Geoportal.lt“ – VĮ „GIS-Centro“ ir Nacionalinės žemės tarnybos darbuotojų, tikinčių geografinės informacijos dalijimosi idėja, sukurtas projektas, Lietuvos erdvinės informacijos (LEI) portalas. Didžiąja dalimi projektas finansuotas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų, jam skirta maždaug 6,8 mln. Eur.

Padidino darbo efektyvumą

Pasak projekto vadovų, jo sukūrimas gerokai padidino darbo su erdviniais duomenimis efektyvumą įvairiose valstybės institucijose ir įmonėse.

„Apie 30 procentų portalo naudotojų yra institucijų darbuotojai, kurie ne tik greičiau atlieka savo darbą, bet ir geriau sprendžia problemas – juk tiek daug informacijos apie teritoriją pasiekiama vienu mygtuko paspaudimu. LEI portalo paslaugų dėka valstybėje kasmet sutaupoma tūkstančiai valandų tarnautojų darbo laiko“, – tikina Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) direktoriaus pavaduotojas Tomas Ladukas.

Paslauga nemokama

Naudotis šiuo portalu gali visi Lietuvos gyventojai visiškai nemokamai. Jame taip pat galima užsiregistruoti ir taip gauti papildomų paslaugų, pavyzdžiui, atsisiųsti licencijuojamus produktus, naudotis adaptuotomis aplinkomis, teikti pastabas, žymėti klaidas.

„Net pusė portalo naudotojų dirba verslo sektoriuje – daugiausia geodezininkai, matininkai, projektuotojai, kiti GIS specialistai. Daugėja verslo naudotojų, galinčių kurti pridėtinės vertės geografinės informacijos produktus ir juos platinti per geoportalą.

Dažnai aktuali visa informacija apie žemę – specialiosios naudojimo sąlygos, apleistos žemės plotai, dirvožemiai, miškų kadastras, saugomos teritorijos. Itin svarbūs ir reikalingi praktiškai visiems naudotojams yra administracinių ribų, adresų bei žemės sklypų ribų duomenys“, – apie portalo naudą verslui sako T. Ladukas.

Naudingas kiekvienam

Pašnekovo teigimu, paslaugų spektras portale plečiamas, atsižvelgiama ir į naudotojų išsakytus pageidavimus, ir į valstybės poreikius. Norima, kad visi – nuo specialistų iki politikų – žinotų daugiau, įvertintų aplinkos veiksnius, matytų įvairius reiškinius žemėlapiuose – taip juos lengviau suprasti ir įvertinti. Portalo tikslas, kad geografinė informacija būtų lengvai pasiekiama, aktuali ir kokybiška.

„Portalas naudingas kiekvienam, ką domina informacija apie aplinką – pažiūrėti, kokie objektai yra norimoje vietoje, sužinoti, kiek ir kokių jų yra, matuoti atstumus ir plotus, peržiūrėti, palyginti ir atsisiųsti žemėlapius – tiek dabartinius, tiek senuosius, pavyzdžiui, karo metų ortofotografinius žemėlapius. Žemėlapių fondas pildomas nuolat.

Galima ieškoti pagal vietovardžius, kurių išsamus rinkinys yra portale. Jis apima ne tik dabartinius vietovių pavadinimus, bet ir nemažai išnykusių vietovardžių, smulkių geografinių gamtos ir kultūros objektų vardus. Piliečiai domisi statistiniais, istoriniais, vietovardžių duomenimis, nacionalinio atlaso žemėlapiais. Taigi, tai gali būti tiesiog savišvietos ir smagaus laiko leidimo priemonė.

LEI portalas yra svarbiausias informacijos šaltinis, kai norima įvertinti aplinką – kur pirkti butą ar į kokį darželį leisti vaiką. Tik čia vienu metu galima peržiūrėti skirtingų temų žemėlapius, pavyzdžiui, nusikalstamumo, triukšmo ir gyventojų tankumo“, – apie portalo naudą paprastiems gyventojams sako T. Ladukas.

