Nors strategijoje nebuvo parašyta šio punkto įgyvendinimo pradžios data, bet akivaizdu, kad ji prasidėjo būtent per Premjero atostogas, kuomet žinota, jog atsakyti ir apsiginti Ministras Pirmininkas neturės galimybės.

Matyt, kad šią purviną liberalų strategiją nusikopijavo ir konservatorių partija. Agonija dėl nedidėjančių reitingų skatina jų pasiryžimą bet kokiems veiksmams. Kita vertus, kaip sako „tituluoti“ klasikai, kas galėtų paneigti, kad konservatoriai ir liberalai nederina veiksmų. Juk jų „sėkmingą“ įdirbį bendroje Vyriausybėje taisome iki šių dienų.

Jau dabar aišku, kad iš opozicijos garbingos rinkimų kovos tikėtis neverta. Konservatoriai dažnai mėgsta matuotis sau Vakarų valstybių politinės kultūros baltinius. Tačiau realybėje situacija labiau panaši į „anų laikų“ metodus, kai politikas apkaltinamas, apšmeižiamas ir suvoliojamas į purvą be galimybės apsiginti.

Štai naujausias pavyzdys, kai TS-LKD Priežiūros komitetas skyrė įspėjimus valdančiųjų biudžetą palaikiusiems parlamentarams Vidai Marijai Čigriejienei ir Arimantui Dumčiui. Prašau – nuobauda už SĄŽININGĄ balsavimą!

Nenuostabu, kad partijos kolegų elgesį Priežiūros komitetas svarstė frakcijos seniūno ir pagrindiniu dirigentu partijoje išliekančio Andriaus Kubiliaus prašymu. Priežiūros komiteto sprendime pabrėžiama, kad šių dviejų konservatorių balsavimas „sukėlė neigiamą rezonansą TS-LKD atžvilgiu nacionalinėje žiniasklaidoje“. Kyla klausimas: ar ne didesnį neigiamą rezonansą žiniasklaidoje kelia, kuomet linksniuojama būtent A. Kubiliaus pavardė?

Lukašenkos metodais auklėdami savo narius, konservatoriai dalį purvo drebia A. Butkevičiaus vadovaujamai Vyriausybei. Premjeras A. Butkevičius ne kartą parodė principingai ir greitai įvertinantis politiko galimybes eiti pareigas, jei pateikiami faktai ar pareiškiami įtarimai. Čia galima prisiminti A. Kubiliaus elgesį, kai jis ilgai išsukinėjo tuometinį susikompromitavusį ministrą D. Kreivį, nors jo atsistatydinimo reikalavo Prezidentė. Viešųjų ir privačiųjų interesų pažeidimas buvo akivaizdus ir įrodytas – Europos Sąjungos parama mokyklų renovacijai buvo skirta iš dalies jo motinos valdomai įmonei. Teigta, kad parašą dėl 6 mln. Lt paramos skyrimo motinos verslui padėjo būtent D. Kreivys.

Apie vakarietiškus demokratijos standartus šaukiantiems ir reikalaujantiems atsistatydinti specialiuoju liudytoju apklaustą ministrą Kęstutį Trečioką konservatoriams noriu priminti praeitos – jų ir liberalų Vyriausybės Žemės ūkio ministrą Kazį Starkevičių, kuris specialiuoju liudytoju buvo garsiojoje „mailiaus byloje“. Tas tyrimas baigėsi realiu teismo procesu su nubaustais kaltininkais ir iš už jų akivaizdžiai kyšančiom konservatoriaus ministro ausimis. Ar konservatorių skaidrumas, vakarietiški standartai tuomet išsiplovė kartu su europiniais milijonais, skirtais neegzistavusiom žuvelėms auginti?

Maža to, konservatoriai savo purvo strategijoje mėgsta įtraukti ir šeimos narius. Prisiminkime I. Degutienės vyrą, kuris buvo pripažintas pažeminęs garbę ir orumą. Politikai turi atsakyti už savo žodžius. Ypač už šmeižtą. Nesvarbu, ar jis adresuotas Premjerui, ar studentui. Tad šioje vietoje konservatorių susierzinimas kelia abejones dėl jų požiūrio į lygiateisiškumą, vertybes, tiesiogiai proporcingas jų troškimui sutrypti konkurentus.

Kai supranti, kad laimėti artėjančiuose rinkimuose šansų neturi, tada, juodindamas bendrus oponentus, idėjiniams savo liberaliems broliams pergalingą takelį grindi. Šie, matyt, skolingi neliks ir, tikisi konservatoriai, kad portfeliais pasidalins.