Kalbinti vištų augintojai teigia, kad taip nutinka, nes paklausa balto lukšto kiaušiniams yra tik prieš Velykas.

Sovietinių laikų įtaka

Ekologinio ūkio savininkas Edvardas Gelažius tikina, kad didesnę rudų nei baltų kiaušinių pasiūlą Lietuvoje lėmė sovietmečiu susiformavęs požiūris. „Tai yra atėję iš tarybinių laikų. Tada prekybos vietose buvo siūloma labai daug baltų kiaušinių, juos vadindavo valdiškais, o rudus – kaimiškais. Dėl šios priežasties, po nepriklausomybės atkūrimo, Lietuvos paukštynai pamažu atsisakė vištų, kurios deda baltus kiaušinius.“

Sovietinių laikų ryšį su nenoru pirkti baltos spalvos kiaušinius įžvelgia ir „Kaušėnų paukštyno“ direktorius Justinas Paulauskas. Tačiau jis skuba minėti, kad tokia situacija – ne tik mūsų šalyje.

„Visoje Europoje taip, iki pat Ispanijos vartojama daugiau rudo lukšto kiaušinių. Tik Skandinavijoje, Olandijoje, Danijoje dominuoja balti“, – Europos rinkos tendencijas pasakoja J. Paulauskas.

Neturi prekinės išvaizdos

E. Gelažius atkreipia dėmesį, kad balti kiaušiniai turi ir kitą minusą, kuris atbaido pirkėjus, – jie greitai tepasi, todėl praranda savo prekinę išvaizdą.

„Tradiciniams paukštynams, laikantiems vištas narvuose, tai mažiau aktualu. Tačiau ekologiniuose ūkiuose vištos šiltuoju metų sezonu laikomos lauke, todėl kiaušiniai išsitepa žemėmis ir praranda prekinę išvaizdą“, – konstatuoja Šakių raj. ūkininkaujantis.

Egzistuoja ir kitų faktorių. Anot pašnekovo, baltus kiaušinius dedančios vištos yra preciziškai išvestos, todėl jas laikyti galima tik paklūstant tam tikriems subalansuotos mitybos, patalpų temperatūros ir ventiliacijos reikalavimams. Dėl šios priežasties tokios vištos nebegali išgyventi natūraliomis sąlygomis.

Paukštynas ("KG group" nuotr.)

„Tokie paukščiai yra pramoninio tipo, neturi dalies genų, būtinų išgyventi lauko sąlygomis. Tarkime, aš išleidžiu tokias vištas į lauką. Jos prilesa žvyro, žemių, o pašarui vietos pilve nebelieka. Paukščiai negauna maistinių medžiagų, todėl pradeda dėti labai mažai kiaušinių. Dėl šios priežasties ekologiniai ūkiai neaugina balto lukšto kiaušinius dedančių vištų“, – subtilybes pasakoja E. Gelažius.

Niekuo neprastesni

Paklaustas, ar balto ir rudo lukšto kiaušiniai kuo nors skiriasi, ūkininkas patikina, kad abiejų savybės kone identiškos.

„Tarp rudų ir baltų kiaušinių kokybės atžvilgiu nėra jokio skirtumo, išskyrus psichologinį įsitikinimą. Visa esmė yra tai, ką paukštis geria ir lesa, kokioje aplinkoje būna.“

„Aš pateiksiu pavyzdį, – tęsia jis, – jūs laikykite rudos spalvos kiaušinius dedančias vištas ir šerkite jas kombinuotais pašarais, liaudyje vadinamais kombikormu, o aš auginsiu baltus kiaušinius dedančias ir paleisiu jas vaikščioti į lauką, ant žolės, bei šersiu ekologiniais pašarais. Jūsų rudi kiaušiniai nė per nago juodymą neprilygs mano baltiems kiaušiniams“, – įsitikinęs E. Gelažius.

Problemų parduoti nekyla

Paklausti, ar nesusiduria su rudo lukšto kiaušinių pertekliumi prieš Velykas, abu ūkininkai atsako vieningai: jų paklausa šventiniu laikotarpiu vis tiek yra didesnė nei baltos spalvos.

„Problemų parduoti rudus kiaušinius prieš Velykas nekyla. Baltos spalvos kiaušinius žmonės perka tik dažymui, todėl jų reikia mažiau“, – tikina J. Paulauskas.

J. Paulauskas teigia, kad trumpalaikė baltų kiaušinių paklausa turguose šventiniu periodu patenkinama atvežus jų iš kitų valstybių: „Turgaus prekeiviai ir prekybos centrai atsiveža prekių Lenkijos ir Skandinavijos šalių.“

Tai, kad kiaušinių paklausa prieš Velykas smarkiai padidėja, liudija ir TV3 žinių kalbinti turgaus prekeiviai. Jie tikina, kad priešvelykinę savaitę rudų kiaušinių parduoda tiek, kiek per visą mėnesį, o balto lukšto kiaušinių atsiveža tik prieššventiniu laikotarpiu.

Kaip skelbiama reportaže, 10 vienetų pigiausių balto lukšto kiaušinių turguje galima nusipirkti už 1,25 eur. Parduotuvėse kaina, priklausomai nuo rūšies ir dydžio, svyruoja tarp 1,39 ir 1,69 eur. už dėžutę. Už pigiausius rudo lukšto kiaušinius prekybos centruose, anot TV3 žinių, teks sumokėti 69 centus, o turguje kainos prasideda nuo 85 centų.

Prekybos centrai reaguoja į paklausą

Panaši situacija ir didžiuosiuose prekybos centruose. „Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Dantė teigia, kad prieš Velykas kiaušinių pardavimai išauga apie 100 proc., o jos atstovaujamo prekybos tinklo parduotuvėse šventiniu laikotarpiu nuperkama beveik 1,5 mln. kiaušinių dėžučių.

„Būtent prieš Velykas į „Maxima“ parduotuves iš kaimyninių šalių atvežame vištų kiaušinių baltu lukštu, nes Lietuvoje jų tiesiog nėra. Įprastai lietuviai labiausiai mėgsta kiaušinius rudu lukštu ir jų nuperka 6 kartus daugiau negu baltų“, – teigia R. Dantė.

Prekybos tinklo „IKI“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad didžiausi balto lukšto kiaušinių pardavimai jos atstovaujamame prekybos centre prasideda paskutiniąją savaitę iki Velykų. Anot jos, balti kiaušiniai šventiniu laikotarpiu sudaro 40 proc. visų parduodamų kiaušinių kiekio.

„Tačiau per paskutinius kelerius metus stebime rudo lukšto kiaušinių pardavimų augimą velykiniu laikotarpiu. Praėjusiais metais jų parduota net daugiau nei balto lukšto kiaušinių“, – tendencijas pasakoja B. Čaikauskaitė.

Parduotuvės viešųjų ryšių specialistė sako, kad balto lukšto kiaušiniai į „IKI“ parduotuves atvežami tik velykiniu laikotarpiu, o „Lidl“ atstovai teigia, jog jų tinklo valdomose parduotuvėse jų išvis negalima rasti – visus metus prekiaujama tik rudo lukšto kiaušiniais.

Paprastai, sprendžiant iš prekybos centrų internetiniuose puslapiuose pateiktos informacijos, baltų ir rudų kiaušinių kainos skiriasi mažai, tačiau balto lukšto kiaušiniai dažniausiai yra kiek brangesni: skirtumas, priklausomai nuo rūšies ir dydžio, svyruoja nuo kelių iki keliolikos centų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)