Nepamirštas ir jaunimas

Portalo įrankių pagalba galima kurti savo žemėlapius ir jais dalintis. Tai galimybė visuomeninėms organizacijoms, studentams, mokiniams.

„Dalis portalo teikiamų galimybių yra aktuali ir mokyklinio amžiaus vaikams. Atsižvelgus į šią naudotojų grupę yra sukurta interaktyvi mokymosi aplinka „VEDAM“ su specialiai mokinių ir mokytojų poreikiams pritaikyta žemėlapių naršykle.

Oficialūs ir nuolat atnaujinami valstybės erdviniai duomenys šioje aplinkoje pateikiami sluoksniais, kuriuos galima analizuoti, lyginti tarpusavyje ir ieškoti tam tikrų dėsningumų. Pavyzdžiui, perdengęs du skirtingus duomenų sluoksnius mokinys lengvai galės surasti, kuriose Lietuvos saugomose teritorijose yra potencialių taršos židinių“, – pasakoja T. Ladukas.

Geoportal.lt taip pat vaikams suteikia galimybę ir pasitikrinti interaktyvioje mokymosi aplinkoje įgytas žinias žaidžiant edukacinį žaidimą. T. Laduko teigimu, šis žaidimas ugdo naudojimosi interaktyviu internetiniu žemėlapiu įgūdžius ir patrauklia forma padeda sužinoti daug įdomios informacijos apie Lietuvą.

Žaidėjui pateikiami įvairaus sudėtingumo skirtingų temų klausimai, į kuriuos reikia atsakyti surandant ir parodant atsakymą žemėlapyje. Taigi, žaidžiant šį žaidimą neužtenka žinoti, koks yra didžiausias Lietuvos riedulys, bet reikia ir kuo tiksliau prisiminti ir kuo greičiau surasti žemėlapyje jo buvimo vietą.

„Galiausiai įgijus daugiau žinių apie erdvinę informaciją, atsiranda noras ne tik nagrinėti kitų sukurtus žemėlapius, bet ir patiems pabandyti juos kurti. Šiais laikais darbui su geografine informacija ir žemėlapių kūrimui yra naudojama speciali programinė įranga, kuri yra brangi ir pradedančiajam vartotojui dažnai per daug sudėtinga. Geoportal.lt teikiama erdvinių duomenų valdymo internete (EDVI) elektroninė paslauga yra nemokama ir paprasta alternatyva, kuria nesunkiai gali išmokti naudotis ir mokyklinio amžiaus vaikai“, – aiškina T. Ladukas.

Daugybė funkcijų

Portalo naudotojai gali pasinaudoti daugybe siūlomų funkcijų: rasti informaciją apie valstybėje sukauptus geografinių duomenų rinkinius, jų ypatumus ir platinimo sąlygas, atsisiųsti tuos duomenis, juos transformuoti į norimą formatą ir koordinačių sistemą.

Portale galima pasinaudoti įrankiais – paieškos, matavimo, reljefo profilių, žemėlapių palyginimo, geografinės analizės, duomenų įvedimo žemėlapyje, žemėlapio susiejimo su koordinačių sistema, žemėlapio įterpimo į interneto puslapį, pranešimo apie pastebėtas duomenų klaidas ir kitais, puslapyje nuolat diegiami nauji įrankiai.

Taip pat galima pasinaudoti interaktyviomis paslaugomis – jų yra daugiau kaip 10, tiek administracinių: topografinių planų, žemėtvarkos dokumentų derinimas, leidimų, išrašų išdavimas, tiek įvairaus sudėtingumo informacinių ar „debesies“ tipo paslaugų. Tai paslaugos, kuriose priimant sprendimus reikia geografinių duomenų ir žemėlapių. Be to, galima gauti konsultacijas ir mokymo medžiagą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)