Bendrabutyje su sunkumais nesusiduria

Šiuo metu Vilniaus universitete studijuoja 149 studentai, apie kurių negalią yra žinoma, nes jie kreipėsi dėl finansinės paramos ir/ar studijų proceso individualizavimo.

Trys studentai turi judėjimo negalią, o kiti – tokias, kurios dažniausiai vadinamos nematomomis. Pavyzdžiui, aktyvumo ir dėmesio sutrikimai, mokymosi sutrikimai, autizmas, nerimo sutrikimai, depresija ir t.t.

„Studentai su negalia neprivalo pateikti informacijos apie savo sveikatą ar individualiuosius poreikius stojimo metu, tad tikslius skaičius, kiek universitete studijuoja žmonių su negalia, įvardinti būtų sunku“, – sakė Vilniaus universiteto organizacijos vystymo ir bendruomenės reikalų prorektorė dr. Vilmantė Pakalniškienė.

Anot jos, bendrabutyje, esančiame Saulėtekio al. 12 yra 6 kambariai pritaikyti studentams su judėjimo negalia. Šiuo metu užimti du kambariai.

Regos negalią turinti Vanesa šiuo metu studijuoja VU Filologijos fakultete ir gyvena universiteto bendrabutyje. Mergina tikina, kad kitų svarstymų dėl įsikūrimo sostinėje studijų metu ji nė neturėjusi.

„Aš jau iš anksto žinojau, kad noriu gyventi bendrabutyje ir tiesiog atlikau reikiamas procedūras dėl to – užpildžiau prašymą“, – sakė ji.

Pašnekovė neslepia, kad būta išankstinių baimių ir minčių, kaip jai pavyks susiorientuoti naujoje aplinkoje ar pakaks vietos. Anot Vanesos, pildant prašymą dėl gyvenamosios vietos universiteto bendrabutyje, jame galima pažymėti, kad būsimas studentas turi negalią bei nurodyti savo poreikius. Ką mergina ir padarė.

„Yra atskira bendrabučio dalis, kuri yra skirta žmonėms su negalia, tai ten šiuo metu gyvenu. Iš anksto savo vietos neapžiūrėjau, tiesiog sužinojusi, kad man skyrė gyvenamąją vietą, paskambinau administratoriui ir viską detaliai išsiaiškinau. Tuomet visos baimės ir dingo, nes mane informavo, kad gyvensiu vietoje, kuri yra pritaikyta negalią turintiems žmonėms“, – kalbėjo studentė, kuri VU bendrabutyje gyvena nuo praėjusių metų rugpjūčio.

Mergina sako, kad apsigyvenus naujoje vietoje reikėjo laiko, jog priprastų prie naujos aplinkos ir netgi įsigyti keletą būtinų daiktų, kurie palengvintų jos kasdienybę gaminant.

„Šiandien atvirai galiu pasakyti, kad gyvenimas bendrabutyje nėra sudėtingas ir su kažkokiais sunkumais tikrai nesusiduriu. Gal pradžioje aplinkinių pagalbos reikėjo daugiau ar kažkokių smulkmenų prireikia dabar. Tačiau gyvenimas bendrabutyje nesukuria tokios situacijos, kad man pagalbos reikėtų kasdien ir daug“, – pabrėžė Vanesa.

Tačiau visai kitokia situacija, kai merginai reikia pasiekti studijų vietą, nes be pagalbos ji to padaryti negalėtų. Jai reikalingas lydintis žmogus.

Venesa tikina studijų kryptį rinkosi pagal aprašą ir būtent intermedialios literatūros studijos ją sudomino labiausiai. Tačiau apie nuotolines studijas ji nė negalvojusi, o dėjo visas pastangas, kad galėtų gyventi Vilniuje ir studijuoti ją dominančią kryptį.

KTU bendrabutis po rekonstrukcijos

Ketina pritaikyti ir rekonstruoti visus

KTU atstovas Mantas Lapinskas sako, kad universitetas jau pradėjo rekonstruoti visus savo bendrabučius, po ko negalią turintys studentai galės naudotis visais jų privalumais.

„Šiuo metu jau esame pasistūmėję į priekį. Ne paslaptis, kad dalis sovietmečiu statytų universiteto bendrabučių buvo nepritaikyti neįgaliesiems“, – sakė pašnekovas.

