Tačiau partijos „Tvarka ir teisingumas“ deleguotas naujasis vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas nenustygsta vietoje – nepatenkintas, kad pabėgėliai į šalį perkeliami vangiai, žada procesą spartinti.

Dar daugiau: norint į Lietuvą pritraukti didesnį skaičių migrantų, gali būti didinamos jiems mokamos kompensacijos, kurios net kelis kartus viršytų Lietuvoje mokamas pensijas.

Kuo argumentuoja savo planus naujasis ministras?

Minėtos partijos deleguotas ministras savo tokius keistus (švelniai kalbant) planus bando pagrįsti europietiškuoju solidarumu. Girdi, parodysime savo solidarumą, ne tik siųsdami pareigūnus į Graikiją ir Italiją, bet kartu ir perkeldami kuo daugiau pabėgėlių, o tada mus labiau gerbs ir mylės Briuselyje. Tai labai silpnas argumentas.

Kas Lietuvoje sprendžia, kiek priimti pabėgėlių ir kokio dydžio išmokas jiems mokėti?

Paskutinį kartą tai buvo Lietuvos Respublikos Vyriausybė. Mano žiniomis – niekas ir nepasikeitė. Vis dar Vyriausybė sprendžia šiuos klausimus, o ne pats sau vienas vidaus reikalų ministras. Tad kada ir kodėl ministras T. Žilinskas bando spręsti tai, ką gali nuspręsti tik visas ministrų kabinetas? Ar ministras atstovauja vienos iš valdančiųjų „Tvarkos ir teisingumo“ poziciją?

Kaip teisingai pastebėjo buvęs vidaus reikalų ministras S. Skvernelis, emigrantai – ne prekės, kurių galime atsigabenti, kiek tik panorėję. O jei tie atvykėliai kels grėsmę mūsų šalies nacionaliniam saugumui? Ypač dabar, taip paaštrėjus geopolitinei situacijai? ES senbuvės, galingos ekonominės valstybės nesugeba užtikrinti, kad visi pabėgėliai būtų kruopščiai patikrinti saugumo struktūrų, bet Lietuva sugebės?

Galų gale ar pasiryžusi „Tvarka ir teisingumas“ bei asmeniškai T. Žilinskas prisiimti atsakomybę, kad pabėgėlių integracija šalyje būtų sėkminga, o Lietuvos žmonės tam pritartų? Jau girdime, kas darosi Lenkijoje, Vengrijoje, Vokietijoje – žmonės buriasi į būrius, degina pabėgėlių stovyklas, kyla konfliktai – stabilumo šaliai tai nepriduoda.

Ar neturėtų tokius klausimus „Tvarka ir teisingumas“ suderinti su kitomis valdančiomis partijomis, prieš imantis tokių pareiškimų? Neabejokite, kad Darbo partija labai rimtai šį klausimą iškels artimiausioje politinėje taryboje.

Šiuo požiūriu partija „Tvarka ir teisingumas“, kuri ir delegavo savo atstovą į VRM vadovo kėdę, demonstruoja teisinį nihilizmą, politinę aroganciją ir nepaiso savo piliečių nuomonės, rizikuoja jų saugumu ir gerove.

Naujausios gyventojų apklausos rodo, kad net 77 proc. Lietuvos gyventojų yra nusistatę neigiamai prieš pabėgėlių perkėlimą į Lietuvą. Kodėl nepaisoma jų nuomonės?

Priverstinio perkėlimo sistema neveikia visoje ES: metų pradžioje iš 160 000 nuspręstų perkelti pabėgėlių, perkelti buvo vos 272 pabėgėliai. Šie skaičiai šiandien kiek didesni, bet vis dar absurdiškai maži. Kitaip sakant, praktiškai nei viena ES šalis neskuba įgyvendinti gautų kvotų - kodėl turėtume mes?

Sakiau ir sakysiu: jeigu Lietuvos politikai nori – tegu savo asmeninėmis lėšomis išlaiko pačių perkeltus pabėgėlius, tegu rūpinasi jų integracija, tegu prisiima atsakomybę. Kodėl tai turi būti daroma visų Lietuvos žmonių pinigais, kai mūsų žmonės uždirba mažiausiai ES, mūsų žmonės gauna mažiausias pensijas, o čia pareiškiama, kad pabėgėliams mokėsime daugiau, nes... nes nesmagu ministrui bus lankytis ES ministrų pasitarimuose.

Tad, naudodamasis šiuo pavojingu mūsų visuomenei bei valstybei precedentu, kreipiuosi į visas šalies politines partijas pareikšti dėl to savo nuomonę. Mano giliu įsitikinimu, nei vienas ministras, nei atskira partija negali spręsti tokių svarbių mūsų valstybei problemų.

Turint omenyje, kad be Darbo partijos nei viena kita partija nėra pareiškusi aiškios pozicijos pabėgėlių klausimu, todėl kviečiu jas viešai aiškiai ir nedviprasmiškai įvardinti savo požiūrį į šią problemą, nes akivaizdu, kad „Tvarkos ir teisingumo“ deleguotas ministras pasiryžęs pabėgėlius į Lietuvą perkelti skubiau ir skaitlingiau.