis tarnybomis. Jie nori susigrąžinti savo sūnų, kuris buvo atiduotas kitų žmonių globon iškart po gimimo. Socialinės tarnybos teigia, kad pora negalėjo pasirūpinti vaiku. Pora visada tai neigė.

Ekspertai pastebi, kad kitų šalių piliečiai turi problemų su Vokietijos Jaunimo tarnyba daug dažniau negu vokiečių kilmės šeimos.

Tokių pavyzdžių – šimtai ir tūkstančiai

ES valstybės raginamos kurti bendrą sistemą

Įvaikinimo be tėvų sutikimo klausimas ES piliečių buvo iškeltas Europos Parlamento peticijų komitete. Komitetas sulaukė 245 peticijas iš Vokietijos, 44 – iš Danijos, 22 – iš Didžiosios Britanijos, 12 – iš Nyderlandų, 5 – iš Slovakijos.

Dažniausiai vaikų gimdytojai būna ne iš tos šalies, kurioje paimami globon jų vaikai.

Ketvirtadienį Europos Parlamentas balsuos dėl rezoliucijos, skirtos vaikų globai ir įvaikinimui.
Rezoliucijoje ES valstybės raginamos paskirti specialiąsias kolegijas šeimos teismuose ar tarpininkavimo įstaigas, kurios nagrinėtų tarpvalstybines su vaikais susijusias bylas.

Dabar kiekviena šalis turi savo teisinę sistemą, o tarpvalstybinėse situacijose tarp šių teisinių sistemų kyla konfliktų. Būtina geresnė tarpvalstybinė teismų koordinacija.

Be to, rezoliucijoje raginama užtikrinti reguliaraus lankymo teises tėvams ir leisti jiems lankymo metu su savo vaikais bendrauti gimtąja kalba.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)