Pasak jo, rekonstruojant bendrabučius priimami visi sprendimai, kurie būtini negalią turintiems žmonėms: pradedant lauke esančiu liftu ir baigiant baldais ar koridorių grindimis, kuriose specialios juostos ant grindų regėjimo problemų turintiems studentams gali padėti pasiekti reikiamą patalpą.

„Be abejo, stengiamės maksimaliai pritaikyti visus savo bendrabučius negalią turintiems studentams, nelaukdami rekonstrukcijos – keturiuose KTU bendrabučiuose yra 16 vietų, pritaikytų asmenims su negalia“, – pabrėžė M. Lapinskas.

Pasak jo, šiuo metu KTU bendrabučiuose gyvena keturi negalią turintys studentai. Vienas jų turi judėjimo negalią ir naudojasi vežimėliu bei gyvena kartu su jį lydinčiu asmeniu. KTU erdvės yra pritaikomos ir studentams turintiems laikinų individualiųjų poreikių – pvz., patyrus traumas ar pan.

„Kiekvieno studento situaciją nagrinėjame individualiai, atsižvelgiame į jo poreikius, norėdami sudaryti jiems palankią mokslo ir laisvalaikio aplinką. Teikiame pagalbą ir studijų procese – taikome individualų studijų pritaikymą. Studentams su negalia siūlome paskaitų dėstymą atsižvelgiant į jo situaciją, jam tinkamą studijų medžiagos pateikimą, atsiskaitymo koncepcijos keitimą, atskiras mokymosi erdves bibliotekoje ir t.t. Be abejo, studentai ir darbuotojai gali ne tik visada pasinaudoti universiteto psichologo paslaugomis, bet ir gauti įvairiapusę finansinę paramą“, – sakė M. Lapinskas.

Jis, kaip ir VU atstovė, patikino, kad studentų su negalia skaičių įvardinti būtų sunku. Tokių, kurie dėl savo negalios kreipėsi pagalbos, studijų pritaikymo ar kitų mūsų teikiamų paslaugų, universitete yra virš 20.

„Numanome, kad negalią turinčių studentų tikrai yra daugiau, tačiau dėl asmeninių priežasčių jie nesikreipia dėl siūlomų paslaugų arba jiems tiesiog nėra reikalinga papildoma pagalba“, – kalbėjo pašnekovas.

Bendrabučiuose negyvena

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) studentai šiuo metu gyvena penkiuose bendrabučiuose, tačiau nė viename jų nėra negalią turinčių žmonių.

„Visi šie bendrabučiai statyti daugiau kaip prieš 30 metų. Tuomet projektuojant ir statant galiojo visai kitokie reikalavimai ir universalaus dizaino principai“, – sakė VILNIUS TECH kancleris doc. dr. Vaidotas Trinkūnas.

Anot jo, 2023 metais buvo suremontuotas ir studentams su negalia buvo pritaikytas 3-iasis bendrabutis (Saulėtekio al. 16).

„Jame įrengėme keltuvą, o antrame pastato aukšte WC ir dušo patalpos buvo pritaikytos negalią turintiems žmonėms. Taip pat specialiai įrengtos platesnės kambarių durys. Vienas kambarių šiame aukšte nuolat laikomas rezervuotas, kad prireikus, būtų galima apgyvendinti studentą turintį individualių poreikių, tačiau kol kas neturime gyventojų, kuriems būtų reikalinga speciali infrastruktūra“, – kalbėjo pašnekovas.

Jo tikinimu, 4-asis bendrabutis (Saulėtekio al. 18) taip pat iš dalies suremontuotas, jame įrengta speciali nuovaža. Šiuo metu yra baigtas rengti ir bendrabučio Saulėtekio al. 19-1 modernizavimo projektas.

„Pagal šį projektą bus ne tik atnaujinti bendrabučio kambariai, atsiras kambarių turintiems individualių poreikių, bet ir pritaikyta kita infrastruktūra“, – sakė V. Trinkūnas.

Naujai pastatyti bendrabučių pastatai, tokie kaip Plytinės g. 25, yra visiškai pritaikyti negalią turintiems studentams.

Šiuo metu VILNIUS TECH studijuoja 7 studentai, turintys įvairaus spektro negalių. Per 2023 metus universiteto darbuotojams buvo organizuoti mokymai apie suaugusius asmenis, kurie turi autizmo spektro sutrikimų, organizuotas susitikimas su Lietuvos kurčiųjų bendruomenės atstovais, teikta pagalba dėstytojams, kaip dėstyti individualių poreikių turintiems studentams.

