Taigi, ką nuveikė mūsų naujoji valdžia, kuri per rinkimus visko tiek daug prisižadėjo - gyrėsi jog miesto valdyti ateina su didelėmis vizijomis, dideliu visko matymu ir žinojimu. Su teiginiais, kad A. Zuoko vizijos buvo prastos, neteisingos arba nepagrįstos pinigais. Praėjo beveik metai, tai, kas gi konkrečiai buvo padaryta:

Pirmasis darbas – nugriautos Žaliojo tilto skulptūros. Gal reikėjo tai padaryti anksčiau, o gal reikėjo išvis nedaryti. Nuomonės – įvairios. Tačiau darbas padarytas ir pažadas įvykdytas. Pridėtinės vertės miesto gyvenimui tikrai nematau, bet rinkiminis pažadas įvykdytas – galima dėti pliusą.

Antrasis darbas – 100 eurų suma, skirta privačius darželius lankančioms šeimoms. Kaip rinkiminio pažado įvykdymą šį darbą taip pat galima vertinti teigiamai, tačiau vertinant praktiškai tai tikrai nėra pats geriausias sprendimas, kurį galėjo priimti ši valdančioji dauguma. Mūsų pinigais buvo paremta neaišku kas, neaišku kiek ir neaišku kodėl. Pinigai išleisti, o naujų vietų darželiuose taip ir neatsirado. Pinigai bus leidžiami toliau progresiniu dydžiu, įmokos privačiuose darželiuose ir toliau augs, o mūsų pinigai ir toliau keliaus nežinia kur, nes žmonėms, kurie savo vaikus leidžia į privačius darželius, 100 eurų kompensacija nei prideda nei atima labai daug laimės.

Trečiasis darbas – sutvarkyta dalis Neries krantinės. Spendžiant iš to, kad sutvarkyta atkarpėlė buvo atidaryta be didelių ovacijų ir viešųjų ryšių palydos (kas mūsų merui, žinia, ypatingai svarbu), naujoji valdžia ir pati suprato, kad nėra čia taip labai jau kuo ir girtis. Kodėl buvo tvarkyta būtent ši atkarpa – niekas nežino ir atsakyti negali. Galbūt todėl, kad toje vietoje stovi garsioji vamzdžio skulptūra ir taip norėta pabrėžti, koks svarbus miestui šis statinys. Galima dėti sąlyginį pliusą, nes krantinė buvo sutvarkyta greitai, tačiau be viešo konkurso ir statybos leidimo darbams. Palauksim pavasario ir pamatysim ar skubiai atlikti darbai atlaikys pavasarinį ledonešį?

Ketvirtas darbas – biurokratinio aparato mažinimas. Šis darbas tęsiasi labai ilgai, nuobodžiai ir su krūva išmokų žmonėms, kurie „savo noru“ pasitraukė iš žaidimo. Atrodo, reorganizacija baigėsi, tačiau naujų specialistų neatsirado, senieji išėjo ir tarpuvaldis administracijoje ir toliau tęsiasi. Dar buvo garsiai kalbama apie skaidrų miesto įmonių valdymą. Pasiektas skaidrinimo tikslas – įmonės vadovu tampa arba Liberalų sąjūdžio narys arba buvę „Citadelės“ banko darbuotojas. Ir dar – atsistatydino visa nepriklausoma Vilniaus šilumos tinklų vadovybė, valdyba. Tada buvo suformuota savivaldybės administracijos darbuotojų valdyba (kaip prie Zuoko) ir paskirtas „savas“ direktorius.

Penktas darbas – žadėta sutvarkyti dviračių takus. Niekas nieko netvarkė. Kaip dviračių takai buvo, taip jie ir liko, net aiškios dviračių takų vizijos niekas taip ir nepaskelbė. Tiesa, buvo viešųjų ryšių akcija, kai meras su savo patarėjais demonstratyviai važinėjosi po Vilnių, bet, matyt, todėl, kad buvo tinkamas oras nuotraukoms.

Šeštas darbas – miesto skola. Naujoji miesto valdžia taip įnirtingai mažino skolą, kad ji dar labiau padidėjo. Galima žaisti ar manipuliuoti skaičiais, tačiau galutinė skola - nesumažėjo. Tačiau gera žinia – Vilniui padidinta gyventojų pajamų mokesčio dalis. Konstitucinis teismas nurodė Seimui padidinti gyventojų pajamų mokesčio skyrimą Vilniaus miestui. Tačiau, kas kreipėsi į Konstitucinį teismą, prašydamas padidinti GPM Vilniaus miestui? Teisingai – A. Zuokas. Žinoma, vadovaujantis R. Šimašiaus politika ir logika, GPM padidinimo reikėjo atsisakyti, nes tai – buvusio mero nuopelnas.

