Profesinė mokykla, „apgyvendinusi“ moderniausias, visame pasaulyje pripažįstamas praktinių žinių tobulinimo programas. Visa tai šiandien yra Kauno informacinių technologijų mokykla (KITM), švenčianti gyvavimo 70-metį. Kaip to pasiekti, klausia daugelis. Pirmiausia, reikia imti ir daryti. Paprasčiau nebūna – darbai pasidaro tik tada, kada imiesi juos daryti. Kalbėti, planuoti, steigti darbo grupes nepakanka. Reikia imti ir daryti. O ir toliau sėkmės formulė nesudėtinga: iniciatyva + žinios + darbas = rezultatas.

Prieš pusę metų oficialiai tapau šios IT specialistus rengiančios mokyklos dalininku. Pasirašėme ketinimų protokolą ir susitarėme: aš duosiu know-how, reikiamų kontaktų, finansinių lėšų, stipendiją studentams motyvuoti, mokykla – švietimo proceso tobulinimą, savo entuziazmą ir norą judėti pirmyn. Ir po pusmečio intensyvaus KITM ir mano komandų bendradarbiavimo akivaizdu - rezultatai pranoksta lūkesčius.

Nuo šių metų rugsėjo KITM mokytis pradėjo 333 nauji moksleiviai ir tai yra 25 proc. daugiau, nei ankstesniais metais. Populiariausios specialybės: multimedijos paslaugų teikėjas, žiniatinklio aplikacijų programuotojas (šios dvi programos – vienintelės tokios Lietuvoje), kompiuterių tinklų derintojas. Išvertus į žmonių kalbą, tai yra specialistai, kurie reikalingi kiekviename šiandieniniame biure tam, kad šis galėtų sėkmingai funkcionuoti.

Peržengtos tradicinio mokymo ribos

Didelėmis KITM ir mano komandos pastangomis pavyko pajudinti į priekį keletą rimtų projektų, suteiksiančių galimybę jaunuoliams gauti tarptautinius kvalifikacijos sertifikatus ir taip atversiančių KITM moksleiviams daug durų. Ir ne tik Lietuvoje.

Jau netrukus pasaulinio garso kompiuterinių tinklų lyderės CISCO akademijos mokymo programa bus integruota į kompiuterinių tinklų derintojo specialybės parengimą. CISCO, kurianti ir pardavinėjanti tinklo bei duomenų perdavimo, kitą telekomunikacijų įrangą, neginčijamai yra savo segmento lyderė visame pasaulyje.

Diplomas su CISCO akademijos ženklu pripažįstamas visur, kur tik naudojama CISCO įranga. Tai patvirtinimas, kad tokį diplomą turintis žmogus moka dirbti su šios kompanijos technika, yra praktikas. Darbo rinkoje – tai didelis pliusas.

Ne mažesnę naudą absolventams duos „RedHat“ akademija, taip pat netrukus startuosianti KITM rėmuose. Tarptautinės kompanijos „RedHat“ kuriamos programos (pirmiausia įvairios Linux versijos) platinamos atvirojo kodo licencijos sąlygomis. Tai bus unikali, pirmoji Lietuvoje tokio tipo akademija, kurioje programavimo galės mokytis žmonės, norintys rasti savo nišą IT pasaulyje.

KITM pedagogai pirmą kartą Lietuvoje parengė IT sistemų saugumo modulį ir įtraukė į mokymo programas. Taip pat ruošiamas ir kibernetinio saugumo modulis. Ir tai rodo, kaip KITM atsiliepia į šiandienos aktualijas ir potencialių darbdavių poreikius. Juk saugus darbas skaitmeninėje erdvėje dažnai reiškia ir finansų, ir verslo paslapčių saugumą.

KITM taip pat taps vienu iš „Coder Dojo“ – bendruomeninės programos, skirtos vaikams nuo 7 metų mokytis programavimo ir kitų IT paslapčių – centrų. Ir tai nerealu, nes labai aišku, kad skaitmeninėje ateityje, kuri mūsų laukia, IT įgūdžiai bus reikalingi kiekvienam. „Amazon“ tinklo paslaugų švietimas (Amazon Web Services Educate) – taip pat planuose.

Čia kalba eis apie sparčiai populiarėjančią debesų kompiuteriją, o šią sritį išmanančių specialistų – trūkumas. Ir jų niekas Lietuvoje nerengia. AWS Educate yra interneto pardavimų milžinės „Amazon“ pasaulinė iniciatyva, kuria siekiama suteikti studentams ir pedagogams reikalingų išteklių mokytis debesų kompiuterijos ir susijusių sričių, tam, kad rytojaus darbuotojų poreikis būtų kuo sparčiau patenkintas. Planuojame kitais metais paleisti tokio profilio mokymosi programą.

Kas toliau?

Daugiau nei dešimtmetį dirbau ir investavau į skaitmeninius verslus. Europos Parlamente taip pat užsiimu skaitmeninės darbotvarkės ir verslo klausimais. Baltijos regiono svarbiausius technologijų profesionalus sukviečiau į modernių technologijų renginį #SWITCH! Patirtis ir praktika leidžia išgryninti tendencijas šiuolaikinių verslų srityje.

Verslas turėtų būti aktyvesniais specialistų rengimo procese. Juk būtent verslo įmonėms ruošiami profesionalai. Juk tai verslo atstovai geriausiai žino, kokių krypčių, kokias technologijas išmanančių specialistų, jiems labiausiai reikia. Pažiūrėkite, visi mūsų KITM projektai susiję su pasaulinio garso technologijų kompanijomis. Mažesniais mastais, bet ir labiau į taikinį galėtų suveikti ir lietuviški verslai. Juk kalba eina apie specialistus, kurie rytoj bus darbuotojais mūsų kompanijose. Siūlyčiau taupyti rytojaus laiką ir prisidėti prie tinkamo profesionalių darbuotojų rengimo šiandien. Nežinot, kaip? Kreipkitės, mes su KITM komanda tikrai rasime Jums tinkamą projektą.

Aišku, valstybės strateginis matymas taip pat svarbu. Valstybė privalo labai atsakingai planuoti švietimui skirtas lėšas ir pasverti, kurių specialistų šalies raidai reikės daugiausiai. Į tos srities profesinį švietimą labiausiai ir turėtume investuoti. Aš statyčiau už IT. Su Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM), trečiąja KITM dalininke, dirbame daug. Ačiū šiai institucijai už pagalbą. Akivaizdu, kad KITM ir toliau milžino žingsniais judėtų į priekį, reikės ir tolesnio ŠMM, kitų už investicijas į mokslą bei pažangą atsakingų organizacijų pagalbos. To labai tikimės.

Viena akivaizdu, IT darbuotojų trūksta. 2014 metais Lietuvoje trūko beveik 14000 tokių specialistų. Taip pat visiems aišku, kad pasauliui skaitmenizuojantis, poreikis dar augs. Jei norime būti konkurencingi, privalome patys ugdyti šiuolaikinėse technologijose „kietus“ profesionalus. Ir čia tikrai nereikia aukštųjų mokslų diplomų. Profesinės mokyklos gali kibti į talką bei greitai, efektyviai ir tiesiai į darbo rinką paleisti tų specialistų, kurių šiandien verslui ir valstybės ekonominei raidai reikia labiausiai.

O dabar reklama: moksleiviai – rinkitės studijas KITM!