Pirmiausia, paisydamos visuomenės intereso, energetikos įmonės turi siekti užtikrinti didesnį šalies konkurencingumą dėl pigesnių energijos paslaugų tiekimo, o ne stengtis uždirbti kuo daugiau pinigų, kuriuos vėliau išmokėtų dividendų ar kitu pavidalu.

Šiuo metu energijos rinkos įmonės turi sukaupusios bei valdo milijardinį turtą ir pagal dabartinę kainų vartotojams skaičiavimo metodiką energetikos rinkos įmonės yra skatinamos kuo daugiau investuoti bei siekti daugiau pelno — esą pelno siekimas lemia didesnius dividendus į valstybės biudžetą. Tačiau energetikos įmonių tikslas ne didesnių dividendų mokėjimas į biudžetą, o stabilios rinkos užtikrinimas vartotojams siūlant konkurencingos kainos paslaugas. Pakėlus vartotojams šilumos ar elektros kainas vien tam, kad į biudžetą būtų sumokama daugiau dividendų, biudžete pinigų gal kiek ir padaugėtų, tačiau tuomet buitiniai vartotojai didesnę dalį savo pajamų turėtų skirti komunalinėms paslaugoms apmokėti, užuot skyrę juos kitoms prekėms ar paslaugoms įsigyti.

Didelės šilumos, elektros, ar dujų kainos yra sunki našta ir verslui, gaminančiam produktus ar teikiančiam paslaugas, kurių ženklią galutinės kainos dalį sudaro minėtų energetinių išteklių kaina. Kai energetikos paslaugų kainos yra konkurencingos, verslas gali gaminti pigesnę produkciją, kurią nesunkiai realizuotų tiek mūsų šalies, tiek užsienio rinkose, galėtų didinti gamybos apimtis, kurti darbo vietas, mokėti didesnius atlyginimus darbuotojams.

Siekdamas sumažinti vartotojams energetikos, geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainas, užregistravau įstatymo projektą, kuriuo siūlau apriboti investicijų grąžos normą iki 2,5 proc., ir taip sukurti teisines ir reguliacines prielaidas sumažinti energijos, geriamojo vandens kainas galutiniams vartotojams.

Kadangi galutinės kainos vartotojams dalį lemia investicijų grąža, ją apribojus energetikos įmonės nebus suinteresuotos skolintis iš bankų pinigų ir nebegalės argumentuoti, kad kainos vartotojams turi kilti dėl didelių investicijų ir siekio iš tų investicijų kuo greičiau gauti kuo didesnius pinigus.

Elektra, dujos ir kita energija turi būti paslauga, kuri yra protingai pelninga, bet neskatintų įmonių perinvestuoti, o vartotojus skatintų kuo daugiau vartoti. Esu tikras, kad energijos paslaugų kainos turi būti logiškos ir pagrįstos.