Priimti studentus su negalia – pasiruošę

Mykolo Romerio universitetas jau nuo 2023 m. pradžios pradėjo ruoštis naujam asmenų su negalia teisių apsaugos reglamentavimui, įsigaliojusiam nuo 2024 m. sausio 1 d.

„Šis laikotarpis tapo itin palankiu siekiant pirmiausia įvertinti, ar aukštoji mokykla yra pasirengusi ir gali sudaryti sąlygas asmenims, turintiems motorinių, sensorinių ar psichikos sutrikimų, įgyti aukštąjį išsilavinimą. Ar universiteto dėstytojai ir administracijos darbuotojai turi žinių ir įgūdžių dirbti su asmenims, kurie turi tam tikrų konkrečių individualiųjų poreikių. Ar kiti studentai, kurių aplinkoje yra arba bus asmenų su negalia, gebės suvokti, kad visi visuomenės nariai turi vienodą teisę į mokslą. Šie ir kiti klausimai – ne vienerių metų užduotis, o ilgo, kantraus ir nuoseklaus proceso siektinas rezultatas“, – kalbėjo Darbuotojų veiklos skyriaus vadovė, negalios klausimų koordinatorė Anželika Vėžienė.

Anot jos, 2023 metais universitete pradėtas tyrimas, siekiant surinkti duomenis apie aukštojoje mokykloje studijuojančius asmenis su negalia ir nustatyti negalios ar sutrikimo formą. Elektroninėje studijų knygelėje buvo sukurta ir aktyvuota nauja studentų duomenų apie negalią ar sutrikimus anketa.

„Iki 2024 metų vasario mėnesio surinkti duomenis apie 54 universiteto studentus, kurie pasisakė turintys įvairių formų judėjimo, klausos arba regos negalią ar tokius sutrikimus, kaip panikos priepuolius, disleksiją, nerimo, dėmesio, aktyvumo, suvokimo ar somatiniai sutrikimus. Šiuo metu universitete studijuoja penki studentai su judėjimo negalia, judantys vėžimėliuose“, – sakė A. Vėžienė.

 MRU

Jos tikinimu, pastariesiems studentams paskaitos yra organizuojamos tuose korpusuose, kuriuose auditorijos yra prieinamos. Prie universiteto padalinių asmenims su negalia yra įrengtos automobilių parkavimo vietos, pandusai, įėjimo durys yra tinkamo pločio judėjimo negalią turintiems asmenims ir automatiškai atsidarančios, patalpose yra įrengti keltuvai, liftai, judėjimo negalią turinčių asmenų poreikiams yra pritaikytos centrinių rūmų konferencijų salės, bibliotekų skaityklos, tualetai, universitete yra galimybė naudotis laiptų kopikliais.

Universitete taip pat studijuoja asmenys su klausos ir regos negalia. Klausos sutrikimus turi – 3, regos – 2 studentai.

„Kalbant apie studentus su klausos ar regos negalia, reikėtų pabrėžti, kad universitetas yra sukaupęs nemažą įgarsintų leidinių rinkinį. Bibliotekoje galima rasti apie 100 DAISY formato leidinių, apie 200 garsinių knygų ir apie 400 leidinių, pritaikytų skaityti naudojantis balso sintezavimo programine įranga. Taip pat čia yra įrengta atskira darbo erdvė regos ir judėjimo negalią turintiems bibliotekos lankytojams, kurie joje gali pasinaudoti įvairia specializuota įranga – Brailio rašto spausdintuvu, elektronine vaizdo didinimo priemone ir kt. Kompiuterizuotose darbo vietose įdiegta specializuota programinė įranga“, – detalizavo pašnekovė.

Šiuo metu universiteto bendrabutyje studentai su negalia ar su specialiais poreikiais negyvena.

„Pagal šiuo metu suderintą projektą, kuris bus pradėtas įgyvendinti artimiausiu laiku, numatyta rengti šešis kambarius asmenims turintiems judėjimo negalią. Studentai lengvai galės patekti į kambarius, sanitarinius mazgus bei naudotis bendro naudojimo patalpomis“, – sakė MRU Studentų namų grupės valdytoja Nijolė Jansonienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)