Septintas darbas – Vilnius Tech park. Ilgai stabdytas projektas vis dėlto pajudėjo. Tačiau praradome labai daug laiko. Parko idėja visų pirma buvo sustabdyta, tada buvo viskas vilkinama ir galiausiai savivaldybės taryba priėmė pirminę parko koncepciją, kuri buvo patvirtinta, kai meru buvo dar A. Zuokas, tačiau su pusės metų pavėlavimu. Tame tarpe buvo kreipimasis į prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo, ieškojimas kaltų, daug svarstymų miesto taryboje ir baigėsi vėl tuo pačiu – niekuo. Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad netikiu šio projekto sėkme ir todėl vienintelis Taryboje balsavau prieš.

Aštuntas darbas – vakarinis aplinkkelis. Keista, kad šito projekto naujasis miesto meras taip pat nesustabdė, nes juk viskas prasidėjo prie A. Zuoko. Tačiau aplinkkelio darbai puikiai juda ir tai yra gerai, tačiau čia padėkoti reikėtų buvusiai miesto valdžiai. Vėl A. Zuokas.

Devintas darbas – geltoni koriai gatvių sankryžose. Jeigu tai yra panacėja prieš kamščius mieste, tuomet geltonomis linijomis reikėjo išpaišyti visas Vilniaus miesto gatves. Kamščiai sostinėje ne tik kad nesumažėjo, o padidėjo taip, kad atrodo, jog mašinų srautas mieste gerokai padidėjo, bet... Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) frakcija kreipėsi į SĮ “Susisiekimo paslaugos” Eismo valdymo skyrių prašydama pateikti realią eismo situaciją keliose sankryžose.

Gauta informacija suglumino ir patvirtino mūsų pirminius įtarimus. Pagal pateiktus Centrinio eismo valdymo centro duomenis, aiškiai matyti, kad paros automobilių skaičius ir srautas mažėja, tačiau realybėje stebime ką kitą. Be to, pasirodo, buvo pakeisti šviesoforų intervalai - kai kuriose sankryžose panaikinti trumpesni intervalai, kai kuriose įvesti ilgesni laiko intervalai, o tai jau sugriauna vieningą eismo srauto valdymą ir tam tikrose vietose susidaro dideli kamščiai.
Vairuotojai piktinasi pagrįstai, o miesto vadovai nesiima jokių priemonių. Tiesa, kol daugelis iš Jūsų (ir aš) prieš šventes stovėjote neišmatuojamo dydžio spūstyse, R. Šimašius užsiėmė svarbesniais reikalais – kreipėsi į generalinę prokuratūrą dėl šalia A. Zuoko namų esančių medžių genėjimo.

Dešimtas darbas – Kalėdos. Dideli pasiekimai. Pradžioje kategoriškai buvo atsisakyta Kalėdinio traukinuko ir 3D pasakos. Vis dėlto traukinukas yra, ir už tai turime dėkoti privatiems investuotojams. Tiesa, traukinukas jau ne toks, koks buvo prie A. Zuoko – dabar šis mėlynas. Skirtumas didžiulis, tačiau svarbu – važiuoja. Su didžiuliu triukšmu atsisakyta ir 3D pasakos, tačiau apšviestas Gedimino kalnas. Na, o eglutės grožis – subjektyvus dalykas. Gerai, kad vis dėlto laiku toptelėjo, kad Kalėdos yra šventė, per kurią miestui pasipuošti reikia.

Daug darbų. Tiesa, vienuoliktas darbas - sustabdyti projektai - „AirLituanica“, „Vilnius veža“, sustabdytas ir gatvių apšvietimo tinklų konkursas. Laidoti – taip pat darbas, tačiau šie laidoja, kaip tikra duobkasių valdžia – greitai paslepia, užkasa, tik pamiršta antkapį pastatyti arba sukurti kažką naujo.

Meras R. Šimašius sakosi nebus vizionieriumi, tačiau Vilniaus miestui, kuris pretenduoja į proveržį reikia mero – vizionieriaus.. Gyventi šia diena arba miestą valdyti be vizijos – gali ir eilinis specialistas. Norėtųsi matyti ir girdėti miesto viziją, kur link miestas eina, ką jis daro ir kuo jis taps po dešimties metų. Girdime tik viena, kad pokyčių mes dar sulauksime. Manau, per aštuonis mėnesius buvo galima pateikti miesto perspektyvą, kokie bus pagrindiniai pokyčiai.

Mes jų laukėme, laukiame ir lauksime, mere, išlįskite iš virtualaus FB pasaulio, pagaliau!

P.S. Pamiršau paminėti reikšmingą mero diplomatinį „žygį“ – pasiuntė Rusijos ambasadorių, reklamuodamas degtinę „Putinka“. Reiks pažiūrėti, kas tą stebuklingą gėrimą įveš į Lietuvą. Gal tada bus aiškiau?