Nudžiugino PLB pirmininkės ir jos komandos noras aktyviai veikti, kad būtų sprendžiamos aktualiausios Lietuvos problemos. Karštai diskutavome apie naujų emigrantų ir jų vaikų pilietybės išsaugojimą. Juk finansinės krizės metu dėl ekonominio nuosmukio, dėl bedarbystės Lietuvą paliko dešimtys, šimtai tūkstančių jaunų, gabių, darbščių ir nusivylusių žmonių. Šiandien mes privalome spręsti mūsų išsivažinėjančios tautos išlikimo problemas.

Teisės teoretikai ir įstatymų leidėjai diskutuoja apie dvigubą ar daugybinę pilietybę, apie galimybę ją įteisinti tik privalomuoju referendumu. Pats referendumas liberalų inicijuotas daugiau kaip „rinkiminis masalas“ (rinkėjams suaktyvinti) be sisteminio pasirengimo nebūtinai turi būti sėkmingas. Kol neturime internetinio balsavimo, padėsiančio dalyvauti rinkimuose po pasaulį pasklidusiems piliečiams, kol referendumo įstatyme tokie aukšti reikalavimai teigiamam rezultatui, o politinės partijos nesusitarė dėl Konstitucijos pataisų, sunku bus laimėti.

Tačiau už mechaninių terminų „dviguba pilietybė“, „daugybinė pilietybė“ slypi gyvi žmonės – mūsų tautiečiai, nenutraukę saitų su Lietuva ir trokštantys išsaugoti šiuos ryšius. Todėl mes turėtume kalbėti apie pilietybės išsaugojimą jau Nepriklausomybės metais emigravusiems mūsų piliečiams ir jų vaikams, gimusiems šių lietuvių šeimose.

Manau, kad turėtume iš esmės pakeisti požiūrį į šią problemą, o kartu keisti ir mąstymą. Esu įsitikinęs, jeigu šią problemą formuluosime naujai, galime surasti paprastesnius įteisinimo būdus, nei Konstitucijos keitimas referendumu. Tačiau tam reikalinga platesnė mūsų teisininkų diskusija. Tiek pilietybės, tiek ir Konstitucijos nuostatų suvokimas negali būti užkonservuotas, turi vystytis kartu su mūsų mąstymu ir mūsų ateities suvokimu.

Susitikime su PLB vadovybe pasiūliau jau šiandien problemas spręsti tokiomis priemonėmis, kurios neginčytinai gali būti sprendžiamos įstatymais. Gimė, mano manymu, puiki idėja – užsienyje gyvenantiems lietuvių kilmės asmenims parengti specialų dokumentą – lietuvio kortą (arbą pasą). Šis dokumentas ne tik identifikuotų asmens bendrumą su tauta, bet ir padėtų jam spręsti praktines problemas atvykus į Lietuvą (pvz., turintiems lietuvio kortą (pasą) galima būtų įteisinti nemokamas ilgalaikes vizas, legaliai dirbti Lietuvoje, turėti teisę į nemokamą švietimą bei nemokamą gydymą ir pan.). panaši patirtis jau yra Vengrijoje, Lenkijoje, kai kuriose kitose valstybėse.

Susitarėme, kad PLB vadovai artimiausiu metu mums pateiks aktualiausių praktinių išeivių problemų sąrašą, o mes parengsime reikalingus teisės aktus joms spręsti. Kartu aptarę įstatymų ir Vyriausybės nutarimų pataisas, pradėsime jas įgyvendinti. Puikiai suprantu, kad tokiu būdu nepakeisime pilietybės išsaugojimo ar atstatymo. Tačiau esu įsitikinęs, kad po ilgų metų varginančių diskusijų tai bus labai svarbūs žingsniai mūsų tautos išlikimui. Jeigu šiandien to nepadarysime, rytoj gali būti per vėlu.