Kodėl mistinis? Todėl, kad apie jį daug kalbama, išimamos atskiros tezės, tačiau jokio realaus pavidalo šis modelis dar nėra įgavęs: Seime jo nėra ir tiek premjeras, tiek socialinės apsaugos ir darbo ministrė nukelia įstatymų rinkinio pateikimo laiką. Šiuo metu socialinį modelio dalį, skirtą pensijų sistemos pertvarkai, labiau galėtume vadinti tezių arba norų rinkiniu, kuris nėra patvirtintas jokiais detalesniais skaičiavimais ir institucijų vertinimu.

Paraleliai šiai iniciatyvai, Seime matome ne vieną bandymą prikišamai demonstruoti jautrumą pensininkams, apverkiant jų mažas pensijas. Tiesa, mūsų senjorų pensijos – juokingai mažos, tačiau verkiama krokodilo ašaromis. Juo labiau ciniškai atrodo, kai verkia valdantieji, kai jų galiose tas pensijas padidinti.

Neseniai išgirdome Darbo partijos iniciatyvą siekti, kad vidutinė pensija būtų pusė vidutinio darbo užmokesčio. Tai dar vienas bandymas apgauti mūsų vargšus senjorus, nes jei remtumėmės tos pačios Darbo partijos vadovaujamos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengto socialinio modelio teiginiais, vidutinė pensija artimiausiu laiku bus ne 50 proc., o geriausiu atveju maždaug 35 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

Paprastai sakant, tai reiškia, kad santykinės pensijos nedidės. Priešingai – nuo 2012 m. jos sistemingai mažėja po 2 proc.: nuo 43 proc. iki 37 proc. kitais metais, lyginant su vidutinėmis draudžiamosiomis pajamomis. 

Taigi norint pakelti pensijas 50 proc., mes turėtume artimiausioje ateityje beveik trečdaliu jas padidinti. Tačiau naujajame socialiniame modelyje to visiškai nenumatyta, nes visas pensijų padidinimas siejamas su ekonomikos augimo sąskaita gautomis papildomomis biudžeto pajamomis, o ne kitais kokiais nors papildomais valstybės lėšų ištekliais. Jei ir būtų gauta papildomų pajamų į biudžetą dėl ekonomikos augimo, visi šie pinigai jau suplanuoti pensijoms, atlyginimams kompensuoti, krašto gynybai ir kitoms reikmėms.

Priminsiu, kad jau iš šių metų „Sodros“ biudžeto kitokioms išlaidoms paimta daugiau nei vienas milijardas litų. Todėl tų papildomų lėšų tikrai nebus, juo labiau kad valdant socialdemokratams ir ekonomikos augimas yra mažesnis nei planuota. Vadinasi, rezervų greičiausiai nebus, pensininkų kišenės iš to papildyti nebus įmanoma, o kadangi neišvengiama infliacija netgi dabar mokami 37 proc. santykinės pensijos nuosekliai mažės. Juo labiau kad gimstamumas valdant šiai daugumai nedidėja, vadinasi, perspektyvoje mokančiųjų „Sodros“ mokestį, lyginant su pensininkų skaičiumi, dar sumažės. 

Ką šiuo metu siūlo valdantieji pensininkams – tai visiškai nerealus pažadas, neturintis jokio ekonominio pagrindo. Tai tik tušti šūkiai.

Norėtųsi viešai paklausti, ar SADM ministrė Algimanta Pabedinskienė derina savo veiksmus su ją delegavusia Darbo partija? Neskiriant papildomų pinigų, pensijų pakelti neįmanoma, nebent tai galėtų padaryti stebukladariai. Bet tai būtų tik akių dūmimas. Panašiai, deja, yra dabar.