Užregistruoti vaiką į darželį galima neišėjus iš namų

Norėdami užregistruoti vaiką į darželį, vilniečiai turi prisijungti prie savivaldybės puslapio adresu vilnius.lt. Tai galima padaryti, pavyzdžiui, per elektroninės valdžios vartus naudojant elektroninę bankininkystę. Po to reikia pasirinkti švietimo skyrių, kuriame yra poskyris „mano darželis“.

Įvedus reikiamus duomenis ir perskaičius papildomą informaciją, prašoma išsirinkti 5 darželius, kuriuos pageidaujama lankyti.

Elektroninė registracija į vaikų darželius internetu tampa vis populiaresnė paslauga. Ja gali naudotis didieji Lietuvos miestai. Ši procedūra turėtų palengvinti tėveliams ikimokyklinės ugdymo įstaigos paieškas, sutaupyti laiko registruojantis, nes nereikia važiuoti į savivaldybę, stovėti eilėse ir rašyti prašymus.

Naująją elektroninę paslaugą siekta sukurti taip, kad ja būtų paprasta naudotis kiekvienam vilniečiui. Juk pagrindinis jos tikslas - palengvinti vaiko patekimą į darželį.

Kaip bebūtų, programa integruota su tam tikrų institucijų duomenų bazėmis, todėl tėvams nereikia gauti jokių papildomų dokumentų, nebent registruojamas vaikas turi specifinių poreikių, serga tam tikromis ligomis, apie kurias darželis turėtų būti informuotas.

„Dabar sistema pakankamai paprastai funkcionuoja, kad tėveliai galėtų pasirūpinti registracija į darželius iš namų. Iš savivaldybės pusės, ji garantuoja skaidrumą, atsekamumą ir, galų gale, suvokimą, kokią mes realiu laiku padėtį su vietomis darželiuose turime“, – DELFI yra komentavusi Vilniaus miesto savivaldybė.

Anot savivaldybės, sostinės gyventojai elektroninės registracijos į darželius sistemoje gali ne tik „užsiimti vietą eilėje“, bet ir stebėti, atsilaisvinusias vietas ugdymo įstaigose. Taip pat planuojama sistemą tobulinti, kad ji taptų vieta, kur tėveliai gali sužinoti viską apie darželius.

DELFI primena, kad elektroninės paslaugos Lietuvoje kuriamos panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.

Kas keisis?

Nauja yra tai, kad pernai rugsėjo 1-ąją dieną šiek tiek buvo pakeista prioritetų priimant į darželius tvarka. Šis pakeitimas padarytas dėl to, kad ir vieniši tėvai galėtų tokiomis pat sąlygomis gauti vietą darželyje savo atžaloms.

Dabar vaikams, laukiantiems eilėje darželio, suteikiamas prioritetas, jei bent vieno iš tėvo deklaruota gyvenamoji vieta darželiui priskirtoje teritorijoje yra ne mažiau kaip 2 metai.

Anksčiau šis prioritetas buvo taikomas tik jei abiejų tėvų deklaruota gyvenamoji vieta darželiui priskirtoje teritorijoje yra ne mažiau kaip 2 metus. Tai sumažindavo vienišų arba išsiskyrusių porų galimybes vaikams gauti vietą darželyje.

„Norime dar kartą atkreipti tėvelių dėmesį, kad prašymo pateikimo laikas nebeturi jokios įtakos vaiko patekimui į darželį. Taip pat labai svarbu, kad nuo gegužės 1 d. iki gegužės 10 d. tėvai ar globėjai nepamirštų pasitikrinti, ar yra pasirinktose įstaigose formuojamos prašyme nurodytos grupės. Nesant tokios grupės jie turi teisę pakeisti prašymą“, - komentavo Vilniaus miesto savivaldybės laikinasis Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovas Algminas Pakalniškis.

Savivaldybės duomenimis, pernai į Vilniaus darželius priimta 7 861 mažylių ir sukurta daugiau nei 700 naujų vietų, pritaikant savivaldybės turimas patalpas darželiams.

Praėjusių metų rugsėjį buvo atidaryti nauji savivaldybės vaikų darželiai: „Ąžuolas“, „Gluosnis“ ir „Kodėlčiuko“ naujas skyrius, o šiuos darželius lanko apie 600 darželinukų. Naują lopšelio-darželio „Lazdynėlis“ grupę lanko dar 20 mažųjų vilniečių. Planuojama, kad balandį duris atvers ir buvusiuose vaikų globos namuose besikuriantis darželis „Žolynas“, kurį galės lankyti dar 145 darželinukai. Į visus šiuos darželius galima patekti pasinaudojus elektronine paslauga. Ji leidžia registraciją atlikti neiškėlus koją iš namų.

DELFI primena, kad stokojantys kompiuterinio raštingumo įgūdžių ir dėl to negalintys elektroniniu būdu užregistruoti savo vaiką į darželį, neturėtų nusiminti. Norėdami išmokti naudotis internetu arba pagilinti jau turimas žinias žmonės gali pasirinkti viešosios interneto prieigos taškus, kur dirba specialistai, kurie nusiteikę padėti. Šie taškai sukurti ir toliau bus plėtojami panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas. Pagrindinis šių taškų tikslas yra teikti gyventojams galimybę pasinaudoti interneto teikiamomis galimybėmis ir taip skatinti informacijos visuomenės plėtrą. Taigi visi norintys gali visoje šalyje surasti viešosios interneto prieigos taškus, kurie aprūpinti kompiuteriais ir interneto ryšiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)